Zdravje > Aktualno
13 ogledov

Kitajci pravijo, da imajo zdravilo

Ebola Shutterstock
Kitajska farmacevtska družba si prizadeva za hitro odobritev zdravila, ki naj bi zdravilo ebolo.

Na Kitajskem trdijo, da imajo zdravilo, ki zdravi smrtonosno ebolo. Razvila jo je Akademija za vojaško medicino, zdravilo pa je že odobreno za primer nujne vojaške uporabe.

V akademiji so prejšnji teden podpisali dogovor s farmacevtskim podjetjem Sihuan Pharmaceutical Holdings Group Ltd, da bi pomagali zdravilo čim prej registrirati za širši trg. Zdravilo se imenuje JK – 05.  Prepričani so, da bodo še pred koncem leta vložili zahtevo za registracijo Kitajski upravi za prehrano in zdravila. Če bi jim registracija uspela in bi se zdravilo res izkazalo za učinkovito, bi bil to za kitajsko farmacijo velik uspeh, poroča Reuters.

Učinkovito pri miših 

Predsednik Sihuana Che Fengsheng je spomnil na cepivo proti sarsu, ki so ga odkrili pred desetletjem. Tudi to cepivo je bilo razvito najprej v vojaške namene, potem pa so ga hitro registrirali za množično uporabo. Podoben scenarij pričakuje tudi za zdravilo JK – 05. Dodal je, da je zdravilo dokazano učinkovalo na poskusne miši. Zdravilo bodo po morebitni registraciji najprej uporabili za Kitajce, ki delajo na območju bolezni. Če bi zdravilo želeli uporabljati tudi drugi državljani, bo potrebno še mednarodno dovoljenje. 

Ebola v Evropi

Medtem je bolnik z ebolo, ki se je zdravil v bolnišnici v Leipzigu, ponoči umrl, je sporočila klinika St. Georg. 56-letnega sodelavca Združenih narodov so s posebnim letalom minuli četrtek prepeljali iz Liberije v Leipzig. Bil je že tretji okuženi z nevarnim virusom na zdravljenju v Nemčiji. Zdravniki so stanje bolnika ob prihodu ocenili kot "zelo kritično, čeprav stabilno". V Leipzigu so ga ob najstrožjih varnostnih ukrepih zdravili v karanteni klinike za infekcijske bolezni in tropsko medicino. Za druge bolnike, obiskovalce in javnost ne obstaja nikakršna nevarnost za okužbo, zatrjujejo v kliniki.

Moški je v Nemčijo na zdravljenje prispel kot tretji okuženi z ebolo. Še en človek se zdravi v Frankfurtu, drugega pa so po petih tednih zdravljenja zdravega odpustili iz klinike v Hamburgu, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Iz Poljske sporočajo, da je krvni test 31-letnika pokazal, da ni okužen z ebolo. Na okužbo s smrtnonosnim virusom so sumili, ker je bil na obisku v Nemčiji v stiku z osebami iz Gvineje. 

Komentarjev 2
  • Pepe007 13:45 14.oktober 2014.

    Ali misliš, da ga bodo Kitajci delili gratis?

  • erikkk 12:47 14.oktober 2014.

    Uff če je to res bo to hud udarec za svetovno zdravstveno farmacijo ...nič ne bo z zaslužkom ...