Zdravje > Aktualno
487 ogledov

Debelost pri otrocih povezali s to težko boleznijo

Debelost pri najstnikih Profimedias
Debeli otroci bolj izpostavljeni razvoju MS.

Glede na izsledke najnoveše nemške študije, imajo predebeli otroci dvakrat večjo verjetnost za razvoj multiple skleroze (MS), poleg tega so ti otroci tudi manj dovzetni za zdravila, ki so namenjena za zdravljenje te bolezni. 

Multipla skleroza Neozdravljiva Zdravje Multipla skleroza: Bolniki, ki morajo biti pravi umetniki

Skupina raziskovalcev z Univerzitetnega kliničnega centra Göttingen v svojem članku, objavljenem v prestižni reviji JAMA ( Journal of American Medical Association), opisuje svojo študijo medicinske dokumentacije 453 otrok, ki so imeli diagnozo MS pred 18. letom starosti.

Zbolijo tudi otroci

Multipla skleroza je kronična ali v presledkih ponavljajoča se napredujoča vnetna bolezen osrednjega živčevja. Čeprav prizadene predvsem odrasle, lahko, čeprav redkeje, zbolijo tudi otroci.

Multipla skleroza Zdravje Multipla skleroza: Tako sonce vpliva na razvoj te neozdravljive bolezni

Raziskovalci so ugotovili, da je 13 odstotkov otrok z MS imelo prekomerno telesno težo, 14,8 odstotka pa jih je bilo debelih. Po navedbah strokovnjakov je že to pokazatelj povezanosti med debelostjo in večjim tveganjem za razvoj MS. Raziskovalci so še ugotovili, da se ti otroci niso dobro odzvali na zdravila in so imeli več ponovitev. Tisti, ki so bili najbolj debeli, so imeli najhujše stopnje ponovitve. 

Dekle Zdravje Multipla skleroza: "Zbudila sem se in ugotovila, da ne vidim."

Sicer so številne študije pokazale korelacijo med debelostjo in večjim tveganjem za multiplo sklerozo pri odraslih, čeprav razlogi še niso jasni. Tudi natančnega vzroka za MS pri otrocih znanost še ni odkrila, čeprsv se predvideva, da gre za kombinacijo genetske ranljivosti in različnih okoljskih dejavnikov, po ugotovitvah strokovnjakov je med nejpomembnejšimi prav debelost .
 
 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.