Zdravje > Aktualno
4594 ogledov

Boli me zob, ambulante pa v glavnem zaprte

zobozdravnik, zobozdravnica razno 04.04.13. zobozdravnik, zobozdravnica, A dentist works on a patient at a p
Odlok o začasnih ukrepih na področju zdravstvene dejavnosti zaradi zajezitve in obvladovanja epidemije COVID-19 določa, da se ukine izvajanje vseh zobozdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zobozdravstvene dejavnosti.

V času ukrepov zaradi pandemije deluje le omejeno število zobozdravstvenih ambulant. Zobozdravniki trenutno obravnavajo samo nujne zobozdravstvene storitve. V vladnem  odloku tako piše, da se lahko v tem času izvajajo:

– preventivne zdravstvene storitve, katerih opustitev bi lahko imela negativne posledice za zdravje pacienta,

– nujni predhodni preventivni pregledi delavcev pred zaposlitvijo,

– nujni pregledi operativnih gasilcev.

Nujne zobozdravstvene ambulante so organizirane v Zdravstvenem domu Ljubljana, Zdravstvenem domu Maribor, Zdravstvenem domu Celje, Zdravstvenem domu Kranj, Zdravstvenem domu Novo mesto, Zdravstvenem domu Koper, Zobozdravstvenem domu Nova Gorica, Zdravstvenem domu Murska Sobota in Zdravstvenem domu Slovenj Gradec. V navedenih ambulantah se v nujnih primerih izvaja obravnava tudi na sekundarni ravni zdravstvene dejavnosti.

Na terciarni ravni zdravstvene dejavnosti na področju zobozdravstva delujeta Stomatološka klinika Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana ter Klinični oddelek za maksilofacialno in oralno kirurgijo Kirurške klinike Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana.

Po novem tudi v Mislinji

Po skupnih prizadevanjih Zdravstvenega doma (ZD) Slovenj Gradec, občin Slovenj Gradec in Mislinja ter tudi skupnih prizadevanjih Sveta koroške regije je ZD Slovenj Gradec oziroma njegova ambulanta v Mislinji postala regijska nujna zobozdravstvena ambulanta za Koroško in tudi za območje, ki ga pokriva ZD Velenje, poroča STA. 

Pozor: Poklicati je treba informacijsko točko

Po regijah delujejo informacijske točke zobozdravstva v vsakem zdravstvenem domu. Tako morajo bolniki, ki rabijo nujno zobozdravstveno oskrbo, najprej poklicati informacijsko točko domačega zdravstvenega doma, kjer nato zobozdravniki presodijo kam napotiti bolnike. Če namreč bolnike tja ne napoti zobozdravnik z informacijske točke, bolnike v tej ambulanti ne bodo obravnavali. 

Katera so nujna zobozdravstvena stanja?

Če vas torej boli zob, najprej presodite kako huda je ta bolečina. Če vas samo zaskeli, oziroma bolečina ščasoma izgine, v tem času najverjetneje ne boste prišli do zobozdravnika. "Plomba je izpadla, ker je bila dotrajana, lahko se je odlomil le del plombe. Lahko je zob občutljiv na toplo hladno ali sladko, kislo," navaja zobozdravnica Mirjam Kovačič, ki dodaja. "Če zob ne boli ali boli na termične in kemične dražljaje in bolečina mine hitro, le skrbite za zelo dobro higieno. Ne dražite zoba z ekstremno močnimi termičnimi in kemičnimi dražljaji, kot so na primer zelo vroče juhe, čaji, sladoledi ter na primer čokolada." Strokovnjakinja svetuje, da si je v tem primeru treba še bolj skrbno umivati zobe, "da bo zob vedno čist tudi na mestu, kjer je izpadla plomba."

V tem primeru boste prišli do zobozdravnika

Če pa vendarle ne gre, če je bolečina prehuda, močna in vas zbudi iz spanca - lahko se za kratek čas umiri in se spet pojavi, vendar je sčasoma vedno huje -  v tem primeru vas bo zoobozdravnik vsekakor sprejel. Vstopna točka nujna zobozdravstvena pomoč je namenjena tistim, ki potrebujejo nujno storitev, kamor sodijo.

  • močan zobobol – huda stalna bolečina, ki je ne odpravijo tablete proti bolečinam, 
  • akutna infekcija – vnetje, ki se kaže kot oteklina, težje požiranje in odpiranje ust in povišana telesna temperatura,
  • večja krvavitev – na primer po izdrtju zoba ali poškodbi,
  • poškodba zob, poškodba v področju ustne votline.

Katere so nujne zobozdravstvene storitve?

  • odprtje zoba,
  • rez sluznice,
  • izdrtje zoba (če nujnega stanja ni možno odpraviti drugače),
  • zaustavitev krvavitve,
  • mobilizacija zoba ali začasna zapora zoba pri poškodbah zob.

Ne jemljite Aspirina...

Če veste, da boste morali k zobozdravniku na vstopno točko nujne zobozdravstvene pomoči ne jemljite Aspirina ali drugih protibolečinskih zdravil, ki vsebujejo sredstva proti strjevanju krvi. Prav tako v času epidemije koronavirusa kot protibolečinske terapije ni priporočeno jemati nesteroidnih antirevmatikov. S seboj vzemite rentgenske slike, ki jih morda hranite doma. "Še posebno, če pri sebi hranite Rtg ortopan," dodaja zobozdravnica Mirjam Kovačič.

"Tako svojemu zobozdravniku kot tudi zobozdravniku na nujni zobozdravstveni pomoči nujno naštejte vsa zdravila, ki jih redno jemljete in tudi zdravila, ki ste jih  in jih še jemljete zaradi bolečine zoba. Še posebej je pomembo zobozdravnika opozoriti, če jemljete zdravila proti strjevanju krvi. Samovoljno ne ukinjajte nobenih zdravil, ki jih jemljete redno, tudi zdravil proti strjevanju krvi ne. Ali boste potrebovali prilagoditev zdravljenja bo presodil zobozdravnik, ki vas bo obravnaval," opozarja Kovačičeva. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 5
  • ode 19:59 09.april 2020.

    Boli me patka. Kam naj se obrnem? https://www.youtube.com/watch?v=v7K7qqMBuyc

  • pancsorpwing 15:01 06.april 2020.

    www.MooXi.net - spletna stran za zmenke za odrasle, ki želijo najti partnerja za seks

  • Skipi 14:25 06.april 2020.

    Strokovnjakinja svetuje, da si je v tem primeru treba še bolj skrbno umivati zobe, ja to je tudi moj zobozdravnikk pred leti govoril 3 mesece po tem pa je bil zob primeren samo še za puljenje.