Zdravje > Aktualno
64 ogledov

Ne pozabite na zdravstveno zavarovanje

sejem knjig Saša Despot
Osebno zdravstveno zavarovanje največ do dopolnjenega 26. leta starosti ...

Ob začetku novega šolskega in študijskega leta Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) obvešča dijake in študente, ki so dopolnili 18 let in se več ne šolajo v novem šolskem letu, ali so dopolnili 26 let, naj si uredijo obvezno in dopolnilno zdravstveno zavarovanje.

Skladno z Zakonom o zdravstvenem varstvu in zdravstvenem zavarovanju je otrok, ki ni sam zavarovanec, obvezno zdravstveno zavarovan kot družinski član do dopolnjenega 15. oziroma 18. leta starosti, po tej starosti pa v času šolanja največ do 26. leta starosti.

"Otrok, ki je zavarovan kot družinski član in se po dopolnjeni starosti 18 let več ne šola oziroma izgubi status, ne izpolnjuje več pogojev za zavarovanje kot družinski član. Zato si mora obvezno zdravstveno zavarovanje urediti po drugi podlagi, in sicer tisti, za katero izpolnjuje pogoje," pojasnjujejo na ZZZS. . 

Osebi, ki ne izpolnjuje več pogojev za zavarovanje kot družinski član otrok, jih pa izpolnjuje za zavarovanje po drugi podlagi, priporočajo, da si uredi dopolnilno zdravstveno zavarovanje za kritje razlike do polne vrednosti zdravstvenih storitev, ki jih obvezno zdravstveno zavarovanje ne krije v celoti.

Tudi prek SMS

Če ZZZS za otroka, ki je zavarovan kot družinski član, po dopolnjenem 18. letu starosti nima evidentirano, da se šola (to pomeni, da prek neposredne računalniške povezave z evidencama udeležencev izobraževanj oz. po programu izobraževanja odraslih ne pridobi tega podatka), otrok nima urejenega obveznega zdravstvenega zavarovanja.

Zato vsem otrokom po dopolnjenem 18. letu starosti, posebej ob začetku šolskega leta, priporočamo, da si urejenost svojega zavarovanja na enostaven način preverijo prek SMS storitve ali internetne strani ZZZS na naslovu: https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/status_zavarovanja.

Postopek preverjanja zavarovanja prek mobilnega telefona:

  • SMS sporočilo pošljite na telefonsko številko 031 771 009,
  • vsebina sporočila je ključna beseda ZZ ter devetmestna ZZZS številka osebe, ki je zapisana na vaši kartici zdravstvenega zavarovanja. Na primer: SMS za osebo Jakob Moder z ZZZS številko 032822733 je: ZZ032822733,
  • prejeli boste SMS sporočilo s podatki o urejenosti obveznega in dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja.

"Dijakom in študentom, ki so dopolnili 18 let in se še vedno šolajo v Republiki Sloveniji, pa jim tudi letos ni več potrebno osebno predložiti potrdila o šolanju na ZZZS," dodajajo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.