Zdravje > Aktualno
29 ogledov

Osebe, ki berejo romane

relaksacija, branje, uživanje Shutterstock
So vaši trenutki pred spancem posvečeni knjižnim uspešnicam? Se na morje nikoli ne odpravite brez dobrega romana?

Z branjem romanov in vživljanjem v glavne junake, se odpira tudi naš um. Na ta način bomo bolje razumeli poglede drugih ljudi, z branjem romanov se v nas krepi tudi empatija do soljudi.

Kar se je domnevalo že prej, je zdaj dobilo še znanstveno potrditev s strani znanstvenikov z Univerze v Tororntu, piše italijanska tiskovna gaencija Ansa. Podobne učinke so sicer opazili tudi pri tistih, ki gledajo zanimive zgodb v filmih ali igrajo igrice, ki so močno pripovedne.

To so ugotovili s pomočjo analiz preteklih raziskav in z raznimi testi, tudi z magnetno resnonanco, s katero so denimo ugotovili, da imajo bralci romanov tudi boljšo domišljijo. Med drugim so denimo poskusili s testom, ko so osebam predstavili 36 fotografij oči in jih vprašali, kako se te osebe počutijo. Tisti, ki radi in pogosto berejo romane, so se denimo veliko bolje odrezali kot tisti, ki tega ne počnejo. 

Komentarjev 1
  • Francesco Sinibaldi 14:16 26.julij 2016.

    L'eau des mystères.Comme un souffle de lumière qui décrit la chanson j'écoute,dans la mer, la fraîche harmonieet une rime silencieuse.\s\sFrancesco Sinibaldi