Zdravje > Aktualno
128 ogledov

Podjetje Johnson&Johnson bo moralo plačati 65 milijonov evrov odškodnine

Johnson&Johnson Reševalni pas/Twitter
Podjetje Johnson & Johnson mora družini ženske, ki je umrla za rakom na jajčnikih, izplačati 65 milijonov evrov odškodnine, je odločilo sodišče v Missouriju v ZDA.

Bolezen naj bi namreč bila povezana z dolgoletno uporabo Johnson &Johnsonovega pudra v prahu namenjenega dojenčkom ter gela za umivanje intimnih predelov, ki vsebujeta smukec, poroča The Guardian. 

Gre za prvo razsodbo glede dodelitve odškodnine v nizu primerov, ki se nanašajo na izdelke s smukcem podjetja Johnson&Johnson, ki naj bi povečali tveganje za nastanek raka. 

Kozmetične izdelke uporabljala 35 let

Tožbo proti podjetju je vložil posvojeni sin pokojne, ki navaja, da je njegova mati puder v prahu in gel za umivanje uporabljala 35 let. Diagnozo rak na jajčnikih so ji postavili pred tremi letu, umrla je oktobra lani, stara 62 let. Odvetnik družine je med sojenjem dokazoval, da je bila prav uporaba izdelkov za osebno higieno povzročila usodno bolezen. 

Podjetje Johnson&Johnson, proti kateremu je vloženih še 1.200 podobnih tožb, se bo najverjetneje pritožilo. 

Raziskave dokazale povezanost z nastankom raka

"Johnson & Johnson je bil seznanjen s študijami, ki so nastale 30 do 40 let nazaj," je po razsodbi dejal odvetnik družine Fox. Vladne študije iz prejšnjega stoletja so dokazale, da smukec pozroča raka pri podganah.

Leta 2009 je skupina, ki je vodila kampanjo za varnost kozmetičnih izdelkov, od podjetja Johnson & Johnson zahtevala, da umakne sporne sestavine iz svojih izdelkov za nego otrok in odraslih. Po treh letih peticij, negativne publicitete in groženj z bojkotom, je podjetje leta 2012 iz vseh izdelkov odstranilo 1,4-dioksan in formaldehid, ki veljata za potencialno kancerogena.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.