Zdravje > Aktualno
8467 ogledov

Mercator objavil odpoklic izdelka

Študentska hrana
Mercator objavil odpoklic izdelka.

Podjetje Mercator je objavilo odpoklic živila študentska hrana Bio zone, saj so v omenjenem izdelku presežene najvišje dovoljene vsebnosti aflatoksinov.

Študentska hrana | Avtor: Profimedia Profimedia

Podatki o živilu

Tržno ime: Študentska hrana Bio zone
Blagovna znamka: Bio zone
Polni: Biopak, Podpeč 3, 1225 Lukovica
Distributer Mercator IP, d. o. o., Dunajska 110, 1000 Ljubljana
Pakiranje: 200 g
Lot: 16020
Rok uporabe: vsi roki uporabe
Živilo je bilo naprodaj v trgovski verigi Mercator.

Kaj so aflatoksini ?

Sodijo v skupino mikotoksinov in so kancerogeni in teratogeni. Uživanje živila, okuženega z aflatoksini predstavlja tveganje za zdravje potrošnikov, navaja Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS)

"Aflatoksini se v jetrih presnovijo v zelo reaktiven metabolit, ki lahko reagira z beljakovinami in deoksiribonukleinsko kislino (DNK) in poškoduje oziroma uniči jetrne celice. Lahko se zgodi, da pride do odpovedi jeter zaradi obilnega propada jetrnih celic. So genotoksični - lahko poškodujejo genetski material, DNK in rakotvorni ter verjetno teratogeni  - lahko poškodujejo zarodek," pojasnjujejo na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) in dodajajo, da kratkotrajna izpostavljenosti visokim odmerkom lahko privede celo do akutnih zastrupitev.

"V primeru, da imate to živilo doma, ga ne zaužijte. Lahko ga vrnete v trgovino, kjer ste ga kupili, upravičeni ste do povrnitve kupnine," svetuje ZPS.

Mercator: Vedno delujemo preventivno

Na vest se je odzval tudi Mercator, ki izpostavlja, da je v primeru dotičnega lota 6020 študentske hrane Bio Zone ravnal v skladu s previdnostnim načelom in izdelek preventivno umaknil. Sestavni del študentske mešanice navedenega lota je bil določen lot lešnikov, kjer so bili v celotni masi detektirani aflatoksini. To pomeni, da je bil pojav aflatoksinov pri suhih oreščkih lokalizirane narave v vsej surovini, in če bi ponovno odvzeli dodatne vzorce izdelka, obstaja verjetnost, da bi bili ti skladni.

"Na voljo imamo tudi proizvajalčev analizni rezultat, ki kaže na skladnost blaga oziroma na odsotnost aflatoksinov v surovini. Vendar v Mercatorju redno izvajamo še dodatni interni monitoring na blagovni skupini suhega sadja in oreščkov. Čim se zabeleži onesnaževala v surovini, se vse lote izdelka, pakirane iz iste mase, iz katere je bil vzorec, preventivno izloči," izpostavlja Mercator.

dezurni@zurnal24.si.

Komentarjev 10
  • vanči 19:56 11.julij 2017.

    sedaj pa ste prišli na račun tisti, ki ne kupujete bio, da lahko pljuvate in šinfate, če bi si kaj pač več prebrali, bi pač RAZUMELI, da do tega pač hitro pride, glede na to, da ni kemije.....

  • Dixon 19:56 11.julij 2017.

    Mercator in bio izdelki. Zdaj vemo da so dejansko daleč od tega, da bi bili zdravi: še več so rakotvorni!

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 19:56 11.julij 2017.

    Ne vem, zakaj do aluminija niste tako kritični, dragi komentatorji??? Študije kažejo ne samo, da je aluminij mutagen (tako kot tale naraven strup), ampak da dejansko poškoduje nevronske vezi že pri 13 mikrogramov absorbiranega aluminija na kilogram telesne teže v enem dnevu.