Zdravje > Aktualno
119 ogledov

Odprli poseben oddelek za epidemije

Gripa Anže Petkovšek
Oddelek bo že do večera poln.

Zaradi povečanja števila ljudi z gripo in okužbami dihal, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo, imajo na UKC Ljubljana hude prostorske težave. Bolniki so minule dni ležali na ledenih hodnikih, na sprejem v bolnišnico pa čakali tudi po 16 ur. 

V bolnišnici dr. Petra Držaja v Šiški so danes odprli začasni oddelek za epidemije.Oddelek so odprli skoraj en teden prej kot lansko leto, saj se je v tem času se je pojavilo dvakrat več
virusnih obolenj kot prejšnja leta. Poraslo je predvsem število obolelih med starejšo populacijo, saj ima večina že primarne težke kronične bolezni.

Sprejmejo lahko 22 bolnikov

Gripa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Sprejmejo lahko največ 22 bolnikov, saj primanjkuje tudi zdravstvenega osebja, ki je v teh dneh zelo obremenjeno. Z dodatnimi kadri bi lahko sprejeli do štirideset bolnih ljudi. 

Kot je dejal nadzorni zdravnik Peter Radšel, je na oddelku trenutno šest pacientov, do večera pa jih pričakujejo še petnajst, ki jih bodo premestili z ortopedske klinike.

Gre za starejše bolnike s kroničnimi boleznimi, ki se jim je zaradi gripe ali druge okužbe dihal zdravstveno stanje še dodatno poslabšalo in rabijo bolnišnično zdravljenje, predvsem kisik, je dodal zdravnik.

Gripa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Bolniki bodo na oddelku v povprečju štiri dni in to pod nadzorom zdravnikov z interne in infekcijske klinike, medicinske sestre bodo prihajale z vseh oddelkov ljubljanskega kliničnega centra.

Izkušnje zadnjih šest let kažejo na to, da je bil oddelek v povprečju odprt do dva meseca in pol in to v času obolevnosti za gripo in drugimi okužbami dihal v zimsko spomladanskem času.

Visoka umrljivost

Gripa | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Tako so lani oddelku za epidemijo na primer zdravili 284 bolnikov, umrlo jih je 34. Po besedah nadzornega zdravnika so umirali starejši bolniki s kroničnimi boleznimi, katerih zdravstveno stanje je bilo že pred okužbo slabo. Težak potek gripe in drugih okužb dihal pa ni izključen tudi pri mladih bolnikih, je še dodal in poudaril, da je ceplenje še vedno najboljša zaščita pred gripo. 

Preberite še: Še se je smiselno cepiti

 dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.