Zdravje > Aktualno
343 ogledov

Korak bližje novi medicinski fakulteti, v stroki pomisleki

Podpis pisma o nameri ustanovitve nove medicinske fakultete Ukom Podpis pisma o nameri ustanovitve nove medicinske fakultete
Podpis pisma o nameri za študij medicine na Primorskem. Investicija v zgradbo okvirno vredna okrog 18 milijonov evrov. Nova medicinska fakulteta brez ustreznega kadra bi nevarno znižala raven izobrazbe zdravnikov, meni stroka.

Predsednik vlade Robert Golob in rektorica Univerze na Primorskem Klavdija Kutnar sta danes v Kopru podpisala pismo o nameri za izvajanje enovitega magistrskega študijskega programa medicine v novi stavbi fakultete za vede o zdravju v Izoli. Pristojni zagotavljajo, da bo študij kakovosten, fakulteti v Ljubljani in Mariboru pa ne bosta prikrajšani.

Univerza se s pismom zavezuje, da bo do aprila 2025 poslala vlogo za akreditacijo programa na Nacionalno agencijo RS za kakovost v visokem šolstvu. Če bo vloga uspešna, se ministrstvo za zdravje zavezuje, da bo v okviru že načrtovane gradnje nove stavbe ob izolski bolnišnici zagotovilo dodatna sredstva za nabavo nove opreme in da bo po začetku izvajanja programa, predvidoma v šolskem letu 2027/28, prispevalo sredstva v ta namen, je pojasnila Kutnar. Sicer v novem programu medicine predvidenih 100 vpisnih mest.

V lokalnem okolju sicer možnost ustanovitve medicinske fakultete ni novost. Kot je dejala Kutnar, so jo na to skoraj vsak teden spomnili predstavniki lokalnih zdravstvenih ustanov ali lokalne skupnosti.

Univerza na Primorskem se je na ustanovitev nove fakultete začela pripravljati leta 2020, zdaj pa je po besedah rektorice "prišel čas, ko smo si drznili zaprositi ministrstvo za podporo". Kutnar meni, da jih čaka veliko trdega dela in polen pod noge, vendar se tega ne bojijo, zato ker "so trdna univerzitetna skupnost, ki ve, kaj si želi, kaj zmore in kaj mora". Lažje pa jim bo, ker imajo močno podporo lokalnega okolja, je dodala.

Premier Golob je dejal, da se bo z ustanovitvijo medicinske fakultete pokazalo, kako koristna je bila ustanovitev Univerze na Primorskem pred 21 leti. Po njegovih besedah je ta ustanova bistveno bolj povezana z lokalno skupnostjo, kot sta univerzi v Ljubljani in Mariboru, zaradi tega pa je lahko bolj trdna in hkrati tudi bolj inovativna.

Postopek za gradnjo že poteka

Golob je ob tem izrazil zadovoljstvo, ker postopek za gradnjo stavbe fakultete za vede o zdravju že poteka. Pred dvema tednoma je bila namreč izbrana idejna zasnova. "Ne gre za to, da bi najprej prosili za denar in potem razmišljali, kako ga porabiti, ampak so najprej realizirali en projekt, nakar so ga nadgradili s tistim, kar v tem trenutku v Sloveniji najbolj potrebujemo," je poudaril.

Čeprav je splošno znano, da zdravnikov primanjkuje, doslej ni bilo narejenega ničesar, je ocenil premier. "Trudili smo se povečati število vpisnih mest, začela se je investicija v medicinsko fakulteto v Ljubljani, zagotovljen je denar, da bi se lahko podobno začelo tudi v Mariboru, ampak verjamem, da se bo največji premik zgodil tukaj, v Izoli".

18 milijonov evrov

Zadovoljstvo s tem, da gre za nadgradnjo obstoječega projekta, je izrazil tudi minister za visoko šolstvo, znanost in inovacije Igor Papič. Investicija v zgradbo je okvirno vredna okrog 18 milijonov evrov, sofinancirajo pa jo dve ministrstvi in univerza sama, je povedal. Denar iz istega razpisa je prejela tudi Univerza v Mariboru, kjer tudi pripravljajo projekt nove stavbe fakultete za vede o zdravju, je izpostavil minister.,

Preostali dve fakulteti ne bosta ogroženi

"Niti en projekt za preostali dve fakulteti zaradi teh aktivnosti ne bo ogrožen niti z enim evrom", se je izrazil Papič. Kot je pojasnil, še vedno podpirajo postopno povečevanje vpisa v Ljubljani in Mariboru, vendar je tam treba zagotoviti nove prostore, pri tem pa se zapleta s pridobivanjem projektne dokumentacije.

Namigovanja o nižji kakovosti študija

Ministrica za zdravje Valentina Prevolnik Rupel je dejala, da namigovanj o nižji kakovosti študija ne želi komentirati. Tudi ona je poudarila, da imamo v Sloveniji postavljene standarde kakovosti študija in da popolnoma zaupa Univerzi na Primorskem.

Kutnar je spomnila, da je Univerza na Primorskem vpeta v globalni univerzitetni prostor in je članica evropske univerze Transform4Europe, v katerem ima številne partnerje, ki bodo pomagali pri zasnovi študijskega programa. Tudi lokalni zdravstveni zavodi se po njenih besedah zavedajo, da morajo okrepiti svojo dejavnost za zagotovitev ustreznega kliničnega okolja za izvajanje študija.

O učiteljskih kadrih je rektorica dejala, da bodo čez eno leto, ko bodo poslali vlogo na Nakvis, znani izvajalci vseh predmetov, "v skladu s pravili igre". Kadri bodo prišli iz lokalnega okolja, je pojasnila.

Vlada je podpis pisma o nameri potrdila v sredo. Ob tej priložnosti je bilo slišati tudi več pomislekov strokovne javnosti. Predsednica zdravniške zbornice Bojana Beović je na primer opozorila, da bi ustanovitev nove fakultete brez ustreznega kadra pomenila nevarno znižanje izobrazbene ravni zdravnikov.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 1
  • Ender3 19:48 22.maj 2024.

    Beovićki je to svetoval Hajdinjak, ki skrbi za javno podobo Zdravniške zbornice. Če ni dovolj kadra si ga izobraziš, meni vlada. Jasno, da temu Zbornica nasprotuje razlog pa, ker bi več zdravnikov v javnem sistemu pomenilo manj možnosti nekaterim za ...prikaži več popoldanske zaslužke. To je čisto sprenevedanje in jasen dokaz, da se jim gre zgolj za to, da se nič ne spremeni. Še posebno potem, ko Fidesova izsiljevanja niso dosegla učinka..