Zdravje > Aktualno
45201 ogledov

Znaki, ki jih ženske ignorirajo in pomenijo alarm

utrujenost, ženska, služba Shutterstock
Da bi se zaščitili in rešili svoje življenje, je zelo pomembno, da prepoznamo zgodnje opozorilne znake.

 V Sloveniji za rakom dojk, ki je najpogostejši rak pri ženskah, vsako leto zboli 1300 žensk in okoli deset moških, letno pa za rakom dojk umre skoraj  štiristo žensk in pet moških.

Da bi se zaščitili in rešili svoje življenje, je zelo pomembno, da prepoznamo zgodnje opozorilne znake raka dojke. Sicer je najpogostejši znak zatrdlina v dojki, pomembni pa so tudi drugi znaki, o katerih se redkeje govori, zato jih večina žensk ignorira.

1. Nova znamenja

Večje število znamenj se običajno povezuje z večjim tveganjem za kožnega raka, a je lahko povezano tudi z rakom dojke. V eni izmed študij, kjer so raziskovalci spremljali 89 902 žensk, starih od 40 do 65 let, se je pokazalo, da so imele ženske, ki so v 18 letih razvile največ novih znamenj, tudi pogostejšo diagnozo rak dojke. Strokovnjaki so odkrili, da so imele za 13 odstotkov večje tveganje za razvoj raka dojke kot tiste ženske, ki z leti niso pridobile veliko novih znamenj. 

2. Kašelj

Suh kašelj, vneto grlo in kratka sapa so lahko znak, da so se rakave celice razširile v pljuča. Večina bolnic na te simptome ni posebej pozorna, saj jih pripisujejo navadnemu pregladu ali gripi. 

3. Utrujenost

Utrujenost je eden najpogostejših simptomov pri bolnicah z rakom na dojkah, vendar je v nekaterih primerih lahko prisotna že pred postavljeno diagnozo in je lahko dober pokazatelj, da je nekaj narobe. Gre za utrujenost, ki kljub spanju in počivanju ne mine. Običajno je utrujenost zelo močna in pri bolnikih z rakom jo običajno spremljajo še bolečine, motnje spanja in depresija. Strokovnjaki menijo, da do utrujenosti pride zaradi neravnovesja kemikalij v telesu.

stranišče | Avtor: Profimedias Profimedias

4. Prebavne težave in težave u mehurjem

Zaprtost, napenjanje, občutljivost in inkontinenca mehurja. Rak dojke lahko povzroči tudi hormonske spremembe, ki lahko izsušijo sečnico in povzročijo, da težko nadzorujemo svoj mehur. Gre za inkontinenco – stanje, pri katerem ženskam ob kašlju, kihanju, telovadbi uhaja urin. Hormonske spremembe povzročajo tudi stres, kar lahko vpliva tudi na prebavni sistem. Izguba apetita, nepojasnjena izguba teže, otekanje v trebušnem predelu, drugačna prebava, vse to pomeni, da se nekaj dogaja v telesu.

5. Bolečine v hrbtu 

Bolečine v zgornjem delu hrbta so lahko zgodnji znak raka dojke. Seveda to ne pomeni, da vsaka občasna bolečina pomeni, da se nekaj dogaja. Kronična bolečina v hrbtu je lahko tudi znak raka dojke v času, ko se rakave celice oblikujejo. Bolnice z rakom dojke so bolečino v hrbtu opisale kot pritisk na rebra in hrbtenico ali bolečino v zgornjem delu hrbta, kjer je občutek, kot da izvira iz kosti. Bolečina je lahko tudi znak, da se je rak dojke razširil na hrbtenico.

Pomembno je redno pregledovanje dojk

Iskanje zatrdline v prsih je najpogostejša pot, ki jo zdravniki uporabljajo pri iskanju raka dojke pri ženskah. Velika večina zatrdlin je sicer nedolžnih, zato jih oceni zdravnik. Ostali simptomi raka na dojki so lahko še čist ali krvav izcedek iz bradavice, ugreznitev ali zategovanje bradavice v različne smeri, spremembe v obliki in velikosti dojke, sploščevanje kože na dojki, sprememba barve kože na dojki v barvo pomaranče.

Ključno vlogo pri odkrivanju raka dojk ima ženska sama, če si redno od 20. leta naprej 1 krat mesečno pretipa dojke. Samopregled naj opravi 7 do 10 dan po začetku menstruacije, v menopavzi pa na izbrani dan v mesecu. 

Zdravniki raka na dojki odkrivajo z različnimi preiskavami. Najboljša in daleč najpogosteje uporabljena je mamografija ali rentgensko slikanje dojke. Žal mamografi niso popolni. Tako se lahko zgodi, da rak zamenjamo za spremembo, ki se kasneje izkaže za nedolžno, ali še huje, da spregledamo skrito bolezen. Poleg mamografije je možen pregled z magnetnim resonančnim slikanjem (MRI), CT in ultrazvočni pregled dojke.

Mamografija dojke BOBO | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Z novimi dognanji na področju diagnostike in zdravljenja to bolezen že zelo uspešno obvladujemo, saj je konec 80-tih let do pet let po diagnozi umrlo kar 40 odstotkov bolnic, v zadnjem obdobju pa le 13,5 odstotkov. Seveda tudi ta številka ni sprejemljiva in nova odkritja napovedujejo, da se bo v bodoče močno zmanjševala. Rak dojke je bil do pred kratkim v strmem porastu, v zadnjih letih pa število novoodkritih ne raste več. Čas bo pokazal, če bo število pričelo upadati, na to nedvomno lahko vpliva zdrav način življenja," je pred začetkom Rožnatega oktobra, meseca osveščanja o raku dojk, dejal dr. Branko Zakotnik.

"V Sloveniji imajo bolnice z rakom dojk dostop, do vsega sodobnega zdravljenja in lahko v veliki meri sodelujejo tudi v mednarodnih kliničnih raziskavah. Tako imajo tudi dostop do zdravljenj, ki še niso registrirana."

Dr. Nada Rotovnik Kozjek, vodja ambulante za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu v Ljubljani ob tem opozarja na kakovost življenja bolnic med in po hormonskem zdravljenju: "Sestava telesa se spreminja tekom življenja, s staranjem izgubljamo pusto ali funkcionalno telesno maso. Pretirana izguba funkcionalne mase ključno pripomore k razvoju krhkosti pri starostnikih. Tudi bolnice z rakom dojk zaradi številnih dejavnikov izgubljajo funkcionalno maso ter kopičijo maščobno in vodno maso. Ker izguba funkcionalne mase vpliva na uspešen potek zdravljenja in kvaliteto življenja bolnic z rakom je strokovno spremljanje sestave telesa lahko dodaten pozitiven dejavnik za bolj optimalno zdravljenje in spremljanje bolnic z rakom dojke," je dodala strokovnjakinja. 

Onkološki inštitut  | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Stožice bodo obarvane v rožnato

Slovensko združenje za boj proti raku dojk Europa Donna letos praznuje 10. oblet | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

  • V Europi Donni, slovenskem združenju za boj proti raku dojk, kjer v rožnatem oktobru že tradicionalno pripravljajo številne aktivnosti, bodo zato letos zbirali sredstva za Onkološki inštitut v Ljubljani za pomoč ob nakupu naprave za merjenje kostne gostote ter mišične in maščobne sestave telesa – DXA. V te namen tudi bodo potekale nekatere humanitarne prireditve 
  • V sodelovanju z Nogometno zvezo Slovenije bo tokratna reprezentančna tekma Slovenija : Škotska, ki bo v nedeljo, 8. oktobra, na stadionu Stožice v Ljubljani obarvana v rožnato in bo nosila posebno dobrodelno noto
  • .V soboto, 14. oktobra 2017, ob 19.30 bo v dvorani Slovenskega narodnega gledališča v Mariboru potekal humanitarni koncert skupine ”The Frajle” ob 20 letnici Europe Donne v Sloveniji.
  • Rokometni klub Celje Piovarna Laško bo dve svoji tekmi v oktobru,  ki jih bo odigrala doma, posvetila rožnatem oktobru in osveščanju o raku dojk.
  • V petek, 20. oktobra 2017, ob 20 uri pa bo v Narodnem domu v Mariboru na ogled dobrodelna gledališka predstava ”Življenje je vrednota!” v izvedbi Katja Dance Company. 
  • Vse o ostalih  aktivnostih lahkonajdeje v Rožnatem napovedniku

 S 1.  oktobrom se začenja tudi SMS akcija, s katero lahko uporabniki s poslanim SMS sporočilo s ključno besedo POGUMNA ali POGUMNA5 na številko 1919 in prispevajo 1 ali 5 evrov za združenje Europa Donna, ki letos obeležuje že 20 let osveščanja slovenske javnosti o raku dojk.

Komentarjev 2
  • Žirafa 23:30 30.september 2017.

    Pozabili ste dihanje.

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:57 30.september 2017.

    Mamografija je radio-sevanje - tako kot RTG. Dokazano povzroča raka. V bistvu z mamografijo množično proizvajajo raka na dojkah. Samo tega se ne sme povedat. Pššššt! Najbolj neinvaziven "poseg" za pregled dojk je pravzaprav infrardeči analizator. Na podlagi mikro sprememb ...prikaži več v temperaturah, zazna vnetja dojk, ki se pojavijo že pred prvim pojavom rakavih celic. Nato je ročni pregled dojk, pa ultrazvočni pregled tudi. Slednji ni popolnoma neškodljiv.