Zdravje > Aktualno
206 ogledov

Ali trik z vrečko pomaga?

Muha Profimedias
Čeprav ni znanstvenih dokazov, da učinkuje, trik s plastično vrečko uporabljajo širom po svetu.

Muhe, ki brenčijo po stanovanju, so lahko v poletnem času precej nadležne. In le le to, lahko so tudi nevarne, saj na nožicah, ki jih prekrivajo majhne dlačice, prenašajo številne bakterije.

Na trgu obstajajo različne muholovke, tiste z lepilom so na izgled precej neprivlačne. Nekateri trdijo, da jih lahko preženete z enostavnim, a učinkovitim trikom, s katerim preprečite, da bi priletele v vaš dom.

"Prozorne plastične vrečke napolnite do polovice z vodo, zavežite in obesite jih pred vrata in okna, s katerimi zračite stanovanje," svetujejo. "Zaščitne mrežice ne potrebujete." Včasih svetujejo tudi, da v vrečko postavite tudi nekaj kovancev.

Ni dokazov, da bi delovalo

Pa trik res deluje? Po eni od laičnih razlag, naj bi se muhe umaknile, ker jih vrečke spominjale na pajkovo mrežo, po drugi naj bi odsev vode muho zmedel in dezorientiral. Nekateri učinkovanje razlagajo z lomljenjem svetlobe, ki ustvarja optične iluzije, ki naj bi jih muha zaznala kot pregrade oz. nekakšen zid. 

 

Drugi spet trdijo, da gre le za placebo, torej učinek dejstva, da ljudje, ki vrečke obesijo, verjamejo, da pomagajo. Entomolog Mike Stringham iz univerze North Carolina je raziskoval uporabo plastičnih vodnih vrečk. Opravil je 13 tedenski preizkus na dveh kokošjih farmah. Ugotovil je, da bilo muh tam, kjer so bile vrečke obešene, celo več. 

Ne glede na to, da ni dokazov, da bi vrečke pomagale, jih boste lahko opazili viseče na gostinskih terasah ali dvoriščih širom po svetu. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • jozicamurn 21:41 31.maj 2017.

    Smo probali in sploh ne deluje. Tisti, ki se je tega spomnil nas je iskreno dobil na foro. Čestitke.

  • allstarr111 12:22 31.maj 2017.

    Mike Stringham iz NC ima prav, trik ne deluje nit v sanjah.