Zdravje > Aktualno
471 ogledov

Klopni meningoencefalitis: Slovenija po obolelosti v svetovnem vrhu

Meningitis možgani Profimedias
KME je resna bolezen osrednjega živčevja. Najučinkovitejša zaščita pred njim je cepljenje, jesenski čas pa najprimernejši za prvi odmerek cepiva.

Slovenija sodi med države, kjer obstaja visoka verjetnost okužbe s povzročitelji bolezni, ki jih prinašajo klopi. Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije WHO pa smo na samem vrhu obolelosti s klopnim mengacifilistisom (KME), ki je zelo resno okužba centralnega živčnega sistema in lahko pusti zelo resne posledice.

klop | Avtor: Profimedias Profimedias
Bolezen prenaša virus KME, največkrat  z vbodom klopa, lahko pa tudi s pitjem mleka in mlečnih izdelkov obolele živali: "Pred nekaj leti smo zabeležili okužbo na Koroškem, ko je oseba popila kozje mleko, ostali, ki so bili cepljeni in so ravno tako pili to mleko, se niso okužili," je dejala družinska zdravnica iz Zdravstvenega doma Ljubljana - Moste-Polje Katarina Bubnič Sotošek in ob tem opozorila, da je prav cepljenje najučinkovitejši način preprečevanja te bolezni, saj zdravila ni: "KME lahko zdravimo le simptomatiko, saj zanj nimamo antibiotika, vendarle gre za virusno obolenje. To pomeni, da lahko samo lajšamo težave, na sam potek bolezni pa ne moremo vplivati."

Sicer se pri nas letno z virusom klopnega meningoencefalitisa okuži v povprečju 300 ljudi, najpogosteje v osrednji Sloveniji, na Gorenjskem, Štajerskem in Koroškem

Simptomi SME so naslednji:

  •  povišana telesna temperatura;
  •  hud glavobol;
  •  občutljivost na svetlobo;
  •  slabost in bruhanje;
  •  bolečine v mišicah in sklepih;
  •  zatrdel vrat;
  •  utrujenost in zaspanost.

Bolezenski znaki se razvijejo počasi in postopoma ter v dveh intervalih oziroma fazah. Prvo fazo, ki se običajno pokaže sedem dni po vbodu, zaznamujejo blažji simptomi in težave, kot so povišana telesna temperatura in glavobol, sledi kratkotrajno in navidezno izboljšanje, ko bolnik nima več znakov bolezni.

Umre do dva odstotka ljudi

Potem pa nastopi druga faza, ko bolezen izbruhne v veliko bolj očitni obliki oziroma se izrazi z veliko bolj močnimi simptomi: "Druga faza je lahko zelo resna, s hudimi glavoboli, gibalno prizadetostjo, bolezen se lahko stopnjuje tudi do resnih zdravstvenih težav, od težav z ohromelostjo, do motenj zavesti in v skrajnih primerih lahko bolnik tudi umre. To se dogaja v enem do dveh odstotkih vseh obolelih, seveda pa lahko bolezen poteka tudi zelo blago," je še dodala Bubnič Sotoškova na novinarski konferenci ZD Ljubljana, kjer so opozorili, da se pri nas proti tej bolezni cepi še vedno premalo ljudi; po podatkih iz leta 2014 je samo sedem odstotkov naših prebivalcev prejelo vsa tri cepiva.

V prestolnici organizirajo akcijo cepljenja po nižji ceni za posamezni odmerek cepiva. Potekala bo  27. - 29. septembra ter 25. - 27. oktobra v ZD Bežigrad, Šiška in Moste Polje.

Cena enega cepljenja bo 20 evrov ( namesto običajnih 32 ). Ker se prvič in drugič običajno cepi v razmiku enega meseca, lahko kar nekaj prihranite:

"Za to akcijo smo se odločili, bi da našim porabnikom približali cepljenje, ki je edina varna zaščita pred to resno boleznijo. Velikokrat se pojavljajo vprašanja in pomisleki glede varnosti cepiva in stranskih učinkov. Naj povem, da so v glavnem blagi, lahko se pojavijo blaga oteklina, bolečina ob mestu vboda ali bolečina v mišicah, ki pa zelo hitro izveni. Alergična reakcija je razlog zakaj mogoče kateri od naših pacientov ne more dobiti naslednjih doz," je še pojasnila družinska zdravnica in dodala, da ljudi z oslabljenim imunskim sistemom in nosečnic ne cepijo. 

Kako se še zaščitimo 

Seveda lahko veliko naredimo lahko naredimo že s tem, da se pred odhodom v naravo pravilno zaščitimo. Oblecimo majice z dolgimi rokavi in hlače z dolgimi hlačnicami. Hlačnice zatlačimo v obutev, na glavo pa si poveznimo pokrivalo.

  • nase nanesimo repelente in se vedno, ko pridemo iz gozda, travnika, hribov, skrbno preglejmo – tudi na pregibih rok in nog, pod pazduhami, v dimljah, pri ušesih. Potem se še oprhajmo in si umijmo glavo.


vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • moder 02:39 24.september 2016.

    Gre se predvsem za prodajo cepiv in ne toliko o zaščiti, če sploh lahko govorimo o zaščiti.

  • razerznak 23:01 23.september 2016.

    nekako pričakovano če mamo 70% gozdov ane, poč logika

  • Avatar Zala
    Zala 21:36 23.september 2016.

    In koliko časa si zaščiten? Eno sezono ali dlje?