Zdravje > Aktualno
20367 ogledov

Novo o covidu-19: Strokovnjaki predlagali preprost in poceni ukrep

Covid-19, aerosoli Profimedia Covid-19, aerosoli
Pogosto, vsaj šestkrat na uro prezračite prostor, priporoča priznani epidemiolog.

Vse več je dokazov, da zrak, ki kroži v zaprtih prostorih, prispeva k širjenju delcev, ti pa povzročajo okužbo z novim koronavirusom. Oblak drobnih delcev, znanih kot aerosoli, lahko dolgo ostane v prostoru, zato bi po mnenju strokovnjakov morali pogosto prezračevati prostore.

covid-19 UKC Covid-19 Slovenija Znani novi podatki o okužbah: Številka spet zaskrbljujoča

Ameriški center za nadzor in preprečevanje bolezni (CDC) je zato v tem tednu že spremenil priporočila za boj proti širjenju koronavirusa v zaprtih prostorih. "Izogibajte se zaprtim prostorom in zagotovite njihovo pravilno prezračevanje z vnosom čim več svežega zraka," piše na njihovi spletni strani.

Študija iz leta 2019 v reviji BMJ Infectious Diseases je na primer pokazala, da lahko okna in drugi viri naravnega prezračevanja zmanjšajo prenos tuberkuloze za 72 odstotkov. V državah v razvoju, kjer dragi prezračevalni sistemi niso dostopni, se bolnišnice pogosto zanašajo na odprta okna in ventilatorje in na tak način pripomorejo k izmenjavi zraka v zaprtih prostorih in na prostem

Epidemiolog Antoine Flahault je to primerjal s kajenjem. "Kaj boste storili, če je soba zakajena? Odprli boste okno, da gre dim iz sobe," je dejal in dodal, da je podobno s temi nevidnimi virusnimi oblaki.

HINA povzema, da strokovnjaki iz številnih država že mesece zagovarjajo strožje ukrepe tudi zaradi nevarnosti aerosolov, ki so bili na začetku pandemije v smernicah redko omenjeni.

Angela Merkel: Odpirajte okna

Nemčija je ena od držav, ki svojim prebivalcem uradno priporoča, da odprejo okna in prezračijo prostore. Kanclerka Angela Merkel je prejšnji mesec dejala, da bi bilo prezračevanje lahko eden najcenejših in najučinkovitejših ukrepov za zajezitev širjenja pandemije.

Nemški zdravnik Bernhard Junge-Hulsing svetuje ljudem, naj imajo okna odprta tudi takrat, ko temperature padejo. "Vedno lahko oblečeš pulover, če te zebe," je dejal.

Flahault, ki je direktor Inštituta za globalno zdravje na Univerzi v Ženevi, priporoča popolno kroženje zraka v zaprtih prostorih vsaj šestkrat na uro. "Šestkrat na uro, kot je to v vagonih TGV (super hitri vlaki) ali v letalu, kjer je kakovost zraka zelo dobra," je dodal. Odprta okna seveda niso edini ukrep. "Omejite število ljudi, ki bivajo v isti sobi, ne zadržujte se tam predolgo, ves čas nosite masko, si redno umivajte roke in poskušajte ne govoriti ali kričati preveč," je poudaril Flahault..

covid-19 koronavirus Zdravje Dvakrat zbolel za covidom-19, drugič je bilo huje

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 10
  • tomaz65 22:03 18.oktober 2020.

    to moras biti pa hudicevo pameten znanosti da priporocas 6 na dan odprti oken .ne me zezat ali je je lahko se bolj zabito od tega.predloga.

  • tomaz65 21:57 18.oktober 2020.

    komedija da ji ni pomoci.pa to je bilo normalno da si pred to laznivo korono umijes roke sedaj pa kold da so iznasli nekaj novega.za crknit bolano

  • Skipi 17:08 13.oktober 2020.

    6 krat na uro po 10 minut. To bo to. Sploh pozimi je priporočljivo.