Zdravje > Aktualno
23955 ogledov

Končno nekoliko spodbudnejša novica glede širjenja virusa

testiranje covid-19 koronavirus hitri testi Profimedia
Včeraj pod 800 novih okužb, nižji tudi odstotek okuženih.

V ponedeljek so v Sloveniji ob 4.487 PCR testih potrdili 729 okužb z novim koronavirusom, delež pozitivnih testov je tako znašal 16,2 odstotka, kar pomeni za 18,9 odstotka manj okužb kot so jih zabeležili prejšnji ponedeljek. 

Opravljenih je bilo kar 48.003 hitrih testov - števila pozitivnih pristojni ne sporočajo več.  

Primerjava s ponedeljkom, 22. februarja, pokaže, da je bilo tokrat potrjenih 899 okužb. Opravili so 4.569 testov PCR, kar je pomenilo 20,6 odstotka pozitivnih.

Sedemdnevno število okužb se znižalo za 3,2 odstotka, zadnja številka je 747, 6 - za prehod v rumeno fazo je 600.

Po zadnjih podatkih Sledilnika ( za nedeljo), je bilo v Sloveniji sedaj cepljenih 121.532 oseb, od tega 51.243 z drugim odmerkom. 

Danes predstavitev nove strategije cepljenja

Epidemija stagnira. Še vedno narašča sprejem v bolnice, predvidoma zaradi naraščanja števila primerov v starostni skupini od 65 do 74 let. "Potrudimo se krivulje obrniti navzdol, da otežimo delo novim bolj kužnim sevom in da zmanjšamo število hospitaliziranih. Ocenjeno reprodukcijsko število je približno R=1,0," so v včerajšnji projekciji razvoja epidemije zapisali na Inštututu Jožef Stefan. 

Minister za zdravje Janez Poklukar bo na današnji novinarski konferenci podrobneje predstavil posodobljeno nacionalno strategijo cepljenja proti covidu-19, ki jo je vlada sprejela včeraj zvečer. Po predstavitvi bo strategija tudi javno objavljena na spletu. Vlada je strategijo posodobila zaradi novih okoliščin, povezanih s potekom cepljenja. Po oceni vlade je treba najprej cepiti tiste skupine prebivalstva, ki imajo največje tveganje za težji potek in smrt zaradi bolezni covid-19, in nato v čim krajšem času doseči čim boljšo precepljenost prebivalstva, 60-odstotkov oziroma 1,2 milijona prebivalcev.

Številne različice virusa, ki krožijo v populaciji po svetu, so lahko zelo nevarne, je opozoril imunolog Alojz Ihan. Zlasti je nevarna prav južnoafriška različica, s katero se lahko okužijo cepljeni in tudi vsi tisti, ki so covid-19 sicer že preboleli. Če bi virus zašel v bolnišnice, bi bil po Ihanovih besedah to "zelo slab scenarij."

dezurni@zurnal24.si



 

Komentarjev 6
  • rafo 11:28 02.marec 2021.

    nova strategija cepljenja ,a cepiva ni,oziroma samo drobtine iz EU mize.....

  • .antihojsar 10:41 02.marec 2021.

    Take novice obdržite zase. Kar vi zapišete je definitivno debela laž in to ve vedno več ljudi. Hvala Bogu, da je tako. Več bo takih, bolj se vam bodo tresle hlače.

  • Šakal. 10:38 02.marec 2021.

    Mrš govna lažnjiva s temi lažnjivimi PCR testi. Uvedite testiranje v šupke, da bo še več ovc stalo v vrstah in čakalo na orgazme. Idioti blesavi.

Sorodne novice