Zdravje > Aktualno
81 ogledov

Nijz pozval dijake, naj ne uporabljajo solarija

Solarij Shutterstock
Najstnice so pogoste uporabnice "umetnega sonca", na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (Nijz) pa še ugotavljajo, da so dijaki nasploh slabo seznanjeni s škodljivimi učinki izpostavljanja UV sevanju.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) v skladu z izsledki ankete inštituta o uporabi solarijev med dijaki odsvetuje njihovo uporabo. Kot ugotavljajo, so dijaki slabo seznanjeni z možnimi škodljivimi učinki izpostavljanja UV sevanju, zato menijo, da je o tem nujno seznanjati mlade.

Med obiskovalci solarija 90 odstotkov deklet.

Spletni anketo so izvedli spomladi 2015. K sodelovanju so bili vabljeni dijaki tretjih in četrtih letnikov iz sto naključno izbranih različnih srednjih šol oziroma programov iz vseh regij v Sloveniji:

"Dijaki se zavedajo občutljivosti svoje kože ob izpostavljanju UV sevanju. So pa slabo seznanjeni z možnimi škodljivimi učinki izpostavljanja UV sevanju in tudi z dejstvom, da se v Sloveniji obisk solarija mlajšim od 18 let odsvetuje. Dijakom je najbolj všeč zagorela, po sončenju porjavela polt. Tretjina jih je navedlaa, da se sončijo," so izsledke raziskave opisali na Nijz.

Solarij je obiskalo osem odstotkov anketiranih dijakov, pri prvem obisku je bilo mladoletnih skoraj tri četrtine dijakov. Dijaki, ki obiskujejo solarij, so navedli prekomerno uporabo solarija tako glede števila obiskov v letu kot glede trajanja enega obisk.

Koliko časa in kako pogosto ste lahko v solariju, je odvisno predvsem od vaše po | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

"Za obisk solarija so se največkrat odločili, da bi pridobili zagorelo polt oziroma se pripravili na poletno izpostavljanje soncu. Le petina dijakov, ki so že obiskali solarij, je navedla, da so ga obiskali v sklopu priprav na maturantski ples. Med obiskovalci solarija je devetdeset odstotkov deklet. Solarij obiskujejo predvsem tisti, ki se glede uporabe solarija lahko zgledujejo po svojih bližnjih," je ugotovitve povzela mag. Simona Uršič z Nijz.

Mladim pod osemnajst let bi prepovedali solarij

"V kolikor bi se izkazalo, da ozaveščanje ni dovolj učinkovito in ne odvrača mladih od sončenja v solarijih, bi bilo smiselno sprejeti druge ukrepe, kot na primer: prepoved sončenja v solarijih, mlajšim od 18 let," sporočajo z Nijz in dodajajo, da so to v preventivne namene sprejele že mnoge države v EU (npr. Avstrija, Belgija, Finska, Nemčija, Italija …) in ZDA.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.