Zdravje > Aktualno
5387 ogledov

Je trditev, da klima povzroča prehlad in vnetja le mit?

Vgradnja klimatske naprave Profimedias
Številni ljudje mislijo, da se zaradi klimatske naprave lahko prehladijo. In kaj o tem govori znanost?

Klima ob pravilni uporabi seveda še kako pozitivno vpliva na nas, saj v teh vročih dneh izboljšuje počutje, preprečujejo zaspanost in poveča našo storilnost. S povečanjem števila prehladov in poletnih viroz pa se upravičeno sprašujemo, ali se nam vse to vendarle dogaja zaradi pihanja klime, pod katero preživimo večino poletnega delovnega dne. 

Kaj o tem govori znanost?

Izkazalo se je, da je odgovor na to vprašanje veliko bolj zapleten, znanstvenih dokazov, da bi klima povzročala vnetja grla, ušes in poletne prehlade, namreč ni. Znanstveniki do danes niso našli neposredne povezave med klimo in večjim številom bolezni dihal, tudi zato, ker obstajajo še mnogi drugi, nezdravi učinki na zdravje ljudi,  na primer kajenje, prehrana, pretirano izpostavljanje sončnim žarkom..., piše portal Mic network Inc.

Študija pokazala nekaj drugega

Časnik New York Times po drugi strani navaja da virusi, ki povzročajo prehlad, najbolje preživijo na suhem in hladnem zraku, to je pozimi. Hladen zrak namreč izsuši notranje stene nosu in tako zmanjša odpornost na viruse.

Po njihovem tudi klima povzroči dehidracijo membran v nosu, kar je idealno okolje za razvoj virusa. V študiji iz leta 2004, v kateri je sodelovalo 940 odraslih žensk, so po pisanju častnika dokazali, da so ženske, ki so delale v centralnih klimatiziranih pisarnah, bolj verjetno trpele zaradi bolezni dihal in pogosteje obiskale otorinolaringologe.

S pretirano uporabo klimatske naprave je povezanih veliko bolezni dihal. Te so p | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Čeprav je raziskava pokazala povezavo med uporabo klime in večjim številom bolezni dihal, za to ni znanstvenih dokazov, opozarja Ron Eccles, direktor mednarodnega Centra za raziskave respiratornih obolenj:  "Marsikdo je prepričan, da hlajenje in sušenje nosu zmanjšuje sposobnost dihalnega sistema za nadzor okužb, čeprav eksperimentalnih raziskav, ki bi to potrjevale, še vedno ni," je dejal ameriški strokovnjak. 

Zaradi slabo vzdrževane klime lahko zbolimo

Klimatska naprava sama po sebi torej ne more povzročiti prehlada: "Spremembe v kakovosti zraka zagotovo vplivajo na pojav vnetij in okužb pri ljudeh s težavami dihalnega sistema. Zaradi slabo vzdrževanih klim z umazanimi filtri nastajajo aerosolizirane bakterije in plesni, te pa škodijo zdravju," je dodal  Al Rizzo z ameriškega združenja za boj proti raku.

Paziti je torej treba tudi na pravilno vzdrževanje klimatske naprave. Ne glede na to, ali jo uporabljate le poleti ali vse leto, je treba filter v napravi, ki zadržuje vdor prahu, žuželk, bakterij in glivic, redno menjati. 

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.