Zdravje > Aktualno
37 ogledov

Na Hrvaškem dva umrla zaradi gripe

Predstavniki Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) so pred Svetom Evrope zavrn Žurnal24 main
Hrvaška se sooča z epidemijo gripe, v kateri sta umrli dve osebi, več tisoč je obolelih. Pri nas so za zdaj prepovedali ali omejili obiske v nekaterih splošnih bolnišnicah.


S hrvaškega centra za influenco so sporočili, da sta zaradi gripe na Hrvaškem umrli dve osebi, ena v Splitu, druga v Zagrebu. Vodja centra Vladimir Draženović je povedal, da so potrdili več tisoč primerov okužb z virusom gripe, na različnih koncih države.

Dejansko število obolelih je sicer še večje od evidentiranih primerov, njihovo število pa iz tedna v teden še raste. "Največ primerov beležimo v Zagrebu, veliko jih je tudi v Splitu, v Slavoniji in drugih delih hrvaške," je Draženović povedal za hrvaške medije. 

Po besedah Draženovića se je epidemija gripe na Hrvaškem letos začela prej kot običajno. "Nekoliko je presenetila Splitčane, kjer je situacija bolj intenzivna kot ponavadi," je dejal Draženović. 

Poleg močne intenzitete pojavnosti bolezni se bojijo, da bo tudi dlje trajala ter da se bo število smrtnih primerov, zlasti pri kroničnih bolnikih, še povečalo. 


Na Hrvaškem, tako kot tudi v preostalih delih Evrope krožijo štirje tipi virusov, dva A in dva B. "Virus influence A povzroča epidemije in pandemije, virus influence B povzroča običajno omejene izbruhe npr. v šolah, vrtcih," razlagajo pri Nacionalnem inštitutu za javno zdravje. "Virus influence C okuži posameznike in ne povzroča epidemij." 

Pri nas zaenkrat le omejitev obiskov

V Slovenijo so zaradi povečanega števila bolnikov z respiratornimi okužbami do preklica danes prepovedali obiske na vseh oddelkih Splošne bolnišnice Izola. Že prejšnji teden so obiske omejili v Splošni bolnišnici dr. Franca Derganca Nova Gorica ter na nekaterih oddelkih Splošne bolnišnice Slovenj Gradec. V Univerzitetnem kliničnem centru Maribor pa svojcem bolnikov priporočajo, da v bolnišnico prideta največ dva hkrati.

Po zadnjih objavljenih podatkih NIJZ, ki tedensko spremlja gripo in druge akutne okužbe dihal, število obiskov v ambulantah osnovnega zdravstvenega varstva zaradi gripe še ni naraslo. A podatki so zbrani za teden med 19. in 25. decembrom, zato se je situacija od takrat morda že spremenila. 

Prevladuje influenca A

"V tednu smo v desetih odstotkih testiranih vzorcev potrdili prisotnost virusa influence," pravijo pri NIJZ. "Od tega je bilo 82 odstotkov influence A in 18 odstotkov infuluence B. Kod podtip pri influenci A dokazujemo izključno A (H3N2)." 

Vzporedno so prisotni še respiratorni sincicijski virus (RSV) in drugi respiratorni virusi, največ je rinovirusov, koronavirusov, adenovirusov in virusov parainfluence. "Tudi v Evropi močno prevladuje influenca A, podtip A (H3N2)."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • brencl47 08:33 04.januar 2017.

    Raje pridobite podatek, ali je letošnje cepivo, ki je on novembra v uporabi ustrezno ali pa je znova "brca v temo!