Zdravje > Aktualno
14705 ogledov

Novi podatki: delež pozitivnih testov več kot 20-odstoten

Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana
V nedeljo običajno manj testov, zato je številka zaskrbljujoča.

V nedeljo so v Sloveniji ob 2637 testih odkrili 537 okužb z novim koronavirusom, sporoča Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ). Čeprav je številka nižja, je treba vedeti, da so prejšnjo nedeljo potrdili 170 novih okužb. Po 537 včeraj potrjenih primerih je 14-dnevna incidenca na 100 tisoč prebivalcev narasla na 339.

Slovenija je po vseh kriterijih presegla meje za razglasitev epidemije, ki pa po vladnem odloku že velja od danes. 

Vlada je na današnji seji sicer sprejela tudi nove omejitve gibanja. 

Po besedah vladnega govorca Jelka Kacina je vlada upoštevala slabšanja epidemioloških razmer po Evropi in oceno svetovalne skupine ministrstva za zdravje, da je epidemijo potrebno razglasiti čim prej. "S tem so vzpostavljeni pogoji za aktiviranje načrta za ukrepanje v pogojih epidemije, za ustrezno nagrajevanje posameznih služb in še posebej najbolj izpostavljenih. Vzpostavljena pa je tudi pravna podlaga za sprejem drugih bolj učinkovitih ukrepov za zajezitev hitre rasti števila okuženih in v nadaljevanju potencialno obolelih. Še posebej tistih, ki potrebujejo bolnišnično zdravljenje," je povedal na novinarski konferenci.

Z razglasitvijo epidemije začel delovati tudi vladni klicni center za informacije o novem koronavirusu na številki 080 14 04. Na  vprašanja odgovarjajo študentje višjih letnikov Medicinske fakultete Univerze v Ljubljani pod mentorstvom ustreznih strokovnjakov. Pokličete lahko od ponedeljka do petka med 8. in 16. uro:

  • na brezplačno telefonsko številko 080 1404,
  • za klice iz tujine pa je na voljo številka +386 1 478 7550. 

Včeraj še višji delež pozitivnih testov

Kacin je povedal, da se v bolnišnicah zdravi 289 oseb, intenzivno nego jih potrebuje 55. Iz bolnišnice so sicer odpustili devet ljudi, dva sta na žalost umrla.

Sicer je bilo včeraj ogromno število pozitivnih testov, delež pozitivnih testov je kar 20,4 odstoten, kar je rekordna številka. Da je bil delež pozitivnih testov včeraj še višji, je ob navajanju podatkov poudaril tudi Kacin. Po njegovem se pojavljajo močna žarišča, na primer v Kamniku, kjer so imeli včeraj 40 novih okužb. Izstopajo še Škofja Loka, Radovljica, Slovenj Gradec, Trebnje in tudi v Domžalah. "V Domu starejših v Loki pri Zidanem mostu je okuženih že 93 stanovalcev, pet jih je umrlo, eden od teh v bolnišnici. Vsi so imeli pridružene bolezni," je dodal vladni govorec. 

V domu starejših v Brežicah je okuženih 23 stanovalcev in 11 zaposlenih. V centru slepih, slabovidnih in starejših  v Škofji loki pa je okuženih 33 stanovalcev in 10 zaposlenih.

Po podatkih Sledilnika covid-19 se v bolnišnicah zdravi 289 oseb, kar je 34 več kot včeraj, intenzivno nego potrebuje kar sedem bolnikov več kot včeraj 55. Iz bolnišnice so sicer odpustili 12 oseb. Ena oseba je na žalost umrla,  skupaj je tako pri nas doslej umrlo 189 ljudi s covidom-19.

Vlada je sicer na sinočnji dopisni seji na podlagi zakona o nalezljivih boleznih izdala odlok o razglasitvi epidemije nalezljive bolezni covid-19 na območju celotne države. Odlok je že objavila v uradnem listu. Veljati bo začel v ponedeljek in bo veljal 30 dni.

več sledi...

 

Komentarjev 2
  • suineg78 14:14 19.oktober 2020.

    "The Party told you to reject the evidence of your eyes and ears. It was their final, most essential command." "And if all others accepted the lie which the Party imposed—if all records told the same tale—then the lie passed ...prikaži večd into history and became truth." George Orwell, 1984

  • Ender3 12:45 19.oktober 2020.

    Okužba, tudi lažno pozitivna, negativna, še ne pomeni bolezni, še manj smrt. Tudi, že samo širjenje pa povzroči slabitev virusa. Na koncu je vse odvisno od imunskega odziva in njena disregulacija je lahko pogubna za okuženega.