Zdravje > Aktualno
2815 ogledov

Neverjetno! Toliko čakanja na operacijo palca

Operacija Profimedia
V poročilu Nacionalnega inštituta za javno zdravje opozarjajo, da je v juliju med izbranimi specialističnimi ambulantami na prvi pregled nad dopustno čakalno dobo čakalo skoraj 14 odstotkov ljudi.

Na izbrane zdravstvene storitve pa je nad dopustno čakalno dobo čakalo skoraj 27 odstotkov bolnikov.

Dopustne čakalne dobe so pri stopnji nujnosti hitro 90 dni, pri stopnji nujnosti redno 180 dni, za področje ortopedije pri stopnji nujnosti redno pa 12 mesecev.

Med posameznimi izvajalci so tudi tokrat ugotovili precejšnje razlike v čakalnih dobah. Zato je pred morebitnim naročilom na pregled ali storitev res modro poklicati več različnih izvajalcev in najti tistega z najkrajšo čakalno dobo.

Za pregled tudi dve leti

Za pregled v revmatološki ambulanti bi tako v UKC Ljubljana čakali skoraj dve leti, v splošni bolnišnici Nova Gorica bi čakali le 174 dni. Za dermatološko ambulanto bi največ čakali pri izvajalki Nataliji Evdakovi Bodiroža, in sicer 578 dni, pri izvajalki Lidiji Pustai – Šarfarič pa 17 dni.

Zanimivo je, da bi na očesni pregled vida za očala v UKC Ljubljana čakali kar 582 dni, v Očesni ordinaciji Andrej Verk pa julija sploh ni bilo čakalne dobe.

Še večje razlike so pri operacijah. Za operacijo nožnega palca bi v splošni bolnišnici Jesenice čakali skoraj pet let, medtem ko bi v Brežicah čakali le 81 dni. Za operacijo krčnih žil bi v Mariboru čakali skoraj tri leta, v Brežicah 81 dni.

anja.scuka@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • kapibara 14:09 23.avgust 2017.

    Zadnjih 5 let, kadar dobim napotnico, pregledam čakalne vrste in se odpravim do najbližje v razumnem roku. Najdle, sem bivšo peljal v Sežano- čakanje 1 mesec . Osebno pa v Kranj. Zakaj je prazna ? Ker so Slovenci še zmeraj ...prikaži več navajeni, da je pregled, malo manj, pri njemu v stanovanju !! Res pa to, ne velja za vse

  • maresem 09:28 23.avgust 2017.

    V Slovenistanu - banana državi ni to nič neverjetnega.

  • mph 09:06 23.avgust 2017.

    Kriminal. Vseeno pa ne vem, če bi ravno letel na pregled v ambulanto, ki sploh nima čakalne dobe, morda pa je kak razlog. :-)

Sorodne novice