Zdravje > Aktualno
1321 ogledov

Otroci naj smrklje pojedo

vrtanje po nosu Profimedias
Otroke bi morali spodbujati, da to počnejo še pogosteje, kaže raziskava.

Večina ljudi bi se strinjala, da je vrtanje po nosu nesprejemljivo, kaj šele, da bi smrklje nato pojedli. Slednje je pogost pojav posebej pri otrocih. V odrasli dobi se tega bodisi odvadimo bodisi delamo na skrivaj. 

Nedavna raziskava univerze Harvard in bostonskega inštituta MIT pa je pokazala, da bi morali to početi in otroke k temu spodbujati. Posušeni smrklji naj bi imeli celo paleto dobrih učinkov na zdravje. Še posebej naj bi bili pomembni za otroke. 

vrtanje po nosu | Avtor: Profimedias Profimedias
Raziskava je pokazala, da smrkelj vsebuje sluz, ki v ustih tvori zaščito pred bakterijami. Raziskovalci iščejo način, kako ustvariti sintetično sluz, ki bi jo lahko pretvorili v žvečilni gumi ali zobno pasto z enakimi učinki. Dokazi kažejo, da bi lahko sluz v smrklju nudila zaščito pred okužbo dihal, želodčnimi razjedami in celo virusom HIV, piše The Independent. 

Odlično za krepitev imunskega sistema

Avstrijski specialist za pljučne bolezni profesor Friedrich Bischinger je prepričan, da so ljudje, ki si vrtajo po nosu bolj zdravi, srečni in v boljšem sozvočju s svojim telesom kot drugi. "Suhi ostanki tega, kar potegnete iz nosa, so odličen način krepitve vašega imunskega sistema. To je z zdravstvenega vidika zelo smiselno in popolnoma naravna stvar," je dejal. "Kar se tiče imunskega sistema je nos filter, v katerem se zbira veliko bakterij. Ko ta mešanica prispe v črevesje, deluje kot zdravilo."

Bischinger je prepričan, da bi bilo treba odpraviti družbeno stigmo, povezano z vrtanjem po nosu. Staršem polaga na srce, naj spodbujajo svoje otroke k takšnemu početju. Omenjena raziskava je v nasprotju s preteklimi prepričanji in nasveti, da vrtanje po nosu lahko povzroči krvavitve in še dodatno spodbuja mikrobe. 

Komentarjev 2
  • mph 14:01 29.april 2017.

    Morda bi lahko odprli banko šmrkljev, kjer bi zbirali od tistih, ki jih ne zanima, da sami pojejo, pa bi morda koristilo in teknilo komu drugemu. :-) Uaaaaaaaaaaaaaaaaaa ,....... ja, morda je umivanje nog škodljivo, ampak jaz si ji bom ...prikaži več umival še naprej ne glede na to, enako za britje in še marsikaj. S čem se nekateri ukvarjajo ....

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 22:37 28.april 2017.

    A to ste šele zdej ven dali... nam so to govorli že pred 25 leti