Zdravje > Aktualno
7138 ogledov

Novo: Nova in nova testiranja, v UKC LJ in MB od jutri prepovedali obiske

Koronavirus - soba Infekcijska klinika UKCLJ
Glede na omejene izbruhe okužb v naši soseščini je možnost  pojava virusa pri nas zelo velika. Bolnišnice pripravljene na prvi val okuženih.

Ker se v javnosti  pojavljajo informacije o primerih okužbe z novim koronavirusom pri nas, z ministrstva za zdravje sporočajo, da je bilo do 16. ure v Sloveniji opravljenih 49 testov in vsi so bili negativni. 

Po besedah državne sekretarke na ministrstvu za zdravje Simone Repar Bornšek zaenkrat testirajo le v Ljubljani in Mariboru, v sredo pa se bodo pogovarjali še z laboratorijem za Primorsko. "Še vedno nimamo nič, zaradi česar bi morali drugače ukrepati," je poudarila na izredni seji odbora DZ za zdravstvo. 

Na ministrstvu bodo vsak dan opoldne javnost obvestili o odvzetih brisih in morebitnih potrjenih primerih okužbe z novim koronavirusom. 

Če torej v Sloveniji za zdaj še ni potrjenega primera okužbe s koronavirusom, o večjem številu poročajo iz sosednje Italije, kjer so zabeležili 280 okužb. V Italiji je do danes umrlo deset ljudi  Prve primere so danes potrdili tudi Avstriji in na Hrvaškem. Okuženi Zagrebčan si je na primer prejšnji teden v Milanu ogledal nogometno tekmo. 

Italija in njene sosednje države so se na današnjem sestanku zdravstvenih ministrov v Rimu o ukrepih za zajezitev širjenja novega koronavirusa dogovorile, da ne bodo zaprle svojih meja. To bi bil po njihovem mnenju nesorazmeren in neučinkovit ukrep.

Koronavirus Svet Na Hrvaškem potrdili prvi primer koronavirusa, v Avstriji dva

V Švici so danes potrdili prvi primer okužbe z novim koronavirusom. Iz Španije danes poročajo o prveprimeru okužbe na celini. Po navedbah španskih zdravstvenih oblasti so virus sars-cov-2 potrdili pri ženski v Barceloni, ki se je pred kratkim vrnila iz severne Italije, poročajo tuje tiskovne agencije.

Glede na omejene izbruhe okužb v naši soseščini je možnost  pojava virusa pri nas zelo velika. Sicer nam ministrstvo za zdravje sporoča, da smo pripravljeni na sorazmerno ukrepanje tako pri preprečevanju okužbe kot tudi pri omejevanje širjenja okužbe.

Državna sekretarka na ministrstvu za zdravje Simona Repar Bornšek je na današnji izredni seji Odbora za zdravstvo naštela vsa usklajevanja, ki v teh dneh potekajo po naši državi. Po njenem so se dogovorili, da bodo ob pojavu okužbe na naših tleh bolnike usmerjali le v tiste javne zdravstvene ustanove, ki imajo 24-urno oskrbo in imajo dežurno službo. Na primarni ravni bodo to zdravstveni domovi.

V bolnišnice bodo sprejemali le tiste s hujšim potekom bolezni. Ker bodo v primeru širjenja okužbe odpovedovali elektivne operacije, se bodo dodatne postelje sprostile tudi na drugih oddelkih bolnišnic, zato računajo, da bo postelj za nameščanje hudo bolnih dovolj.

Koronavirus - soba Infekcijska klinika | Avtor: UKC Ljubljana UKC Ljubljana
Generalni direktor UKC Ljubljana Janez Poklukar je za A kanal dejal, da bosta v prvi fazi bolnike sprejemala UKC Ljubljana in Maribor, in sicer ljubljanski bolnike iz jugozahodnega dela države in mariborski bolnike iz vzhodnega dela, Klinika Golnik pa z območja Gorenjske.

V UKC Ljubljana lahko v nekaj urah pripravijo 20 postelj, prve bolnike pa lahko sprejmejo "praktično takoj", je povedal generalni direktor UKC Ljubljana.

V UKC Ljubljana in Maribor prepovedali obiske

klinični | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Predstavniki ministrstva so po končanem sestanku z vodstvi bolnišnic dali izjavo za medije o aktualnih dogodkih in v zvezi s pripravljenostjo bolnišnic. Prve bolnike bi sicer sprejela Infekcijska klinika, kjer so že sprejeli dodatne ukrepe. "V UKC Ljubljana preigravamo scenarije, sicer bomo jutri ukinili obiske in omejili dostope do bolnišnice. Klinika za infekcijske bolezni se pripravlja na sprejem prvih bolnikov, imamo dovolj zaščitne opreme. Sestanek je pokazal, da se bolnišnice resno pripravljajo na krizne razmere. Panika ni na mestu, " je dejala predstojnice Infekcijske klinike Tatjana Lejko, ki meni, da bolnišnice potrebujejo enotno koordinacijo iz enega mesta, s čimer se je strinjal tudi direktor UKC Maribor. 

Dr. Tatjana Lejko: " Ta hip ne vidim razloga za paniko. Pomembno je, da ljudje ne izgubljajo glave in ne nabavljajo zalog v hrani, maskah... Država ne bo zastala."

ZZS: Na primarni ravni nismo pripravljeni

Iz Zdravniške zbornice so medtem sporočili, da se bodo oglašali vse do ureditve razmer. Po njihovem namreč kljub kriznim sestankom po državi, ni vse tako kot bi moralo biti, predvsem na primarni ravni ne. 

Vladi so danes predlagali vzpostavitev mreže vstopnih točk po celotni Sloveniji, kamor bi bolniki s sumom lahko odšli na pregled. "V razmerah, kot so na terenu, o katerih nam poročajo zdravniki na primarni ravni, Zdravniška zbornica Slovenije predlaga in odgovorne poziva k vzpostavitvi mreže vstopnih točk (vhodnih ambulant) po celotni Sloveniji, kamor bi bolniki s sumom na okužbo z virusom COVID-19 lahko poklicali in odšli na pregled. Mreža ambulant in kontaktne številke bi morale biti javno objavljene," so zapisali na zbornici, kjer so že včeraj sporočili, da njihovi zdravniki nimajo natančnih navodil. 

Oglašali se bodo vse do ureditev razmer

Država bi za te točke tudi laže zagotavljala ustrezno zaščitno opremo za vse zdravstveno osebje, ki bi delovalo v teh ambulantah, in ločene ustrezne prostore. Prav tako bi iz teh točk država laže zagotovila jasno določeno logistično pot tako za prevoz pacientov, ki bi potrebovali bolnišnično oskrbo, kot za pošiljanje brisov v ustrezne laboratorije. "Zbornica te rešitve predlaga in jih bo ponavljaja še naprej vse do ureditve razmer, saj se na nas kljub številnim kriznim sestankom, ki naj bi tekli na najvišji državni ravni, kot lahko
spremljamo iz poročanja medijev, še naprej obračajo člani (zdravniki in zobozdravniki). Ti iz ure v uro poročajo, da na primarni ravni Slovenija ni pripravljena na pojav in predvsem hitro in učinkovito ukrepanje zoper širjenje koronavirusa,"
so zapisali. 

NIJZ naj pojasni, zakaj niso preverili opreme

Stališče Zdravniške zbornice Slovenije je tudi, da je v primeru grozeče epidemije Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) dolžan prevzeti koordinacijo in dobavo ustrezne zaščitne opreme za vse zdravstvene delavce.  Zato NIJZ pozivajo, da pojasni, zakaj niso pri izvajalcih vse od 29. 01. 2020 preverili, ali ti imajo ustrezno opremo, ki je bila v navodilih: ''Menimo, da bi NIJZ te podatke moral imeti sistematično zbrane že pred dvema tednoma, vse tiste izvajalce, ki mu podatkov ne bi sporočili pa bi morala takoj vnovič pozvati, da jim sporočijo stanje zalog in ali imajo kakršnekoli težave z dobavami''

Koprske občine bodo vladi poslale poziv, naj njihovo območje zaradi večje izpostavljenosti koronavirusu obravnava prednostno, je po današnjem sestanku predstavnikov obalnih občin in drugih ključnih služb povedal koprski župan Aleš Bržan. Želijo še, da se testiranja na okužbo z novim koronavirusom izvajajo tudi v Kopru.

Obalni župani: Vlada naj sprosti blagovne rezerve

Sestanek na temo širjenja koronavirusa in ukrepov za zajezitev bolezni so v Kopru sklicali na pobudo županov občin Slovenske Istre, kjer so najprej ugotovili, da bo verjetno prišlo do težav pri nabavi zaščitne opreme. 

Zaščitna maska Slovenija Po Sloveniji zmanjkuje zaščitnih mask

V obalnih občinah želijo namreč zagotoviti, da bodo zadostne količine zaščitne opreme na ustreznih lokacijah pravočasno. Kot je poudaril Bržan, je zaščitna oprema namreč prva stvar, ki jo kdorkoli, ki prihaja v stik s potencialno okuženimi osebami, potrebuje.

Nabavili izolacijski zabojnik

Dogovorili so se tudi, da bodo obalne zdravstvene ustanove poskušale poiskati primeren prostor, ki bi bil skupen izolacijski prostor za območje celotne Slovenske Istre ter bi tako tudi izboljšali klinične poti. V Kopru so po Bržanovih besedah sicer že naročili izolacijski kontejner.

Koprski zdravstveni dom je namreč raztresen na več kot deset lokacijah in nima izolirnice. "Že ko so epidemije vodenih koz, gripe, škrlatinke, nimamo kam dati obolelih," je opomnila Ljubica Kolander Bizjak iz zdravstvenega doma. V kontejnerju tako ne bo samo izolirnica, ampak bo izolirana ambulanta, kjer bodo pregledovali osebe s sumom okužbe z nalezljivo boleznijo.

Občane je zdravnica pozvala, naj ne silijo na vsak način k zdravniku zgolj ob povišani telesni temperaturi, ampak naj prej pokličejo v ambulanto, kjer bodo dobili ustrezne informacije o nadaljnjem ravnanju. V njihovih ambulantah se zdaj na telefon oglašajo osem ur, in ne samo zakonsko predpisane štiri ure.

Okuženi se bodo zdravili na infekcijski kliniki

Po besedah strokovnega direktorja izolske bolnišnice Dušana Deisingerja se njihova bolnišnica, tako kot vse ostale po državi, pripravlja na prvi primer okužbe s koronavirusom. Ob tem je poudaril, da bo prvi stik z okužbo najverjetneje na primarni ravni pri splošnih zdravnikih ali na urgenci. "Če pride do resnejše okužbe, je nadaljnje zdravljenje na infekcijski kliniki, vsekakor pa ne v regijski bolnišnici, kjer zdravimo tudi druge bolnike. Spustiti obolelega z virusno okužbo v bolnišnico je lahko zelo nevarno," je opozoril v izjavi za medije. Obiski v izolski bolnišnici so sicer omejeni že kak mesece zaradi gripe.

Zaskrbljene šole, ki imajo učence z Italije

"Tudi šole, ki imajo učence iz Italije, so zaskrbljene. Za zdaj smo v taki fazi, da ni treba sprejemati kakršnihkoli ukrepov, ki bi bili predimenzionirani za trenutno situacijo," je še dejal Bržan.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • fowler 17:17 25.februar 2020.

    Podatek glede gripe za lani: ''V ljubljanskem kliničnem centru so imeli doslej 62 smrtnih žrtev zaradi gripe, iz Maribora poročajo o 27 umrlih, v murskosoboški bolnišnici pa je samo v letošnjih prvih treh mesecih umrlo 30 ljudi, lani pa še ...prikaži več 18.'' Vir: MMC Dela se pa panika glede koronavirusa, ki je pač eden od virusov gripe...