Zdravje > Aktualno
29927 ogledov

Mladi zdravnik nasprotuje stavki: "Sliši se kot grožnja"

zdravnik Profimedia
Mlad zdravnik o pritiskih k udeležbi na stavkovnih shodih in k umiku soglasij za nadurno delo. "Sliši se kot grožnja ali izsiljevanje tistih med nami, ki ne podpiramo stavke, pa tudi kot neetična zahteva, da bolnikom odrečemo čim več pomoči," je zapisal v pismu.

Medtem ko so sindikatu Fides dopoldne sprejeli sklep  o preklicu soglasij za nadurno delo, kar pomeni, da bodo zdravniki in zobozdravniki od srede dalje delali le 40 ur na teden in ne več kot 16 ur neprekinjeno, so v iniciativi Glas ljudstva prejeli pismo mlajšega zdravnika, specializanta, zaposlenega v eni izmed slovenskih bolnišnic, ki trdi da se ne strinja s stavko starejših kolegov. "Nasprotujem trenutni stavki sindikata Fides. Zaradi možnosti povračilnih ukrepov ali drugačne obravnave s strani nekaterih kolegov ne želim javno razkriti svoje identitete," je zapisal v pismu, ki ga objavljamo v celoti. 

stavka zdravnikov | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Težko mi je gledati vse večje družbeno razslojevanje, brezvestno bogatenje privilegiranih in drsenje proti revščini večine preostalih. Posebno nesprejemljive so mi socialne stiske delavcev, ki so podplačani, a bi jim njihov protest ogrozil že tako zelo nizke dohodke in jih potencialno pahnil še v večjo revščino. Naravnost deplasirana pa se mi zdi stavka zdravnikov iz že zdaj najvišjih plačnih razredov, ki bi radi po plači presegli predsednico države, čeprav so zgolj eden izmed členov v celotni verigi javno zaposlenih."

"V resnici je socialni položaj nas zdravnikov zares varen, ni se nam treba ukvarjati z rednostjo plač, ne grozijo nam odpovedi delovnih razmerij, kot v gospodarskih panogah, kadar delajo “racionalizacije odhodkov”, brez strahu pred posledicami ob bolezni odidemo v bolniški stalež. Taka socialna varnost stane, čeprav je v naših plačah nevidna."

"Pa vendar se je večina mojih kolegov zaveda. Lahko bi se postavili na trg in zaslužili precej več, vendar bi hkrati prevzeli tudi več rizika in odgovornosti. Zato nekateri raje iz pozicije varnosti zahtevajo, da bi morali zaslužiti več kot vsi ostali iz javnega sektorja, ki so prav tako plačani iz javnih sredstev."

"Da naj bi bilo povišanje plač zagotovilo pred propadanjem javnega zdravstvenega sistema, se sliši. Da je to v splošno družbeno korist ... Kje v višjih plačah nekaterih redkih izbrancev se skriva rešitev za izboljšano delovanje javnega zdravstvenega sistema? Kot v Cesarjevih novih oblačilih jo nekateri “pametni” vidijo, mi "neumni" pa rešitve zdravstvenega sistema v zvišanju plač zgolj nekaterim privilegiranim preprosto ne vidimo. Kaj pa če je cesar vseeno nag?"

Predsednik sindikata Fides je na novinarski konferenci dejal, da takim insinuacijam ne verjame. "Če je karkoli resnega, naj pride z imenom in priimkom na Fides, pa se bomo pomenili," je pozval in dodal, da je Fides z mladimi zdravniki v dobrih odnosih. 

Pritiski s strani Fidesa

"V zadnjih dneh vodstvo Fidesa kaže nezadovoljstvo, ker se mlajši zdravniki ne udeležujemo stavkovnih dogodkov. Le zakaj se v njih ne najdemo? Občutek izključenosti? Kaj pa če se v nas oglaša vest, ki bo zmagala in oblikovala bodočnost? Žal vsakodnevno do nas prihajajo tudi pozivi, naj se pridružimo stavki, saj bo sicer na nas padlo tudi delo tistih zdravnikov, ki bodo umaknili soglasja. Sliši se kot grožnja ali izsiljevanje tistih med nami, ki ne podpiramo stavke, pa tudi kot neetična zahteva, da bolnikom odrečemo čim več pomoči."

"Verjamem, da lahko v naših vrstah zmagata etika in solidarnost z vsemi prebivalci te države. Začnimo se pogovarjati in pogajati o vseh ukrepih, ki bi dejansko lahko izboljšali celoten sistem javnega zdravstva, in ne zgolj o plačah tistih na vrhu lestvice."

dezurni@styria-media.si

 

 

 

Komentarjev 58
  • jezero 07:05 14.februar 2024.

    Še solzivec začnejo metati, pa so na konju. Ja, k solzivcu vodijo vse poti.

  • Asqy 12:05 31.januar 2024.

    Država kot lastnica vseh javnih zdravstvenih ustanov, mora preklicati vsa soglasja za popoldanski sp., če ne trajno, pa vsaj za čas stavke!! Ker marsikateri v času ko stavka v bistvu dela pri zasebniku!!! Ko bodo ogroženi dodatni zaslužki zdravnikov, bodo ...prikaži več bolj cenili plačo v javnem sektorju!!!

  • leonardo 09:10 31.januar 2024.

    Če pogledate fotografijo štrajka, boste videli samo mlade zdravnike. Nahujskane in prestrašene od starih " eminenc". Stari so se poskrili za vsak slučaj, če bo štrajk zmrznil.