Zdravje > Aktualno
113 ogledov

Ne morejo darovati, ker so istospolni

krvodajalstvo, kri Shutterstock Fotografija je simbolična.
Zakon o preskrbi s krvjo ne prepoveduje istospolno usmerjenim moškim darovanja krvi, a merila medicinske stroke za trajni odklon krvodajalcev med razloge uvrščajo tudi spolno vedenje.

"Vsaka darovana kri od kogarkoli se testira na vse bolezni, ki se prenašajo s krvjo, ne glede na spolno usmerjenost darovalca," na spletnem portalu Predlagam.vladi.si piše pobudnik odprave omejitev za darovanje krvi za populacijo moških, ki imajo spolne odnose z moškimi. Ocenjuje, da je to diskriminatorno in bi moralo biti v interesu države, da se to odpravi. 

Zakon jim darovanja krvi ne prepoveduje

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, pojasnujejo, da zakon o preskrbi s krvjo ne prepoveduje istospolno usmerjenim moškim darovanja krvi, a merila medicinske stroke za trajni odklon krvodajalcev med razloge uvrščajo tudi spolno vedenje. Sem štejejo osebe, ki so lahko zaradi svojega spolnega vedenja izpostavljene večjemu tveganju obolevanja za hudimi nalezljivimi boleznimi, ki se lahko prenašajo s krvjo, pri čemer ni izpostavljena nobena posebna skupina.

"Stališče ministrstva za zdravje je, da so uveljavljene take zakonske rešitve, ki hkrati upoštevajo vse zahtevane strokovne standarde in predpise in s tem zagotavljajo visoko raven varovanja zdravja prejemnikov krvi, na način, ki upošteva tudi načela nediskriminacije," pojasnjujejo na ministrstvu.

Z vprašalnikom izločijo tvegane skupine

krvodajalska akcija | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
V praksi se uporabljajo vprašalniki za krvodajalce, ki izpostavljajo določene skupine kot neprimerne. "Ministrstvo za zdravje je l. 2014 zaprosilo transfuzijsko službo, da preuči obstoječe prakse in jih primerno prilagodi," so v odgovoru predlagatelju zapisali na ministrtvu in dodali, da bodo Zavod za transfuzijsko medicino bomo ponovno pozvali k odzivu.

Na ZTM poudarjajo, da je zagotavljanje varne in kakovostne krvi za bolnike prva in prednostna naloga transfuzijske službe, skupin, ki zaradi večjega tveganja med krvodajalce ne uvrščajo, pa, vsaj za zdaj, ne bodo spreminjali. 

Priporočila strokovnih združenj

"Strokovna doktrina, ki jo izvajamo pri izboru krvodajalcev v zvezi z moškimi, ki imajo spolne odnose z drugimi moškimi, je takšna, da jih zaradi zaščite prejemnikov – bolnikov, odklonimo," pojasnjuje strokovna direktorica ZTM Polonca Mali. "Osnova za to je delež okuženih s HIV v Sloveniji (podatki NIJZ), ki je najvišji med moškimi, ki imajo spolne odnose z moškimi."

Pri merilih za izbor krvodajalca spremljajo novosti in priporočila strokovnih združenj s področja preskrbe s krvjo, zato jih v skladu s tem sprotno preverjajo in če je to potrebno tudi spreminjajo.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2