Zdravje > Aktualno
11196 ogledov

Infektologinja: Spoštljivo verjemite zgodbam, na ventilatorju 39. letni moški

UKC Maribor
Infektologinja: "Mariborska bolnišnica se z vso resnostjo in odgovornostjo pripravlja na najbolj "črni" scenarij. Srčno upam, da se ne uresniči!"

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor na akutnem oddelku za covid-19 trenutno zdravijo 45 bolnikov, še 14 jih je na oddelku za intenzivno terapijo. Po besedah strokovnega direktorja Matjaža Vogrina, v naslednjih dneh pričakuje hitro naraščanje številk, zato zmogljivosti, s katerimi trenutno razpolagajo, ne bodo zadoščale.

Mariborska bolnišnica zato najverjetneje že z današnjim dnem prehaja v tretjo fazo, s katero bodo za bolnike s covidom-19 imeli ob etaži v sklopu klinike za ginekologijo in stavbi infekcijskega oddelka na voljo še dodatno etažo ginekološke klinike.

Na ventilatorju 39 - letni moški

 | Avtor: Rebeka Gerlič, UKC Maribor Rebeka Gerlič, UKC Maribor
"To za nas pomeni velik napor, saj je prišlo do velikega prerazporejanja kadra. Samo za potrebe akutnih oddelkov za covid-19 je prerazporejenih več kot 110 medicinskih sester, več kot 40 pa v intenzivne enote, prerazporejenih je tudi več deset zdravnikov," je dejal Vogrin. Največje težave pričakuje pri obravnavi na intenzivnem oddelku, kjer so imeli velike težave pri oskrbi bolnikov že pred izbruhom epidemije.

Po besedah predstojnice oddelka za interno intenzivno terapijo Alenke Strdin Košir pripravljenih 24 postelj za bolnike s covidom-19 zaradi težav s kadrom uvajajo postopoma. Za trenutnih 14 bolnikov imajo na voljo okoli 40 sester, a je le 15 takih, ki so doslej že delale v intenzivnih enotah. "Med bolniki, ki potrebujejo mehanično ventilacijo, je najmlajši star 39, najstarejši pa 80 let," je dodala zdravnica. 

UKC Ljubljana Zdravje V UKC Ljubljana le še urgentne, nujne in zelo hitre obravnave

Iz mariborskega kliničnega centra, kjer jim zaradi karantene, morebitni stika ali okužbe manjka 114 zdravstvenih delavcev, od tega 14 zdravnikov in 76 medicinskih sester, se je oglasila infektologinja s tamkajšnega covid oddelka, Sibila UNUK. 

Tako kot drugi zdravstveni delavci, ki so se morali soočiti s to hudo boleznijo, tudi mariborska zdravnica sporoča: "Verjemite, situacija je resna in vsak je odgovoren za obvladovanje epidemije..."

"Spoštljivo verjemite zgodbam hospitaliziranih bolnikov, ki so obolenje preboleli! Ne želite biti v njihovi koži! Se vam morda zdijo številke hospitaliziranih in umrlih banalno nizke? Sploh v primerjavi z gripo, na primer?" 

"Covid-19 je obolenje, ki se je dotaknilo vseh - bolnih in zdravih. Pozivam vas, da za varovanje svojega zdravja in iz solidarnosti do drugih nosimo maske in upoštevamo navodila za preprečevanje okužbe, tudi če se nam ne zdijo razumska. Vprašanje je, kako zreli smo kot ljudje, koliko smo sočutni, spoštljivi in strpni."

Vsi imajo eno infekcijsko obolenje in to je covid-19

Covid-19: UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Covid-19: UKC Maribor UKC Maribor
Zdravnica pojasni, da je na njihovem oddeleku za infekcijske bolezni 34 postelj za odrasle bolnike, po njenem so v "normalnih časih" zdravili bolnike z nalezljivimi boleznimi; okužbe sečil, pljučnice, okužbe kože, vnetje srčnih zaklopk, borelioza, meningitis. "Danes (22. 10.) pa obravnavamo na »navadnem« covid oddelku 41 bolnikov, VSI imajo torej samo eno infekcijsko obolenje - covid-19 in večina (pribl. 90 %) jih je tako bolnih, da potrebujejo dodatek kisika! Najtežji bolniki, ki potrebujejo podporo dihanja, se obravnavajo na Oddelku za covid intenizvno terapijo in zaradi tega je zelo zelo okrnjeno delo v vsej bolnišnici, predvsem operativni program, saj morajo zdravniki intenzivisti sedaj zdraviti covid bolnike z odpovedjo dihanja." 

Pripravljajo se na najbolj črn scenarij

"Zaradi porasta števila obolelih se mora večati tudi kapaciteta postelj. Kadri in število postelj so omejeni. O težkih pogojih dela zaradi posebnih izolacijskih ukrepov, v katerih dela zdravstveno osebje, in preobremenitvah ne bom pisala, tudi o stresu in stiskah zaradi žalostnih osebnih zgodb bolnikov ne," zapiše infektologinja, ki dodaja, da se mariborska bolnišnica "z vso resnostjo in odgovornostjo pripravlja na najbolj "črni scenarij."

"Srčno upam, da se ne uresniči!," doda ob tem. Epidemija bo z vsemi svojimi posledicami nekoč tudi izzvenela, kakšen priokus bo pustila, pa je odvisno tudi od nas, zapiše na koncu. 

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 27
  • Janez 05:49 25.oktober 2020.

    Verjamem zdravstvenemu osebju, da se spopadajo s težko situacijo. TODA nekdo je pripeljal narod do te situacije in ta bi moral odgovarjati. Ljudje so vse to dali že skozi spomladi, zato so siti neprestanih pritiskov in zapiranja ter groženj. Potem ...prikaži večm so čez slovenijo letali avioni kakor da je konec epidemije, razni Kacini so veselo potovali v Croatio in odpirali meje, narod pa je nastradal. NE ni narod kriv za nastalo situacijo ampak nesposobni politiki na oblasti!!NE groziti!!¨!!

  • Avatar drecos
    drecos 09:10 24.oktober 2020.

    tam kjer delajo teste morajo podpisat da so jih naredili 44 vec drugace izgubijo sluzbo, to je nasilje oziroma nedovoljena prisila delavca

  • TistoPravo 07:39 24.oktober 2020.

    V življenju so samo dve poti. Je ta, ko si....in je tista, ko te ni....ali bolje rečeno, tista ko hočeš biti...in tista, ko ti je čisto vseeno. Glede na kratek človeški spomin, ki je seveda sistemsko podprt in ustreznejši za ...prikaži več fukcioniranje v le tem, bomo čisto ha vse pozabili...lahko že jutri....samo naj se že zgodi kar se mora!