Zdravje > Aktualno
39 ogledov

Opozorilo Američanom pred potjo v Italijo

ošpice Profimedias
Število obolelih za ošpicami v Italiji še narašča.

Ošpice | Avtor: ECDC ECDC
"Z epidemijo ošpic se v tem trenutku soočami mi in Romuni. Letos smo zabeležili 1500 primerov obolelih, lani v istem obdobju 800. Bolezen razsaja tudi med otroci, ki ne morejo biti cepljeni," pravi predsednik italijanskega inštututa za zdravje Walter Ricciardi.

V Italiji je proti ošpicam cepljenih 85 odstotkov dvoletnikov. Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) pa za preprečevanje širjenja okužb priporoča vsaj 95-odstotno cepljenost

Ameriški center za nadzor je svoje državljane, ki potujejo v Italijo opozoril pred nevarnostjo te potencialno smrtne bolezni. "Američani so brez ošpic nekaj mesecev, zato razumem, da so zelo previdni," pravi Ricciardi. V ZDA trenutno poteka obsežna kampanjo, s katero država starše poziva, naj cepijo svoje otroke.

V Sloveniji smo leta 2015 zabeležili 18 primerov ošpic. Prenesene so bile iz Italije. Pred uvedbo obveznega cepljenja proti ošpicam soo v Sloveniji beležili nekaj smrti letno zaradi ošpic, po letu 1970 do danes pa le tri smrti oziroma od leta 1995 nobene smrti.

Komentarjev 4
  • Ferluci 19:15 20.april 2017.

    ošpice so ta-rdeče, torej po tvoji logiki prej komunistično sranje.

  • tralala 17:17 20.april 2017.

    Dav Lov, to lahko izjavi samo oseba z zelo nizkim inteligenčnim kvocientom oz. janšist.

  • Thomy 17:04 20.april 2017.

    Ne vem če bi odgovoril neutralno z "kar si napisal preprosto ni res" ali bolj na kratko in direktno "ti si bedak"...