Zdravje > Aktualno
1779 ogledov

Aspirin za te ljudi nevaren

aspirin Profimedias
Starejši ljudje, ki v izogib srčnega infarkta vsak dan zaužijejo aspirin, s tem tvegajo povečan rizik močnih krvavitev, je pokazala večletna študija.

Med 40 in 60 odstotkov starejših od 75 let v Evropi in Združenih državah Amerike vsak dan zaužije aspirin, so pokazale zdravstvene raziskave. Doslej niso bili poznani stranski učinki takše prakse, saj so bili v večino kliničnih testiranj vključeni pacienti, mlajši od 75 let.

Študija, ki so jo objavili v zdravstvenem časopisu The Lancet, je bila vendarle razdeljena na mlajše in paciente, starejše od 75 let. V njej je sodelovalo 3.166 Britancev, ki so utrpeli srčno ali možgansko kap in uporabljajo zdravila za redčenje krvi, da bi tako preprečili ponovno kap.

Strokovnjaki sicer izpostavljajo, da rezultati študije ne pomenijo, da bi starejši pacienti morali takoj prenehali jemati aspirin. Namesto tega priporočajo še uporabo proti povišani želodčni kislini, ki lahko zniža rizik zaradi krvavitev iz zgornje prebavne cevi za od 70 do 90 odstotkov.

Na tisoče smrti

Peter Rothwell, eden izmed avtorjev študije, izpostavlja, da jemanje zdravil za redčenje krvi, kot je aspirin, preprečuje ponovitev srčnih ali možganskih kapi za približno petino, hkrati pa je kriv za do tri tisoč smrtnih primerov letno zaradi močnih krvavitev le v Veliki Britaniji.

Pri mlajših od 75 let vsakodnevno jemanje aspirina pretehta nad rizikom krvavitev, je izpostavil Rothwell, sicer direktor Centra za preprečevanje srčne in možganske kapi in demence na Oxfordu.

"Pri starejših od 75 let je izpostavljenost resnih krvavitev večji. Ključno je, da se ta rizik lahko v veliki meri prepreči jemanje zdravil za želodčno kislino," sklene Rothwell.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.