Zdravje > Aktualno
1653 ogledov

Medicinske sestre v Sloveniji: Izčrpane in tudi pogosteje hospitalizirane

zdravstvo Saša Despot
Slovenske medicinske sestre preobremenjene in izgorele, je pokazala raziskava.

V Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije ob današnjem mednarodnem dnevu medicinskih sester opozarjajo na svojo delovno preobremenjenost. Izvršna direktorica zbornice Anita Prelec je poudarila, da v zdravstvenem sistemu morda prihaja do nekaterih pomanjkljivosti v obravnavi tudi na račun pomanjkanja medicinskih sester, na kar opozarjajo že dlje časa. "Če se primerjamo s podatki OECD, smo po deležu medicinskih sester v zdravstvenem sistemu med najslabšimi v EU," je opozorila.

Dializa Slovenija "Medicinske sestre hodijo z vročino v službo"

Preobremenjene in izgorele

Vpliv delovne preobremenjenosti na zdravje medicinskih sester je potrdila tudi raziskava, ki so jo izvedli na kliničnem inštitutu za medicino dela, prometa in športa Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Ljubljana. Kot je na petkovem simpoziju medicinskih sester pojasnila predstojnica inštituta Metoda Dodič Fikfak, sestre zaradi obremenitev na delovnem mestu sicer ne umirajo prej kot splošna populacija, so pa pogosteje bolniško odsotne, predvsem težav v nosečnosti in poškodb. Zaradi istih razlogov so pogosteje od splošne populacije so tudi hospitalizirane.

zdravstvo Zdravje Obremenjene medicinske sestre med oddelki kar s skiroji

Je trpljenje res del tega poklica?

"Življenjska ogroženost sester po tej študiji niti zaradi posameznih bolezni niti zaradi vseh vzrokov ni večja od splošne populacije. Ostaja pa veliko vprašanje, kakšna je kakovost njihovega življenja," je dejala. V raziskavo so vključili več kot 26.000 medicinskih sester, ki so kadarkoli delale med leti 1991 in 2015.

 | Avtor: URI – Soča URI – Soča
Glede na rezultate raziskave so podali tudi priporočila. Kakovost zdravja sester je veliko odvisna tudi od njih samih, a predvsem od okolja. Zato je eno od priporočil, da morajo sodelovati celo pri gradnji zdravstvene institucije, je dejala Dodič Fikfakova.

Prav tako je priporočila sestram, da se morajo že tekom izobraževanja naučiti zdravega in varnega načina dela. Medicinske sestre kot tudi drugi zdravstveni delavci so pogosto vzgojeni, da je neke vrste trpljenje del njihovega poklica, a po njenem mnenju to ni res in je svojevrstna mazohistična struktura.

zdravstvo Zdravstvo Zdravje Na oddelku vre, izčrpane in izgorele medicinske sestre

Bolniki vedno bolj agresivni

Opozorila je tudi na izpostavljenost vedno večji agresiji s strani bolnikov, kot tudi svojcev. Populacija bolnikov se namreč stara, s tem je več dementnih bolnikov, s tem več agresije. Tudi svojci so bolj agresivni zaradi pričakovanj, kaj vse naj bi nudil zdravstveni sistem.

V Soči predstavile svoje delo

V Univerzitetnem rehabilitacijskem centru Soča pa so mednarodni dan obeležili včeraj s predstavitvijo službe rehabilitacijske zdravstvene nege in poudarili, da ima rehabilitacijska zdravstvena nega svoje posebnosti ter zahteva posebna znanja. Zato se morajo nenehno dodatno izobraževati, obenem pa s svojimi specifičnimi znanji in številnimi izkušnjami poučujejo druge, tako iz Slovenije, kot tudi iz tujine, so sporočili.

Medicinske sestre v URI – Soča | Avtor: URI – Soča Medicinske sestre v URI – Soča URI – Soča
V avli URI – Soča so medicinske sestre poleg predstavitve dela, obiskovalcem merile krvni pritisk in krvni sladkor. Posebnosti v rehabilitacijski zdravstveni negi, ki jih mora medicinska sestra poznati in upoštevati, so na primer preprečevanje preležanin in kontraktur, trening mehurja, trening črevesja, trening dnevnih aktivnosti, skrb za izvajanje rehabilitacijskih programov, skrb za ortopedske pripomočke, zdravstveno vzgojno delo, komunikacija s pacientom, ki ima motnje sporazumevanja, sodelovanje s svojci in številne druge. 

Komentarjev 1
  • Avatar Leon
    Leon 14:44 12.maj 2018.

    Medicinske sestre ne gre zamenjevati z administratorkami v UKC ,ki sprejemajo klic ali napotnice ! Te pisarniške delavke ne izgorevajo . Vsekakor medicinske sestre sodijo v zelo rizično skupino delavcev ,ki so izpostavljeni tveganju za zdravje saj so pod stalnim ...prikaži več pritiskom. Podobno ,kot reševalci ,gasilci in policaji operativci .