Zdravje > Aktualno
54 ogledov

Ministrstvo za zdravje o razmerah na urgenci; umivajte si roke in se cepite

Čakalni seznam urgenca zurnal24.si
Na ministrstvo za zdravje so se odzvali na katastrofalne razmere na Internistični prvi pomoči (IPP) kjubljanskega UKC, kjer se povečuje število bolnikov z gripo in respiratornimi boleznimi. Na urgenco prihajajo predvsem starejši bolniki s kroničnimi boleznimi, polovica jih potrebuje hospitalizacijo. Minuli konec tedna so zaradi pomanjkanja postelj na mrzlih hodnikih čakali tudi po 16 ur.

"Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc se zaveda težav urgentnega bloka, zato je v proračunu za leto 20515/16 zagotovila 23 milijonov evrov za izgradnjo 2. faze DTS. Z izgradnjo in rekonstrukcijo urgentnega bloka UKC Ljubljana je predvidena predvsem premestitev oddelkov IPP (interna prva pomoč) in SNMP (splošna nujna medicinska pomoč). Iz sedanjih 1000 kvadratnih metrov bodo preseljeni v nove prostore, na površino 2050 kvadratnih metrov. Dela potekajo po načrtu in bodo predvidoma končana marca 2017," so sporočili z ministrstva.

Dodajajo, da so sredstva za nadaljevanje projekta izgradnje DTS načrtovana in potrjena tudi v proračunih za leti 2017 in 2018, v višini približno 35 milijonov evrov za naslednje faze.

Dnevno potrebujejo okoli 45 postelj

urgenca | Avtor: Bralka Bralka
V sporočilu za javnost sporočajo še, da so v stiku z vodstvom UKC Ljubljana, ki je "prostorsko stisko, ki je nastala zaradi večjega števila nenadno obolelih, začelo reševati že minuli teden."
Konec minulega tedna so paciente iz IPP sprejeli tudi na Ortopedski kliniki, kjer so zagotovili deset postelj. Na KO za kardiologijo Interne klinike so prav tako zagotovili deset dodatnih postelj, toliko tudi na  KO za pljučne bolezni Interne klinike. Na urgenci sicer vsak dan pregledajo okoli 90 bolnikov, polovica jih potrebuje hospitalizacijo.

Povečali vpih toplega zraka

Na Interni kliniki ukinjajo elektivne programe zato, da bi zagotovili dodatne postelje za sprejeme bolnikov iz urgence, jutri pa bodo odprli tudi Oddelek za epidemije v Bolnišnici dr. Petra Držaja.

Zaradi mraza so povečali na urgenci povečali temperaturo vpiha zraka in vhod začasno uredili s pritiskom na gumb. Včeraj so zaposlili 30 pripravnikov srednjih medicinskih sester, ki še niso usposobljene za samostojno delo in bodo razporejene na različne bolniške oddelke v UKC Ljubljana ter sedem medicinskih sester, in sicer pet za urgenco IPP in dve za urgenco na Kliniki za infekcijske bolezni in vročinska stanja, tri so še v postopku zaposlitve.

Sploh vedo, kdo prihaja na IPP?

Obolelim pa na ministrstvu za zdravje priporočajo, da se o svojem zdravstvenem stanju najprej posvetujejo, tudi po telefonu, s svojim izbranim zdravnikom, da ne bi po nepotrebnem čakali v urgentnih ambulantah. Na MZ so kot kaže spregledali, da IPP prihajajo boplniki z napotnico, torej tisti bolniki, ki jih je že pregledal njihov osebni zdravnik in ugotovil, daso nujni boplniki, torej bolniki, kot je razvidno na spletni strani IPP,  ki zaradi akutno nastale bolezni ali pa poslabšanja kronične bolezni potrebujejo takojšnjo obravnavo v bolnišnici, saj jim sicer v kratkem grozi invalidnost ali smrt.

Redno si umivajte roke in prezračujte!

Poleg tega na MZ prebivalcem svetujejo, da v sezoni gripe in drugih respiratornih prehladnih bolezni upoštevajo tudi naslednja navodila: redno in temeljito umivanje roke z milom, redno čiščenje površine in predmetov z vodo in detergentom, redno prezračevanje prostorov.

MZ: Cepite se!

Vsem prebivalcem priporočjo cepljenje proti gripi, strokovnjaki ga še posebej priporočajo otrokom od 6. meseca do dveh let starosti, nosečnicam, starejšim od 65 let in ljudem s kroničnimi boleznimi. Priporočljivo pa je tudi za zdrave ljudi.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • Avatar Leon
    Leon 09:49 12.januar 2017.

    Ministrstvo bi prihranilo veliko ,če bi uvedli brezplačno cepljenje za osebe z kroničnimi obolenji in starejšimi nad 65 let .

  • Avatar Leon
    Leon 09:47 12.januar 2017.

    Ubog je narod ,ki ima takšno vlado ,kjer premier daje potuho in podpira nesposobne sodelavce. Ne potrebujemo islamskega terorizma ,kar državni birokrati nas bodo pokončali .In če samo pomislim,kaj bi se zgodilo z ljudstvom ob izbruhu večje epidemije ali ...prikaži veči biološkega napada ? Kako bi ukrepali ? Boh nam pomahaj .............................

  • Božidar Dinič 18:12 10.januar 2017.

    se pravi da smo narod umazancev ,kaj pa če,ima ministrca prav