Zdravje > Aktualno
18486 ogledov

Beović: "Moram pa reči, da sem sama ta hip najmanj vesela"

Bojana Beović Saša Despot
Beovičeva: Dovoljeni bodo obiski v domovih za upokojence, kmalu bo mogoče tudi k zobozdravniku. "V Sloveniji imamo občutek, da se vse končuje. Med nami je veselje, čeprav sem jaz ena tistih oseb, ki sem trenutno najmanj vesela," je še dodala.

"Slovenija je med najuspešnejšimi državami v spopadu z epidemijo. To nam je uspelo skupaj, ker smo ukrepe pravočasno sprejeli, ker so bili ustrezni in smo se jih dosledno držali. Kot pravi slovenski pregovor, zakon je učinkovit, ko ni le črka na papirju in to se je pri covid-19 ukrepih izkazalo tudi v praksi,"  je na začetku novinarkse konference dejal vladni govorec Jelko Kacin, ki je čestital in se zahvalil vsem.

"Zato je vlada včeraj na predlog strokovnjakov za marsikoga sicer nepričakovano, a vendar, sprejela načrt ponovnega vzpostavljanja prostega gibanja v povezavi z zagonom številnih dejavnosti. Ključni koraki ponovnega zagona dejavnosti so naslednji: takoj, ko se zagotovijo varni pogoji, se bodo ponovno začele izvajati posamezne zdravstvene storitve v javnih zavodih in pri koncesionarjih," je dodal Kacin.

Od 4. maja naprej se lahko odprejo vse trgovine z izjemo velikih trgovskih centrov. Prav tako se od 4. maja naprej lahko začnejo športni treningi v nekontaktnih športnih disciplinah.

Zažene se lahko tudi gostinska in turistična ponudba na odprtih površinah na prostem, ob upoštevanju ustreznih pogojev. Ostala ponudba se bo zagnala postopno, skladno z uveljavitvijo t. i. koronastandardov. V pripravi so ukrepi, da bi od 11. maja naprej lahko ponovno začel delovati tudi javni potniški promet, je še povedal Kacin. 

Beović: "Sama sem še najmanj vesela"

"V Sloveniji imamo občutek, da se vse končuje. Med nami je veselje, čeprav sem jaz ena tistih oseb, ki sem trenutno najmanj vesela. Skrbi me, če se bomo lahko vsi v tej državi teh pravil držali tudi v prihodnje," je na dan, ko je vlada sprostila omejitev gibanja med občinami, je dejala vodja svetovalne skupine v okviru ministrstva za zdravje Bojana Beović.

Ob tem je opozorila, da je druženje v večjih skupina še vedno prepovedano. "Če greste v drugo občino, pojdite v naravo, na izlet. Na tak način bomo pripomogli k zajezitvi virusa," je dodala. 

"Pri pitju kave seveda moramo snet masko, ampak, se moramo usesti en meter vstran. To mora priti v zavest, v vsakega posameznika," je dejala Beovičeva. 

Če primerjamo situacijo v Sloveniji z Lombardijo in Furlanijo, nas po njenem lahko veseli prihranjeno število smrtnih žrtev.
Za to smo zaslužni vsi, ki smo znali omejevati svoje vedenje in se držati ukrepov. "Če bo šlo vse tako, ko gre sedaj, ko se bo okužba iz enega prenesla samo na pol človeka, bo v Sloveniji umrlo še nekaj ljudi. V celoti pa se bo epidemija umirila, če ne bo novih vnosov od zunaj. To stanje smo vzdrževali z radikalnimi ukrepi, ki jih moramo zdaj nadomestiti z lastnimi ukrepi. Če nam je prej gibanje in obiske preprečevala država, moramo zdaj to početi sami. Na obiske nikakor ne smemo hoditi bolni; ko smo na obisku, stojmo ali sedimo na varni razdalji metra in pol ali dveh. Umivajte si roke, pazite na higieno kašlja." 

Ob tem je povedala, da ukrep o razkuževanju stavb še vedno ostaja v veljavi. 

Covid-19: UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor UKC Maribor
Če se stanje le malo poslabša, opozarja Beović, na tisto, ki je bilo konec marca, lahko v septembru pričakujemo bistveno povečanje potreb po bolnišničnem zdravljenju, tudi smrtnost bi se močno povečala. "Če nam epidemija ponovno uide iz rok, imamo v Sloveniji septembra popolnoma neobvladljivo situacijo, bistveno preveč bolnikov, da bi jih obravnavali na oddelkih za intenzivno nego."

V kratkem dovoljeni obiski v domovih za starejše

Žarišča okužb so še vedno v domovih starejših, ki jih bo treba še naprej dobro spremljati in jim zagotoviti dodatni denar, je dejala doktorica in dodala, da bodo v kratkem v domovih znova dovoljeni obiski. "Obiski pri starejših v domovih bi se lahko sprostili takoj, navodila so sestavljena. Obisk pri svojcu bo seveda dovoljen ob prejšnji najavi, seveda ne sme biti nihče bolan. Na obisku bo seveda treba upoštevati ukrepe," je pojasnila.

Kmalu tudi k zobozdravniku

Na naše vprašanje, kdaj bo mogoče k zobozdravniku, je Beovičeva dejala, da bo to že kmalu. "O tem se intenzivno razmišlja, vendar morajo zobozdravniki natančno doreči navodila, Uskladiti jih morajo zobozdravniška združenja. V zelo kratkem se pričakuje, da bo zobozdravstvena dejavnost začela delovati," je povedala ob tem.


Nadaljne sproščanje je po njenem smiselno po 14 dneh. "To obdobje bo preizkus, ali smo se kot družba sposobni odgovorno obnašati. Vsaka dejavnost, pa naj bo to javni promet ali gostinstvo, se lahko odpre šele takrat, ko pravila niso samo napisana, ampak se jih da tudi izvajati, ko je torej poskrbljeno za kadrovske potrebe in opremo. Vprašanje javnega prometa je izjemno kompleksno, saj so prometne konice v Sloveniji izjemno obremenjene. Obstajajo kitajske študije, ki pokažejo, da lahko en sam bolan potnik okuži poln avtobus ljudi. Natančno je treba pripraviti navodila, se pa sproščanje javnega prometa navezuje na sproščanje drugih dejavnosti, ki brez javnega prometa pač niso mogoče." 
 

Koronavirus - lekarna Zdravje "Verjetno nisem edini pacient, ki čaka z bolečino in je lekadole."

 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • Francisscos 07:47 01.maj 2020.

    V Ševljah, nedaleč od kraja, kjer ga. Beovič prebiva so v 16. stoletju zažgali zadnjo čarovnico. Glede na podobnost obraza ima tam nedvoumno sorodnike oz. prednike. In zdaj so te potomke takrat tako naprednih protestantskih duhovnic in proti nazadnjaštvu RKC ...prikaži večC nastrojene ženske pri Janši. Katastrofa.

  • david79 07:21 01.maj 2020.

    Gospa Beović naj razloži koliko ljudi bo umrlo zaradi tega,ker so jim sedaj prestavljali preglede in naj ne bluzi,da ljudje niso prihajali na preglede zaradi straha ampak zaradi tega ker niso mogli!

  • kritikus 17:14 30.april 2020.

    Beovičeva ima prav,ker ljudje so nevaspitana stoka,danes v trgovinah že dva meseca nisem videl take gneče,pokupijo vse,kje so bili do sedaj ko je bilo tako lepo iti v trgovino ko je bilo samo 10-15 ljudi,danes pa recimo v Hofru ne ...prikaži več dobiš parkinga,miswlim da bo drugi val veliko hujši,pa bomo videli,

Sorodne novice