Zdravje > Aktualno
488 ogledov

Dan umivanja rok: Voda in milo ali razkužilo?

umivanje rok Shutterstock
Čiste roke so ključnega pomena za preprečevanje prenosa okužb v vsakdanjem življenju, doma, na delovnem mestu, v institucionalnem varstvu, na potovanjih in tudi, ko smo v bolnišnici kot bolnik ali obiskovalec, opozarja NIJZ.

Na človeških rokah se nahaja veliko več bakterij, kot bi si mogoče mislili. Številne so koristne, mnoge pa tudi nevarne. Čeprav umivanje rok ne zaleže veliko v boju proti bakterijam, je za zdaj najučinkovitejše orožje in najboljša preventiva pred okužbami in boleznimi.

Umivanje rok | Avtor: NIJZ NIJZ
V bolnišnicah po svetu bolnišnične okužbe vsak dan prizadenejo več kot pol milijona ljudi, s slabo higieno rok med zdravstvenim osebjem pa je letno povezanih več kot 16 milijonov smrti, je ob obisku v Sloveniji dejal Didier Pittet, vodja programa za preprečevanje in nadzor okužb ter centra Svetovne zdravstvene organizacije za zaščito pacientov. 

 Zaradi antibiotikov

Sicer WHO ob 5. maju svetovnem dnevu higiene rok, zdravstvene delavce po vsem svetu poziva: "Pravočasno očistite roke in ustavite širjenje odpornosti proti antibiotikom."

Higiena rok zdravstvenega osebja je namreč najpomembnejši, najenostavnejši in najcenejši ukrep za preprečevanje bolnišničnih okužb, ki so v Evropi vsako leto usodne za 37 tisoč ljudi.

zdravstvo | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Ob neustrezni higieni rok so zdravstveni delavci najbolj nevaren vir okužb, saj se ves čas dotikajo pacientov, ran in inštrumentov, na katerih so pogosto nevarni mikroorganizmi, ki jih s svojimi rokami prenašajo na druge osebe, druge rane in inštrumente: "Razkuževanje rok je vodilna tehnika higiene, ki je učinkovitejša, hitrejša in manj škodljiva za kožo kot vse ostale," je dejal profesor Pittet, ki je pred leti zasnoval poseben ženevski model higiene rok. Model temelji na uporabi razkužila med zdravstvenim osebjem. Upoštevajo ga tudi v Sloveniji. 

Pred petnajstimi leti

Slovenske bolnišnice so prešle z umivanja na razkuževanje z alkoholnimi razkužili pred več kot 15 leti. Po podatkih Ministrstva za zdravje je v letu 2015 osebje na intenzivnih oddelkih slovenskih bolnišnic poskrbelo za ustrezno higieno rok v 72 odstotkih vseh primerov, na ostalih oddelkih je bil ta delež dobrih 75 odstotkov.

Bolnišničnih okužb še vedno preveč 

Kljub temu ima med stotimi pacienti v slovenskih bolnišnicah po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje vsaj šest pacientov okužbo, ki ni povezana z boleznijo, zaradi katere so bili sprejeti v bolnišnico.

Prednosti razkuževanja rok z alkoholnimi razkužili 

Je bolj učinkovito, saj se z razkuževanjem uniči kar 100-krat več mikroorganizmov kot z umivanjem, vzame manj časa, za razkuževanje namreč zadošča 15 do 30 sekund, medtem ko je treba roke umivati minuto ali dve, lahko pa jih razkužimo tudi takrat, ko jih ne moremo umiti. Razkužilo za roke, čeprav vsebuje alkohol, praviloma kožo izsuši manj kot milo. Vsebuje namreč dodatke, ki kožo ščitijo pred izsušitvijo.

Na ženskih dlaneh jih je za polovico več kot na moških

Ena od študij je pokazala, da nekatere bakterije pogosteje živijo na ženskih kot na moških dlaneh, bakterije pa se razlikujejo tudi po tem, katero dlan imajo raje – levo ali desno. Pri ljudeh, ki so sodelovali v študiji, so namreč ugotovili, da je na levi in desni dlani samo 17 odstotkov enakih bakterij, vse druge pa so se razlikovale. Ugotovili so še, da je na dlaneh trikrat več različnih bakterij kot na podlahti, komolcu ali v prebavilih. 

Vzelo vam bo trideset sekund

Strokovnjaki so priporočili tehniko umivanja v šestih korakih. Vzela vam bo največ trideset sekund.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.