Zdravje > Aktualno
4625 ogledov

Naval agresivnežev, ki na nas prežijo podnevi, pik pa še posebej boli

Tigrasti komarji
S prvimi vročimi in lepimi dnevi so v določenih delih Slovenije na plan udarili komarji. Jih je letos res več?

Če smo še pred kratkim mislili, da jih pa letos vendarle ne bo toliko, smo se krepko zmotili. Čeprav so prišli pozneje, se zdi, da so udarili prav zdaj in to z vso močjo.

Slaba pomlad torej ne pomeni, da je v poletnih mesecih manj komarjev. Letošnji maj namreč ni bil najbolj topel, pa še deževalo je veliko. Vendar komarji za razmnoževanje potrebujejo veliko vode in ne preveč hladno ozračje, zato so se do poletja dodobra namnožili in posledice so tu.

"To, da je komarjev sedaj veliko, je nekaj pričakovanega. Do tega je prišlo zaradi mile zime, ki je omogočila preživetje zime večjemu številu komarjev kot bi sicer. Potem je tu topla pomlad in nedavno obilno deževje ter spet toplo vreme, kar komarjem ustreza in zaradi tega so se namnožili," nam je pojasnila Dr. Katja Kalan z Univerze na Primorskem FAMNIT. 

Tigrasti komarji na delu predvsem čez dan

Najbolj nadležni so tigrasti komarji, zaradi njihovega agresivnega hranjenja in alergijskih odzivov na pike. Samice tigrastih komarjev se hranijo s krvjo toplokrvnih živali in ljudi, zato lahko prenašajo tudi različne nevarne virusne bolezni, opozarjajo strokovnjaki. 

V Ljubljani je opaziti, da so še kako aktivni in to predvsme podnevi. Rekreacija po preljubljenem Mostecu ali tek na Rožnik, je tudi po naših izkušnjah, že pravi podvig. Brez repelenta tako in tako ne gre, prav tako je najbolje obleči kar dolga oblačila. Skratka, poleg klopov je zdaj treba pomisliti še na ta, predvsem zelo nadležen mrčes. 

Strokovnjakinja, ki je pred dvema leta zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom "Potencial širjenja tigrastega komarja" dodaja, da je ta vrsta v prestolnici nasploh zelo problematična. "Razvija se v manjših stoječih vodnih telesih. Ličinke in bube najdemo v posodah in sodih, zalivalkah za rože, podstavkih cvetličnih lončkov. Pomembno je, da skrbimo, da je okolica domov čista in urejena ter da na vrtu nimamo stoječe vode. Če pa stoječo vodo imamo in jo potrebujemo, na primer za zalivanje, pa je potrebno te vodne za žrevalnike pokrivati, tako da komarji nimajo dostopa do vode," nam je povedala Kalanova. .

Tigrasti komarji Raziskovalka Zdravje Tako se boste najbolj učinkovito odkrižali tigrastih komarjev

Tigrasti komar: Gre za invazivno tujerodno žival, ki izhaja iz Jugovzhodne Azije. Prvič je pripotoval v Evropo z ladijskim transportom odpadnih avtomobilskih gum, v Albanijo leta 1997.

Da se tigrasti komar po prestolnici in njeni okolici v zadnjih letih zelo hitro širi, opozarjajo tudi na Mestni občini Ljubljana, kjer so za prebivalce objavili navodila za tako imenovane "naredi si sam" pripomočke proti tigrastim komarjem -  o tem, kako izdelati repelent in kako jim nastaviti past. 

V novogoriški občini so se zadeve lotili resneje. Povezali so se namreč z Univerzo na Primorskem in tako sledili štirim občinam slovenske Istre, ki so to storile že prej.

Poseben projekt

Vodja projekta je prav naša sogovornica, profesorica na univerzi Katja Kalan, ki se je tigrastega komarja skupaj z občani in občinskimi komunalami lotila s kemikalijo Aquatai. "Gre za okolju prijazno sredstvo na osnovi silikona z vnašanjem v peskolove in kanalizacijske jaške na območju Nove Gorice, Kromberka, Pristave, Rožne Doline in Solkana. Preparat vsebuje polidimetilsiloksan (PDMS silikon), ki na vodi ustvari tanek silikonski film, ki preprečuje razvoj jajčec, ličink in bub v odraslega tigrastega komarja," so pred dnevi sporočili z novogoriške občine. 

Za preverjanje učinkovitosti preparata je na lokacijah po Novi Gorici nastavila posebne lončke. "Vzporedno poteka tudi raziskava stanja populacije tigrastega komarja in monitoring učinkovitosti poskusnega vnašanja preparata s postavljanjem vab za jajčeca in odrasle komarje na izbrana mesta testnega območja," pojasnjujejo na občini. 

Preventiva še vedno na prvem mestu

Še vedno ostaja kot najučinkovitejše sredstvo v boju zoper komarja preventiva, pri čemer lahko največ storimo sami s tem, da:

  • imamo okolico hiše pospravljeno in naokoli nikoli ne puščamo nepokritih zalivalk za rože, veder, odprtih plastenk, avtomobilskih gum in drugih majhnih posod, saj ostanki vode predstavljajo idealno gojišče za razmnoževanje tigrastega komarja;
  • ne pustimo, da se voda nabira na ponjavah in drugih platnih, ki se uporabljajo za prekrivanje;
  • več kot nekaj dni zunaj ne puščamo nepokritih napihljivih bazenov in drugih vodnih igrač;
  • ne praznimo podstavkov za rože in drugih posod v kanalizacijske odtoke;
  • redno čistimo žlebove, sode in rezervoarje;
  • skrbimo za vodnjake in ribnike. 

Pik tigrastega komarja lahko povzroči oteklino, srbenje in bolečino, posebej pri občutljivih ljudeh. So pa tigrasti komarji tudi potrjeni prenašalci povzročiteljev rumene mrzlice, mrzlice denga, čikungunje in v zadnjem času virusa zika.

vanda.levstik@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Kartistella
    Kartistella 01:38 06.julij 2020.

    Dobrodošli v najboljšem erotičnem klubu -- H︆︆︆︆o︆︆s︆︆s︆︆︆︆et︆︆︆︆.︆︆︆︆C︆︆o︆︆m

  • Covid_1984 22:35 05.julij 2020.

    vsaj za ziko lahko trdim, da jo je prenašala široka uporaba strupenih pesticidov, bela vrhuška pa je to seveda zlorabila za svoje frankenštajn ideje z genetsko spremenjenih komarjih in tako