Zdravje > Aktualno
134 ogledov

Dostojen zaključek življenja ni privilegij, ampak pravica

LjubHospic LjubHospic
Pred letom dni je svoja vrata po več mesecih premora odprla hiša Hiša Ljubhospica, ki je namenjena bolnikom z neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja, pri katerih se je zdravljenje zaključilo, potrebno pa je skrbno lajšanje simptomov bolezni.

Hiša Ljubhospica je edina hospic stacionarna ustanova v Sloveniji. Po številnih zapletih je lani v tem času ponovno odprla svoja vrata. Edina slovenska hiša, kjer so umirajoči v zaključni fazi deležni  24-urne celostne hospic oskrbe, se je namreč vse od otvoritve leta 2010, borila s hudimi finančnimi težavami. 

Po novem ima hiša novega izvajalca, prej je bilo to Slovensko društvo Hospic, odslej je Ljubhospic, zavod Lekarne Ljubljana. 

LjubHospic | Avtor: LjubHospic LjubHospic
V hiši je dvanajst postelj, v vsaki sobi po ena: "Poleg namestitve in osnovne oskrbe vključuje tudi zdravstveno oskrbo, kar pomeni lajšanja blaženja motečih simptomov bolezni, zdravstveno nego in nudenje psihosocialne in duhovne opore bolnim, " pravijo pri Ljubhospicu. 

"Umiranje v hiši Ljubhospica ni privilegij, gre za pravico vsakega človeka, da umre na dostojanstven način,"  je dejala vodja oskrbe sestra Emanuela Žerdin, ki si želi, da hiša ne bi nikoli več zaprla svojih vrat. V zadnjem letu so jo namreč morali vse vzpostaviti na novo, na novo so oblikovali ekipo zaposlenih, kjer pa osnovo predstavlja osebje, ki je že prej delalo v hiši hospica, predvsem medicinske sestre z izobrazbo in dolgoletnimi izkušnjami.

V hiši zaposlenih 12 ljudi

Hudo bolnim in njihovim svojcem so poleg vodje, v hiši na voljo še zdravnik, farmacevt, medicinske sestre, socialna delavka, negovalke in gospodinja. Pomembni del paliativnega tima predstavljajo usposobljeni prostovoljci, ki osebju hiše priskočijo na pomoč.

LjubHospic | Avtor: LjubHospic LjubHospic

V letu 2016 so nudili nastanitve 71 bolnim z neozdravljivo boleznijo ob koncu življenja, največ je bilo onkoloških bolnikov. V hiši je v tem letu umrlo 63 oseb, tri so bile zaradi stabilnega in izboljšanega zdravstvenega stanja premeščene v domove za starejše.

Hiša je v polovično zasedena, najstarejši bolnik je bil star 96 let, najmlajši trije 40 let, večinoma pa so bili iz ljubljanske občine. V hiši so bili v povprečju nastanjeni 25,39 dneva, najdaljši čas bivanja je bil 142 dni, najkrajši do osem ur.

"Bolniki so bili sprejeti in oskrbovani ne glede na kraj bivanja in starost. Prednost pri sprejemu so imeli bolni po vnaprej določenih kriterijih za sprejem, in sicer na osnovi zdravniškega mnenja z oceno preživetja, socialne situacije bolnika in družinske situacije. V kar polovici primerov smo sprejeli tiste z zahtevnejšo zdravstveno in težjo psihosocialno situacijo in ki so bivali doma," so še pojasnili in dodali, da so v tem času nudili tudi podporo 164 svojcem nastanjenih bolnikov – nekaterim od njih tudi v procesu žalovanja. Skupaj so nudili celostno oskrbo 235 uporabnikom. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.