Zdravje > Aktualno
18188 ogledov

Covid-19: sveža navodila naših infektologov

Mojca Matičič STA
Spremenila se je doktrina trajanja izolacije tistih, ki so okuženi z novim koronavirusom.

"S prejšnjim tednom se je spremenila doktrina trajanja izolacije tistih, ki so okuženi. Bodisi, da so brezsimptomni, bodisi, da so simptomni," je na današnji novinarski konferenci dejala prof. dr. Mojca Matičič z Infekcijske klinike UKC Ljubljana in strokovna mentorica študentom v vladnem klicnem centru za covid-19.

 Medicinska znanost je na tem področju po njenih besedah pokazala veliko novosti, zato je ekspertna skupina infektologov naredila nova priporočila, ki so že sprejeta na nacionalni ravni: "Ta bodo zagotovo dobrodošla, saj nekoliko skrajšujejo obdobje izolacije za tiste, ki so dokazano pozitivni."

Če gre za dokazano okuženega, ki nima simptomov, potem traja njegova osama deset dni od pozitivnega testa. Če pa gre za bolnike, ki so bolni in imajo blažji ali zmerni potek bolezni in so v domačem okolju, potem njihova kužnost oziroma trajanje izolacije traja deset dni od začetka prvih bolezenskih znakov. Plus dejstvo, da morajo biti vsaj 48 brez povišane telesne temperature, oziroma morajo vsaj 48 ur izkazovati klinično izboljšanje simptomov in znakov.

Prof. dr. Mojca Matičič, Infekcijska klinika UKC Ljubljana

"Nihče ne želi pristati na umetni ventilaciji"

"Izplen neke okužbe oziroma klinično zaznavanje in izkazovanje bolezenskih simptomov ter znakov je definitivno igra med virusom, se pravi sovražnikom, ki nas napada, in med našim lastnim telesnim imunskim odzivom," je opisala prof. dr. Mojca Matičič.  Danes po njenih navedbah poznamo vrsto dejavnikov, ki vplivajo na težek potek bolezni: "Vemo torej, kaj vpliva na to, da pride do težke oblike bolezni. Tega se vsi bojimo, saj nihče ne želi pristati na umetni ventilaciji."

Med znanimi dejavniki tveganja je najprej izpostavila starost: "Vemo, da imajo vsi starejši od 65 let dokazano veliko tveganje za težji potek bolezni in da pristanejo na umetni ventilaciji." Opozorila je tudi na spol, saj so moški dokazano bolj podvrženi težjemu poteku bolezni kot ženske.

Koronavirus v ZDA | Avtor: Epa Epa

"Potem so tu številne pridružene bolezni, kronične bolezni, srčne, ledvične, pljučne kronične bolezni. O rakavih boleznih oziroma o boleznih z oslabljenim imunskim sistemom se še nekako odloča, katere da in katere ne. Potem nekatere kronične jetrne bolezni. Na primer bolniki s cirozo, ti imajo zagotovo veliko, veliko večje tveganje za težek potek bolezni," opisuje. 

Naštela je tudi dejavnike iz okolja, kjer so predvsem alkohol in cigarete. "Na začetku je bilo veliko dilem o tem, ali kajenje lahko vpliva na težji potek bolezni ali ne. Analiza vseh raziskav, ki je bila objavljena v mesecu avgustu, je pokazala, da kajenje lahko vpliva na hujši oziroma težji potek bolezni covid-19," pravi in dodaja, da igra svojo vlogo tudi genetika.  Določen vpliv ima lahko denimo gen za določanje krvne skupine, več o tem si lahko preberete v spodnjem prispevku. 

Krvna skupina Znanstveniki Zdravje Pomembno odkritje o vplivu krvne skupine na covid-19

"Veljajo pa tudi splošna navodila za krepitem imunskega sistema, zdrava uravnotežena prehrana, izogibanje stresu, seveda pomagajo tudi nekatera dopolnila, od C vitamina, D vitamina, dovolj tekočine," je še dejala. 

Kvalitetna informacija in zaupanje

Predstavila je tudi delovanje klicnega centra za covid-19, ki je začel delovati pet dni po odkritju prvega okuženega v Sloveniji. "Klicni center si je že v spomladanskem času pridobil zaupanje in ga vzdrževal ter obdržal tudi v jesenskem času. Temeljni namen centra je kvalitetna informacija in zaupanje," je opisala. Dodaja, da je presegel tudi svoje začetno poslanstvo, saj so med drugim sprejemali pobude klicateljev in jih predajali naprej odločevalcem.

V centru na klice odgovarja 48 študentov medicine višjih letnikov, povezani so tudi z vsemi ključnimi institucijami, ki jim pomagajo pri odgovarjanju na vprašanja. Ta so se v primerjavi iz spomladanskega vala epidemije spremenila. Tedaj so ljudi zanimali predvsem simptomi in učinki virusa na zdravje, tedaj je bilo veliko strahu pred neznanim. Po opisu Matičičeve so ljudje sedaj  dobro poučeni o novem koronavirusu, zdaj je veliko več vprašanj organizacijske narave, povezanih z ukrepi, o sami omejitvi gibanja, vprašanja iz šolstva, športa in tako dalje. Dodaja, da se nanje obrača zelo veliko ljudi, v petek so denimo zabeležili kar 1.326 klicev. Klicni center sicer deluje vse delavnike med 8.00 in 18.00. Dosegljivi so na: 080 14 04.

Jelko Kacin, govorec vlade za covid-19 Covid-19 Slovenija Kacin predstavil ukrepe: Nova pravila tudi glede obiska groba

anja.scuka@zurnal24.si

 

 

 

 

 

Komentarjev 10
  • vzev 17:30 26.oktober 2020.

    Kvalitetne informacije in zaupanje! Tega pa ne bodo doživeli, dokler bomo imeli tole vlado. Ker ji tako nihče več ne zaupa. Delajo eno, govorijo drugo, strašijo, grozijo s kaznimi. Druga pa tako ne znajo. Potem se še pa sami ne ...prikaži več držijo svojih ukrepov.

  • joza 15:57 26.oktober 2020.

    Sami strokovnjaki nam pametujejo,virus se pa bliskovito širi,kaj je zdaj na tem in kdo jekriv-narod al strokovnjaki jebem vas take strokovnjake,ki vsak bluzi nekaj po svoje.

  • Avatar ovca
    ovca 14:56 26.oktober 2020.

    Poleg tega pa še nikjer, od naših strokovnjakov namreč, nisem zasledila odgovora na moje vprašanje : ko človek pristane na umetnem predihavanju pomeni, da ima koliko % možnosti, da ozdravi?

Sorodne novice