Svet
37 ogledov

Zdraviti so jih morali zaradi težav z dihanjem

Uporaba solzivca na grško-makedonski meji EPA
UNHCR je obsodil nedeljsko uporabo solzivca na grško-makedonski meji, Makedonija pa trdi, da so policisti s tem dejanjem ščitili sebe. Aleksis Cipras: Dejanje nevredno evropske države.

Grške oblasti so kritizirale makedonske policiste zaradi nedeljske uporabe prekomerne sile proti migranotm. Grški premier Aleksis Cipras je dejal, da je Makedonija z uporabo solzivca 
in gumijastih nabojev osramotila Evropo. "Ukrepanje Makedonije proti ljudem, ki so bili neoboroženi, je nevredno evropske države," je dejal grški premier. Ukrepanje makedonskih oblasti je ostro kritiziral tudi Visoki komisariat za begunce pri Združenih narodih (UNHCR). 

Uporaba solzivca na grško-makedonski meji | Avtor: EPA EPA
Policija pravi, da so varovali sebe

Makedonska stran poudarja, da so bili nasilni migranti, saj so preko meje metali kamenje in druge predmete, ter trdi, da je bila uporaba solzivca s strani policistov in vojakov dejanje samoobrambe. Prav tako vztrajajo, da gumijasti naboji niso bili uporabljeni, temveč zgolj solzviec. 

Videoposnetki prikazujejo množico, ki poskuša prečkati podrto ograjo na meji med Grčijo in Makedonijo pri grški Idomeni, ko makedonska policija nanjo spusti solzivec. Migranti so se na to odzvali z metanjem kamenja na policijo. Po poročanju nekaterih medijev naj bi bile uporabljene tudi t. i. šok granate ter gumijasti naboji. 

Uporaba solzivca na grško-makedonski meji | Avtor: EPA EPA
Poškodovanih 260 migrantov

Humanitarna organizacija Zdravniki brez meja (Medecins Sans Frontieres - MSF) je sporočila, da je bilo poškodovanih 260 migrantov, ki so poskušali ilegalno prečkati meje. Po besedah Achilleasa Tzemosa iz Zdravnikov brez meja so več migrantov zdravili zaradi težav z dihanjem.

Več kot 11 tisoč ljudi je ujetih v grški Idiomeni, potem ko so Makedonija in druge balkanske države zaprle meje na do tedaj najbolj prometni poti v osrednjo Evropo.

Evropska unija je sporočila, da bo sprejemala le begunce iz Sirije in Iraka, ki lahko dokažejo, da bežijo pred vojno ter begunce iz drugih držav, ki resnično potrebujejo azil. Mnogi, ki so v Idiomeni, prihajajo z držav, kot so Iran, Pakistan in Bangladeš. 

dezurni@zurnal24.si 

Komentarjev 3
  • valerijakregar 09:14 13.april 2016.

    zakaj ne napišete, da je bilo v intervenciji poškodovanih 35 makedonskih policajev, od tega 5 huje !!!!!!!!bravo makedonci !!!!!!!!!!!!!!čakam da zl z lukcem pa še violeta, hanžek,, kučan, fajonka...... na makedonijo naslovijo protestno noto, ker teh visokokategornikov (po ...prikaži več(po izobrazbi\s\s;=) !!!) ne spustijo k nam !

  • Plavi-mil 15:01 12.april 2016.

    Kaj se pa to pravi, na silo čez mejo, bravo Makedonci, nekdo jim mora pokazati, da je tukaj drugačen red, če bi to jim že prej pokazali, se ne bi toliko razbohotili, bili bi pač ponižni migranti ali pač begunci.

  • erikkk 13:57 12.april 2016.

    Take izjave zame pomenijo le podpora terorizmu ...