Zdravje > Aktualno
16603 ogledov

Kronična vnetna črevesna bolezen. Med simptomi tudi nočno znojenje.

Nočno znojenje
Znaki in simptomi te bolezni so tudi bolečine in krči v predelu trebuha, pogostejša ali dolgotrajna izčrpanost ter utrujenost, pogosto odvajanje mehkega blata s primesjo sluzi ali krvi in neželeno hujšanje oziroma izguba telesne teže.

Pri otrocih in mladostnikih je pri kronični vnetni črevesni bolezni pogost zaostanek v rasti in pubertetnem razvoju. "Drugi znaki KVČB so lahko še povišana temperatura, nočno znojenje, bolečine v sklepih in kosteh, pomanjkanje teka, otekline sklepov, slabokrvnost in osteoporoza," naštevajo v Društvu za kronično vnetno črevesno bolezen.

Kronična vnetna črevesna bolezen je po njihovem opisu imunsko pogojena bolezen, ki povzroča vnetje črevesa ali celotne prebavne cevi.

Pojasnjujejo, da je bolezen kronična in ni popolnoma ozdravljiva. "Zanjo so značilni zagoni vnetja in različno dolga obdobja remisije, v katerih je posameznik brez težav. KVČB lahko zdravimo, zato večina oseb s to boleznijo ob ustreznem zdravljenju živi normalno življenje," pravijo.

Kronična vnetna črevesna bolezen je skupno ime za dve bolezni s podobnimi značilnostmi, in sicer za ulcerozni kolitis, pri katerem vnetje prizadene le vrhnjo plast debelega črevesa in za Crohnovo bolezen, ki se lahko pojavi v kateremkoli delu prebavne cevi, vnetje pa lahko zajame vse plasti črevesne stene, mezenterij in bezgavke ob črevesu. "Kadar bolezni ne moremo uvrstiti ne v eno ne v drugo skupino bolezni, govorimo o intermediarnem ali nedoločenem kolitisu," dodajajo.

V Sloveniji okoli 7.000 ljudi

Bolezen se po navedbah strokovjakov v društvu lahko pojavi v kateremkoli življenjskem obdobju, najpogosteje med 15. in 35. letom, pojavnost bolezni pa narašča tudi pri otrocih: "V enaki meri prizadene moške in ženske. Bolezen je razširjena po vsem svetu, najpogostejša je v razvitih državah. V Evropi je okoli 2,2 milijona, v Sloveniji pa okoli 7.000 ljudi s KVČB."

Pravijo, da vzrok bolezni ni povsem pojasnjen. Pomembno vlogo pri nastanku in razvoju bolezni imajo po dosedanjih ugotovitvah genetski, imunski in okoljski dejavniki, med njimi tudi kajenje, zdravila proti bolečinam in dolgotrajen negativni stres. "Obstaja hipoteza, da se imunski sistem človeka z genetsko nagnjenostjo h KVČB čezmerno odzove na napad virusa ali bakterije," opozarjajo. 

Bolečine in krči v trebuhu

V društvu pojasnjujejo, da KVČB močno poslabša kakovost življenja na vseh področjih: "Izčrpanost in utrujenost sta med najbolj motečimi simptomi, ki spremljata osebe s KVČB in močno okrnita njihovo kakovost življenja. Veliko težavo pomenijo tudi bolečine in krči v trebuhu."

Zaradi zelo pogoste uporabe stranišča morajo osebe s KVČB prav vse poti in opravke zunaj doma skrbno načrtovati. Vse to zmanjša delovno storilnost in omeji tudi osnovne vsakodnevne dejavnosti.

KVČB po njihovih izkušnjah negativno vpliva tudi na področje izobraževanja. "Če se bolezen pojavi v obdobju šolanja in imajo oboleli veliko zagonov, pogosto izostajajo od pouka in imajo posledično slabši učni uspeh in slabše možnosti nadaljnjega izobraževanja," opisujejo.

Ljudje s KVČB imajo po njihovem opisu pogosteje slabšo samopodobo, posledično pa se pogosteje pojavi depresija. To vodi v zmanjšano dejavnost, ne le telesno, ampak tudi širše družbeno, kar zmanjšuje njihove možnosti tudi na poklicnem področju. "Podatki kažejo, da je nezaposlenih okoli 40 odstotkov oseb s Crohnovo boleznijo. Pojavijo se lahko tudi težave v partnerskih odnosih in drugih socialnih stikih, kar lahko vodi v osamljenost in družbeno izoliranost," pojasnjujejo. 

Je pa tudi v tem primeru dobra novica, saj so ob ustrezni terapiji in prilagojenem življenjskem slogu ljudje s KVČB lahko aktivni, zaposleni, se izobražujejo, ukvarjajo s športom in normalno potujejo. "Pomembno je, da prisluhnejo svojemu telesu, se naučijo živeti z boleznijo in ne prekinejo zdravljenja. Osebam s KVČB pomagajo družina, prijatelji ter drugi oboleli z izmenjavo izkušenj in medsebojno podporo," so zaključili. 

V namen ozaveščanja o tej zahrbtni bolezni se je v Sloveniji začela tudi kampanja "Heroji so med nami". V sodelovanju društva za KVČB in podjetja Takeda poteka kampanja IBD UNMASKED. Strokovnjaki želijo spodbuditi osebe s KVČB, da se zavzamejo zase, si postavijo višje cilje in zahtevajo od svojega okolja več, tako od zdravstvenih delavcev, kot tudi družine in prijateljev.

Komentarjev 1
  • alojzr 17:28 26.september 2017.

    Nočno švicanje je znak zilijon bolezni in nebolezni.