Zdravje > Aktualno
1096 ogledov

Azbest tudi v lepilu, kitu, pastah, tesnilih ...

Azbest
Kje vse v našem domu in okolici najdemo azbest in na kaj morate biti pozorni.

Na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje opozarjajo (NIJZ), da je nevaren azbest v našem okolju še marsikje prisoten, čeprav je njegova prodaja v Sloveniji prepovedana že 20 let.

“Znanih je okoli 3.000 najrazličnejših izdelkov, ki ga vsebujejo. Tako je tudi v našem okolju še danes močno razširjen,” opozarjajo strokovnjaki iz strokovne skupine za ozaveščanje o azbestu pri NIJZ in Centru za zdravstveno ekologijo.

Pojasnjujejo, da je nevarnost azbesta povezana z njegovo vlaknato strukturo. Vlakna, ki jih vidimo s prostim očesom, so sestavljena iz milijonov mikroskopsko majhnih vlaken, ki se z luščenjem sproščajo v zrak, s prostim očesom pa jih ne vidimo.

Z njihovim vdihavanjem se odlagajo v pljučih in tam ostajajo dolgo časa, to pa lahko povzroči bolezni, ki se pojavijo več let ali običajno več desetletij kasneje. “Azbestna vlakna, ki pridejo v pljuča, povzročajo vnetje in brazgotinjenje pljuč in poprsnice. Azbest povzroča tudi raka pljuč in raka poprsnice in potrebušnice raka grla in jajčnikov, povezujejo ga tudi z rakom žrela, želodca in danke,” naštevajo.

Great Wall "okuženih" 23.000 Avto Azbest v kitajskih avtomobilih

Včasih cenjen material

Pravijo, da je bil nekoč azbest zelo cenjen in široko uporabljen. Ker je negorljiv, je veljal za material, ki varuje življenja. Veliko so ga uporabljali v gradbeništvu, prometu in industriji. Dodajali so ga gradbenim materialom za izboljšanje njihovih lastnosti ter ga uporabljali za izolacijo in protipožarno zaščito, asfaltne azbestne obloge, predore, vodovodne in kanalizacijske cevi, jaške, kanale za kable, peči, kotle, ognjevarne tkanine ...

V Sloveniji smo proizvajali salonitne plošče, azbestno lepenko, gradbene izolacijske plošče, azbestno cementne cevi, azbestne mase, tesnila, kite, paste, lepila, izolirne trakove, azbestne tkanine, uporabljali smo čisti brizgani azbest, azbest smo vgrajevali v vagone in lokomotive, v kotle, izdelovali smo zavorne obloge.

Pojasnjujejo, da imajo ti izdelki različno življenjsko dobo. Na primer zavorne obloge do dve leti, tesnila, paste pet let, azbestna tkanina dvajset let, izolacija z brizganim azbestom nad trideset let, strešna kritina 35 let.

Kje najdemo azbest v domačem okolju

Na NIJZ opozarjajo, da lahko najdemo azbest v starejših hišah in stanovanjih marsikje, največkrat kot strešno kritino ter v izdelkih za izolacijo in za zaščito pred požarom:

  • strešne plošče (azbestno cementne ravne in valovite plošče), skodle iz strešne lepenke, opečne plošče, skrilavci;
  • podstrešne, stenske in stropne izolacijske plošče;
  • dekorativne plošče;
  • fasadne plošče;
  • brizgani ali ročno naneseni ometi (stropi, stene);
  • izolacijske stene;
  • barve, veziva, polnila, smole, paste, premazi, kiti za stene in strope ter okna;
  • starejši gospodinjski aparati;
  • talne obloge: vinilni topli podi, vinas plošče;
  • podlage ter lepila za vinilne talne obloge;
  • izolacijski materiali za kotle in cevi za vročo vodo;
  • tesnilne mase in premazi za razne ventile in spoje na stikih toplovodnih cevi, na radiatorjih, plinskih gorilnikih;
  • tesnila na vratcih peči in dimnikov;
  • protipožarna vrata;
  • izolacija tal pod pečmi, sten za pečmi;
  • elementi v termoakumulacijskih pečeh;
  • izolacija rezervoarjev za gorivo;
  • azbestno cementna korita za rože ...

Azbest, ki se nahaja v teh materialih in izdelkih, je po njihovih navedbah varen, dokler so ti nepoškodovani. “Materiali postanejo nevarni, ko se zaradi dotrajanosti, poškodovanosti ali zaradi neprimernega ravnanja začnejo luščiti, drobiti, razpadati v prah in se azbestna vlakna začnejo sproščati v zrak,” pojasnjujeo.

1/6
Žurnal24 main

Večje koncentracije vlaken v zraku nastajajo tam, kjer imamo azbestne materiale, ki se luščijo in drobijo, ko jih uporabljamo ali delamo z njimi. Zelo nevarno je lahko po njihovih besedah iz tega vidika obnavljanje starih hiš ali njihovo rušenje.

Ob tem opozarjajo, da na pogled težko ugotovimo, ali je azbest v materialu prisoten, ali ne, razen, če ni označen: “Tudi najbolj izkušen poznavalec tega ne bo mogel vedno zanesljivo ugotoviti.”

V takih primerih prisotnost azbestnih vlaken preverimo s preiskavo vzorca v laboratoriju, ali ukrepamo, kot da je tam azbest.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.

Sorodne novice