Zdravje > Aktualno
27992 ogledov

Mojca Senčar: "Z njim se borim že 37 let, zdaj še z metastatsko boleznijo"

Mojca Senčar Aleš Černivec
"Še tako dober strokovnjak dokler je sam zdrav, ne more razumeti bolnika," je dejala upokojena zdravnica.

Slovenska Europa Donna je v teh dneh ustanovila sekcijo, ki bo povezovala obolele za ginekološkimi raki, med katere spadajo rak materničnega vratu, rak materničnega telesa, rak jajčnikov in jajcevodov ter rak zunanjega spolovila in nožnice.

Sekcijo rakov rodil, ki predstavljajo velik delež rakov žensk, bo vodila bivša bolnica Anita Štricelj"To bo super zadeva, povezala bo bolnice s to specifiko, tako da bomo lahko ta vprašanja še bolj obdelale, se družile na predavanjih in srečanjih,"  je povedala zbranim bolnicam in dodala, da bo jim bo ves čas na voljo.

Po poti Mojce Senčar

Sicer se bodo v sekciji povezali z zdravniki, spremljali novosti  glede diagnoz in zdravljenja, skratka bili ves čas na tekočem. Štricljeva je zbranim zaupala, da je po diagnozi pred štirimi letu tudi sama na tak način poiskala pomoč. 

 | Avtor:
"Na začetku mi je to veliko pomagalo, da se nisem zaprla med štiri stene.Tako sem šla kaj hitro v boj. Sem mati samohranilka treh otrok, ob diagnozi je bil najmlajši prvošolček in vsi trije so se borili z menoj," je povedala. 

Pred štirimi leti, ko je izvedela za diagnozo in doživela šok, je po njenih besedah veliko pripomogel prvi kontakt z Mojco Senčar, vsem zelo dobro poznano in pogumna borko v boju proti raku dojk. 

"Prijazno mi je povedala, da je Evropa Donna odprta tudi za druge ženske, ki se soočajo z rakom,"  je pojasnila Anita, ki je tako kot mnoge druge ženske v Sloveniji, še kako hvaležna za pomoč in nasvete zdravnice in bolnice, ki se s to hudo boleznijo sooča že 37 let.

Bolezen se ji je ponovila

Za rakom dojk je dolgoletna predsednica Evrope Donne zbolela leta 1981 pri 41 letih. Predlanskega decembra se ji je bolezen vrnila na drugi dojki, kar pomeni, da je ostala brez obeh dojk. Kot je povedala, se še vedno bojuje z rakom in z njegovimi metastazami. Ženskam, ki se spopadajo z rakom na dojkah je upokojena zdravnica še vedno pripravljena pomagati, saj je njena telefonska številka javno objavljena v okviru združenja Europa Donna. 

Takšna združenja veliko pomenijo tudi zdravnikom

Kadar ljudje zbolijo, jih je zelo strah. Zaradi številnih informacij, ki jih danes ponuja splet od povsod in vsepovprek, sprejemajo informacije, do katerih so nekritični, zato so tovrstni zagovorniki in svetovalci bolnikom še kako pomembni. Sicer združenja bolnikov pomagajo tudi zdravnikom. 

"Združenja kot je Evropa Donna so pomembno tudi zato, ker mi zdravniki lahko včasih kaj preverimo in dobimo povratno informacijo. Objektivno gledano imajo te ženske pri nas manj časa, pa tudi mi, ki stalno delamo s tem, smo nekoliko desenzibilizirani do določenih zadev. V bistvu nam to pomaga, da nekoliko omilimo in popravimo določene stvari, da je bolnici lažje," je povedal Dr. Sebastjan Merlo, ginekolog Onkološkega inštituta Ljubljana.

Zdravje Rak na dojki: Ponovi se tudi petnajst let po ozdravitvi

Pomagajo samo tisti, ki so se sami srečali z boleznijo

"Še tako dober strokovnjak ne more, dokler je sam zdrav, razumeti bolnika. To lahko povem iz lastnih izkušenj. Z onkologijo se ukvarjam 54 let, po 17-letih  dela na onkološkem inštitutu sem sama zbolela za rakom dojk. Z njim se borim že 37 let, zdaj še z metastatsko boleznijo. To pomeni, da sem delala z bolniki kot zdravnica, kot bolnica in kot zagovornica bolnikov. Verjemite mi, šele po prevzetju slovenske skupine Europe Donne sem v celoti razumela bolnike, ki so me ogromno naučili. Takrat sem spoznala s kakšnimi problemi se srečujejo in tukaj lahko pomagamo samo tisti, ki smo se samo z boleznijo srečali,"  je dodala 78- letna specialistka anestezistka v pokoju, ki je bila zaradi svojih zaslug, poguma in požrtvovalnosti pri ozaveščanju o raku dojk izbrana za Slovenko leta 2005.

Prsi Gostota dojk Zdravje Rak na dojki: Ali sodite v rizično skupino?

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.