Zdravje > Aktualno
195 ogledov

Odziv na esej: Z javnozdravstvenega vidika je naslov neprimeren

ljubljana08.03.08, poskusna matura, pisanje, oblikovna sola, gosposka 18, ljublj IFP
"Seveda, samomor je lahko tema tudi za kakšno plodno filozofsko razpravo, a ne na način, da jo ponudimo celi generaciji maturantov v obliki naslova za esej," so zapisali na NIJZ.

Naslov letošnjega maturitetnega eseja "Samomor kot izhod iz kolesja sistema" je sprožil mnoge polemike o njegovi primernosti. Pojavil se je celo seznam imen državne komisije za splošno maturo iz slovenščine, omenjeni slovenisti pa so bili deležni takšnih ali drugačnih kritik. 

Na naslov maturitetnega eseja so se odzvali tudi na Nacionalnem inštutu za javno zdravje, kjer so zapisali: "z javnozdravstvenega vidika je naslov neprimeren".

Kot so poudarili, so glede na večletno ukvarjanje in opozarjanje na problematiko samomora pri nas, "za sloveniste oziroma tiste, ki so izbirali tematiko za naslov letošnjega naslova," zagotovo kompetenten sogovornik:

Obstajajo pravila

Po mnenju strokovnjakov NIJZ, se je o samomoru treba pogovarjati, vendar na način, da se tiste, ki so v stiski, vzpodbudi k iskanju pomoči. Razpravljanje o samomoru s širšimi množicami bi moralo vedno biti ciljno usmerjeno v njegovo preprečevanje in odpiranje drugačnih rešitev, so zapisali in opozorili na nekatera že dokazana pravila:  

"Vendar pa tako kot v primeru slovenskega jezika obstajajo slovnična pravila, tudi v primeru komuniciranja o vsebini samomora, obstajajo na dokazih temelječa pravila. Njihov namen je, da vedenja ne bi posnemal oziroma ga povzel kdo od ogroženih posameznikov... Med najpomembnejša pravila komuniciranja o samomoru spada navajanje drugačnih načinov reševanja težav, navajanje virov pomoči, predvsem pa se samomor nikoli ne sme prikazovati oziroma navajati (implicirati) kot možna rešitev za težave."

Obstajajo tudi takšni, ki so v času pisanja razmišljali...

Kot so dodali, esej z naslovom Samomor kot rešitev iz kolesja sistema navaja prav to: "Seveda, samomor je lahko tema tudi za kakšno plodno filozofsko razpravo (ker gre v enem segmentu zagotovo tudi za filozofsko vprašanje), a ne na način, da jo ponudimo celi generaciji maturantov v obliki naslova za esej. Tudi če se devetdesetim odstotkom maturantov naslov ni zdel slab ali se jim je zdel celo dober, so pomisleki usmerjeni v preostali del generacije, med katerimi so glede na statistiko tudi takšni, ki so v času pisanja eseja lahko razmišljali o samomoru. Na takšne posameznike bi lahko omenjen naslov imel precej neugoden učinek, saj je v njem ponujena možnost rešitve, ki jo pravzaprav poskušamo preprečevati,"  je v imenu odzivu NIJZ zapisala doc. dr. Saška Roškar, nacionalna predstavnica pri mednarodni zvezi za preprečevanje samomora.

 

KJE POISKATI POMOČ

  • Osebni zdravnik ali dežurna služba v vašem zdravstvenem domu.
  • Dežurne ambulante v okviru psihiatričnih bolnišnic.
  • V eni od desetih psiholoških svetovalnic:   031 704 707, e-naslov:  info@posvet.org,  (naročanje vsak delovnik med 12. in 19. uro) – svetovalnice v Ljubljani, Kranju, Postojni, Novi Gorici, Murski Soboti, Slovenj Gradcu, Sevnici in Kopru; 031 778 772; e-naslov: svetovalnica@nijz.si (naročanje vsak delovnik med 8. in 15. uro) – svetovalnici v Celju in Laškem.
  • 116 123 - Zaupna telefona Samarijan in Sopotnik (skupna številka, 24 ur na dan, klic je brezplačen).
  • 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro, klic je brezplačen).
  • 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj).
  • Društvo za pomoč osebam z depresijo in anksioznimi motnjami, www.nebojse.si

 

 dezurni@zurnal24.si

 
Komentarjev 1
  • Pepe007 07:47 09.maj 2017.

    Če bi dijaki kritično razmišljali o "vsakdanji temi", bi bilo preveč "navadno". Za našo ministrstvo za izobraževanje. Ali kdo sploh pomisli, da so rezultat našega izobraževalnega sistema problemi na pediatrični kliniki, TEŠ-6, Mercator, Drugi tir? Tu se je začelo, plačilo je skozi te afere.