Zdravje > Aktualno
4244 ogledov

Pfizer začasno omejil dobavo cepiv v Evropo

Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
1/3
Epa Covid-19, cepljenje, Pfizerjevo cepivo
Novico najprej sporočili Norveški, znižanje dobav bo vplivalo na vse evropske države.

Po poročanju Norveškega inštituta za javno zdravje, bo ameriški farmacevtski velikan Pfizer v evropske države, vključno z Združenim kraljestvom, od prihodnjega tedna dobavil manj cepiv. 

Geir Bukholm, direktor za nadzor okužb pri norveškem inštitutu je pojasnil, da je ameriška farmacevtska družba Norveški danes zjutraj sporočila, da bodo prihodnji teden prejeli za 18 odstotkov manj odmerkov, kot so pričakovali, poroča britanski Financial Times. Norveški strokovnjak je povedal, da bo začasno znižanje dobav vplivalo na vse evropske države, saj Pfizer reorganizira svojo proizvodnjo z namenom povečanja zmogljivosti izdelave cepiv z 1,3 na dve milijardi doz.

Ameriško farmacevtsko podjetje je že pred tem sporočilo, da si prizadeva za dobavo večjega števila odmerkov, kot so sprva načrtovali, zato bo količino začetnih odmerkov namenjenim posameznim državam, "morda potrebno prilagoditi."

Po njihovem bi lahko zaradi reorganizacije v belgijskem obratu Puurs prišlo do nihanj v naročilih in voznih redih. "Čeprav bo to začasno vplivalo na pošiljke koncem januarja do začetka februarja, bo koncem februarja in marca na razpolago bistveno več odmerkov," je pojasnil Bukholm.

Kot je znano, naj bi Slovenija po okoli 17.000 odmerkov Pfizerjevega cepiva prejemala vse do konca marca. Do takrat naj skupno prejela 245.500 odmerkov, od katerih bo nekaj manj kot 110.000 odmerkov uporabljenih kot drugi odmerek.

dobave cepiva Pfizer | Avtor: NIJZ NIJZ

Nemčija, kjer so potrdili že več kot dva milijona okužb s koronavirusom, in še šest drugih članic EU je zahtevalo pojasnila. Ministri Danske, Estonije, Finske, Latvije, Litve in Švedske so v pismu Evropski komisiji zapisali, da je to nesprejemljivo.

Predsednica komisije Ursula von der Leyen je v odzivu povedala, da je takoj poklicala izvršnega direktorja Pfizerja, ki ji je zatrdil, da bodo vse odmerke, obljubljene v prvem četrtletju, dobavili v prvem četrtletju. Zagotovil ji je tudi, da bo poskrbel za to, da čim prej nadoknadijo zamudo.

Von der Leynova je ob tem opozorila, da je pravočasna dostava cepiv nujna z zdravstvenega vidika, saj vsaka oseba potrebuje dva odmerka cepiva v določenem časovnem obdobju.

dezurni@zurnal24.si

 

Komentarjev 3
  • Žurnalček 11:25 17.januar 2021.

    Zdravilo izdelujejo v Belgiji . Se pravi , da vam naslov ni pravilen . No pa saj to ni važno , važno je , da o nečemu , o katerem pojma nimate . Ni V ampak ZA Evropo v tem primeru !

  • Ender3 17:03 15.januar 2021.

    Pričakovano, gre za globalno politično strategijo moči, Klasično vojaško moč so namreč prevzeli Rusi, njih ni več mogoče groziti in izsiljevati z sankcijami.