Zdravje > Aktualno
42 ogledov

Cepivo proti glavobolu?

glavobol Profimedias
Cepijo se ekrat na mesec, število napadov se je zmanjšalo za 62 odstotkov.

Kronično migreno je možno preprečiti s cepivom, piše italijanska tiskovna agencija Ansa. Odkrili so ga strokovnjaki z inštituta San Raffaele iz Rima, kjer so razvili inteligentna protitelesa. Ta protitelesa nevtralizirajo fiziološko snov imenovano CGRP (Calcitonin gene related peptide), ki igra ključno vlogo pri patofiziologiji migrene.  

Obetavni rezultati

“Prvi objavljeni rezultati so zelo obetavni in kažejo zmanjšanje napadov za več kot 62 odstotkov v treh mesecih,” je povedal vodja Centra za diagnosticiranje in zdravljenje glavobolov v inštitutu San Raffaele, Piero Barbanti.

Cepivo se implicira enkrat mesečno večkrat zaporedoma. Trenutno se zdi, da je terapija brez stranskih učinkov, ki jih imajo zdravila proti migreni. Zaenkrat je eksperimentalno zdravljenje v Italiji možno le za bolnike s kronično migreno, kar pomeni, da imajo vsaj 15 glavobolov na mesec v treh zaporednih mesecih. 

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.