Zdravje > Aktualno
46 ogledov

Bi ugotovili, kaj je izdelek na fotografiji

Elektronske cigarete ZPS
"Glede na določila Zakona o splošni varnosti proizvodov gre za izdelek zavajajočega videza, saj je po svoji obliki, barvi, videzu, pakiranju podoben živilu, čeprav to ni," pojasnjujejo na Zvezi potrošnikov Slovenije ZPS.

Na strani ZPS (www.zps.si) pojasnjujejo, da se je v sistemu hitrega obveščanja o nevarnih izdelkih na skupnem evropskem trgu RAPEX pojavilo obvestilo o tekočini za elektronsko cigareto Quickie za 100 mililitrov.

 

Zaradi zavajajočega videza ga lahko potrošniki, posebej otroci zamenjajo in vnesejo v usta oziroma celo zaužijejo, kar lahko predstavlja nevarnost za njihovo zdravje in življenje. "Izdelek ni v skladu Direktivo o proizvodnji, predstavitvi in prodaji tobačnih in povezanih izdelkov, ki določa, da je lahko tekočina za elektronske cigarete, ki vsebuje nikotin, na trgu le v posodicah za ponovno polnjenje s prostornino največ 10 mililitrov," pravijo.

Na ZPS opozarjajo, da je mogoče, da ta izdelek še vedno prodajajo po spletu. "Potrošnikom, ki so omenjeni izdelek kupili, Zdravstveni inšpektorat priporoča, da naj ga ne uporabljajo in ga oddajo pooblaščenemu zbiralcu oziroma odstranjevalcu nevarnih odpadkov," so zaključili.

Komentarjev 1
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 18:36 20.avgust 2016.

    Na spletu? Še vedno to pomeni da so te izdelki nekje proizvedeni; in se hranijo v nekem skladišču v neki državi. Čudno mi je da se noben ne pozanima v kateri državi je to in če tamkajšnja zakonodaja to zavajanje ...prikaži več dovoljuje. V kolikor ne dovoljuje; zakaj slovenski organi ne predlagajo tujim organom pregon teh ki so poslali izdelek na trg. Če nimajo ustrezne zakonodaje naj se pa pošlje diplomatsko noto in jih vpraša zakaj nimajo zakonodaje ki to prepoveduje al pa če imajo namen spremenit zakon. Če vse to ne deluje se naj pa še blokira celotno domeno kjer se ta izdelek prodaja dokler se izdelek ne umakne. Če se preganja pedofilijo; igre na srečo ipd naj se pa še to zavajanje potrošnikov konkretno preganja.