Zdravje > Aktualno
2739 ogledov

Cepiva so že tu. So učinkovita tudi proti novemu sevu?

Covid-19 Epa
V Slovenijo je danes sodeč po Twitter sporočilu Janeza Janše prispela prva pošiljka cepiv proti covidu-19 ameriškega Pfizerja in nemškega BioNTecha.

Cepljenje z 9.750 odmerki se bo predvidoma začelo v nedeljo. Do konca leta naj bi Slovenija sicer dobila še 6825 odmerkov. Prvi bodo cepljenji stanovalci domov za starejše in tam zaposleni ter najbolj izpostavljeni zdravstveni delavci.

Tovornjak s prvo pošiljko cepiva proti covidu-19 za Slovenijo je na pot iz Pfizerjeve tovarne v belgijskem Puursu proti Sloveniji krenil v četrtek. Cepivo bodo pripeljali v lekarno Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana, kjer bo ustrezno shranjeno na temperaturi minus 80 stopinj Celzija.

Cepivo Covid-19 Zdravje To strokovnjaki pravijo glede stranskih učinkov cepiva

Distribucijo cepiva od bolnišnične lekarne do domov za starejše občane, zdravstvenih domov in bolnišnic bo zagotovil Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ), na lokacije cepljenja po državi bodo predvidoma cepiva pripeljali iz Ljubljane v nedeljo. Prevoz cepiva bo organiziran v temperaturnem območju od dveh do osmih stopinj Celzija.

cepivo covid-19 | Avtor: Epa Epa
Cepljenje se bo po navedbah ministrstva začelo takoj, ko bodo opravljeni vsi postopki priprave cepiva, predvidoma že v nedeljo. Med prvimi bodo cepili stanovalce domov za starejše, ki še niso preboleli covida-19.

Naslednja pošiljka cepiva za Slovenijo naj bi nato v našo državo prispela že v prihodnjem tednu, v dneh od 28. do 31. decembra, natančen datum še ni znan. V drugi pošiljki bo 6825 odmerkov.

Morali bi cepiti 60 odstotkov prebivalstva

Kot smo pisali, je državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne pojasnila, da bi morali cepiti 60 odstotkov prebivalstva z dvemi odmerki, da bi samo cepljenje pomagalo: "Zaradi omejenosti proizvodnje cepiva bo treba počakati, to bo kar nekaj mesecev še trajalo, da bi lahko pocepili tolikšen delež prebivalcev." 

Deset tisoč doz cepiva pa naj bi zadostovalo za cepljenje oskrbovancev in nekaterih oskrbovalcev, predvsem tistih, ki niso preboleli covida. "Prebolela bolezen sicer ni kontraindikacija, vendar bodo ti cepljeni v drugi, tretji fazi. Najprej se gre v zaščito oskrbovancev, mogoče že do konca leta pa se pričakuje še nekaj 10 tisoč odmerkov cepiva, kar bi moglo zadoščat za večino zdravstvenih delavcev," je pojasnila.

Redni profesor na Fakulteti za farmacijo v Ljubljani Borut Štrukelj je ta teden povedal, da je trenutno v fazi raziskav še 82 cepiv, veliko jih vstopa v zadnje faze, zato bomo najbrž na koncu imeli veliko število različnih cepiv. Kot je pojasnil, je približno polovica cepiv konvencionalnih, torej klasičnih, polovica pa temelji na osnovi RNA. 

Štrukelj je sporočil tudi pozitivne vesti na področju zdravljenja novega koronavirusa. Poleg zdravil deksametazon in remdesivir so znanstveniki ugotovili, da je v boju z boleznijo učinkovito tudi zdravilo ivermektin. To se sicer že približno 40 let uporablja kot protiparazitno zdravilo, poleg tega je cenovno ugodno in, kot je dodal Štrukelj, dobro testirano glede varnosti. "Trenutno so znanstveniki v 2. fazi kliničnega preizkušanja. 50 oseb je dobilo ivermektin, 50 placebo, rezultati pa so spodbudni, saj naj bi zdravilo za kar 5-tisočkrat zmanjšalo razmnoževanje virusa," je povedal. V prvi fazi poteka bolezni je prišlo do manj zapletov in lažjega poteka bolezni. 

Vendar pa je opozoril, da študije še niso končane, zato ni priporočljivo na lastno pest jemati zdravila, saj še ni potrjeno, ali je varno in učinkovito tudi pri zdravljenju covida. 

Covid-19 | Avtor: Epa Epa

"Kakor kaže ta sev ne vpliva bistveno na učinkovitost cepiv"

V Veliki Britaniji se je, kot je znano, pojavil nov sev covida-19, ki je precej bolj virulenten, kar pomeni, da se zelo hitro širi. A kot je povedal Štrukelj, to ni nič posebnega in ni treba, da se bojimo, saj covid spada pod tisto skupino virusov, kjer so mutacije pričakovane. Kot kaže ta mutacija tudi ne povzroča, da bi bil potek bolezni hujši. 

Vsaka mutacija pa vseeno vpliva na virus sam, bodisi na širjenje bodisi na potek bolezni. Negativna mutacija denimo pomeni, da virus oslabi. "So tudi tihe mutacije, ko se spremeni genetski material in se ne izrazi na virusu," je dodal Štrukelj.

Kot je povedal, ima angleški tip virusa 9 mutacij, na tistemu površinskemu proteinu, ki omogoča pripetje na celico. V Veliki Britaniji se je ta podtip virusa že zelo razširil, samo v Londonu so ga zaznali pri 1100 ljudeh. Primere so zaznali tudi že v Belgiji, na Nizozemskem, na Danskem in v Italiji. Po Štrukljevih besedah tudi v Sloveniji budno spremljajo potek mutacij, vendar primera novega podtipa še niso zaznali. 

Podobno mutacijo so zaznali tudi pri minkih na Danskem, kjer so se zato odločili, da eliminirajo celotno populacijo. Virus je preskočil na žival in nazaj na človeka, Štrukelj je povedal, da znanstveniki menijo, da se je podobno zgodilo tudi v tem primeru.

"Mutacija je posledica selekcijskega pritiska. Če bomo imeli cepivo bi lahko prišlo do tega, da bi se mu virus poskušal izmakniti," je povedal Štrukelj. Vendar pa lahko po njegovih besedah v laboratoriju v kratkem času prilagodijo cepivo novi mutaciji in tudi hitro opravijo potrebne varnostne študije, postopek je bistveno hitrejši kot pri konvencionalnih cepivih.

"A kakor kaže ta sev ne vpliva bistveno na učinkovitost cepiv. Nekoliko spremeni površino, ampak minimalno," je pojasnil. Kljub temu imajo po njegovih besedah proizvajalci cepiv že pripravljena paralelna cepiva, verjetno tudi že potekajo primerjalne študije, ko se vzame tri zaporedne serije novega cepiva in se jih primerja s starim.

"Konkurenčna družba bi to takoj izkoristila"

Kot je povedal Štrukelj, je "človeštvo zelo konzervativno" in ne zaupa takoj novim stvarem. ZDA ima po njegovem mnenju zelo hitro razvijajoče se stvari, medtem ko smo v Evropi do novosti bolj zadržani. 

Varnost cepiva po njegovem mnenju poleg strokovnih komisij (EMA, FDA ipd.) zagotavljajo tudi proizvajalci sami, zaradi konkurenčnosti. "Neka študija bi bila zadovoljna, če bi šlo z drugo kaj narobe. Celoten seznam vseh učinkovin v cepivih bo javno zapisan, zato bi konkurenčna družba, če karkoli od navedenega ne bi držalo, to takoj izkoristila," je pojasnil.

"Do hitrega razvoja cepiva je prišlo v želji po obvladovanju koronavirusne bolezni, ki je korenito spremenila ves svet. Vsa cepiva morajo iti skozi enake točno določene procese, za kar poskrbijo ustrezne inštitucije. Cepiva covid-19 so bila preizkušena v kliničnih testiranjih, v katerih je sodelovalo več deset tisoč ljudi," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ). "Res je, da je bila časovnica strnjena, vendar se vmesnih korakov ni preskočilo. Nadzor varnosti cepiv se bo nadaljeval. Skrb je odveč, cepivo je varno in učinkovito," dodajajo.

Na NIJZ dodajajo še, da ima tako kot vsako cepivo, lahko tudi cepivo proti novemu koronavirusu neželene učinke, vendar so blagi in prehodnega značaja: "Včasih se na mestu cepljenja pojavita bolečina in oteklina, ki trajata nekaj dni, lahko se pojavijo utrujenost, glavobol, mišične bolečine in splošno slabo počutje (kot pri blažji gripi) ali rahlo povišana telesna temperatura. Hujši zapleti so izredno redki." 

Do konca leta cepljenih 16.575 oseb

V Slovenijo je torej danes prispelo 9.750 odmerkov cepiva proti covidu-19, v nekaj dneh bo prispela še ena pošiljka. Do konca leta bo tako lahko cepljenih 16.575 oseb, je danes na novinarski konferenci povedala državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Marija Magajne.       

Prihod prve pošiljke je državna sekretarka označila za zagotovo prelomen trenutek v boju proti pandemiji, ki nam je krojila in še kroji življenje v tem letu. "A še bolj pomembno je cepljenje, torej da se zanj odločimo," je poudarila.

Cepljenje se začne v nedeljo, najprej bodo na vrsti stanovalci domov za starejše, ki covida-19 še niso preboleli.

Prvih 9.750 odmerkov cepiva bodo še danes pripravili in jih razpeljali po zdravstvenih domovih, ki bodo poskrbeli za cepljenje v domovih starejših občanov. Poleg tamkajšnjih oskrbovancev bodo med prvimi cepljeni tudi tisti zdravstveni delavci v domovih, ki delajo neposredno s to najbolj ranljivo populacijo, in tudi nekaj najbolj izpostavljenih zdravstvenih delavcev v bolnišnicah, je povedala Magajnejeva.

Še pred koncem leta bo Slovenija prejela še nekaj cepiva, tako da bomo do konca leta razpolagali s skupaj 16.575 odmerki cepiva oz. bo cepljenih toliko oseb. Vsaka bo nato morala biti čez tri tedne še enkrat cepljena.

Enako količino odmerkov cepiva potem Slovenija pričakuje vsak teden v naslednjem letu.

dezurni@zurnal24.si

 

 

Komentarjev 4
  • Ender3 13:28 26.december 2020.

    Ta misija se uradno imenuje COMIRNATY, in se za nas odvija po cesti, ker nimamo niti svojega letalskega prevoznika. Če ne prej, se bo sedaj videlo, kaj pomeni strateška povezava s svetom. Kje so odgovorni, politiki, ki so vse to omogočili.

  • Avatar ovca
    ovca 09:48 26.december 2020.

    Svoj odmerek podarjam nasi skupini mladih dohtarjev - tistemu,ki je otresal,da bi se takoj cepil...

  • vzev 09:17 26.december 2020.

    V decembru moraš biti radodaren. Tako, da jaz že v naprej svoja odmerka podarim. Mi na pamet ne pride, da se bi cepil proti bolezni, ki jo večina tako enostavno preboli.