Zdravje > Aktualno
9487 ogledov

Kako pogosto menjati spodnjice in pižamo?

seks, zaščita, spodnjice, ženska, moški, ljubezen Profimedias
Če spodnjega perila in pižame ne menjamo redno, lahko pride do hujših infekcij.

Več kot četrtina moških in sedem odstotkov žensk nosi isto spodnje perilo dva dni, je pokazala raziskava spletne trgovine Kelkoo. A strokovnjaki opozarjajo, da že nošeno perilo vsebuje mikrobe, ki lahko povzročijo okužbe sečil, krvi in okužbo z bakterijo E-coli ter pljučnico.

Zdravnica in profesorica z Univerze Salford Lisa Ackerley izpostavlja, da je spodnje perilo nujno treba zamenjati vsak dan. Ob tem Sally Bloomfield, svetovalka za higieno in preprečevanje infekcijskih bolezni, svetuje, da ga peremo na 30 ali 40 stopinj Celzija oziroma na 60 stopinj Celzija, kadar smo bolni. Pralnemu prašku pa lahko dodamo tudi druge antibakterijske produkte.

Pižamo zamenjati vsaj vsak teden

Moški, stari od 18 do 30 let, v povprečju nosijo isto pižamo 13, mlade ženske pa 17 dni preden jo dajo v pranje. "Pižame nosimo tik ob koži in izgubljamo odmrle kožne celice, z visoko vsebnostjo mikroorganizmov. Ti organizmi so ponavadi neškodljivi, a če pridejo na napačen kraj, lahko povzročijo težave," je za britanski The Herald povedala Bloomfieldova. Do zapletov lahko pride, če bakterijo E-coli prenesemo iz črevesja v sečnico, kar lahko povzroči cistitis.

Strokovnjakinja svetuje, da pižamo menjamo na dva dni ali najredkeje vsaj enkrat na teden.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.