Zdravje > Aktualno
12179 ogledov

Poglejte, kaj so zdravniki našli v njegovem telesu

NEW ENGLAND JOURNAL OF MEDICINE
64-moški se je oglasil na urgenci bolnišnice. Ko so ga zdravniki pregledali, niso mogli verjeti svojim očem.

Možakar iz Kalifornije se je pritoževal zaradi hudih bolečin v spodnjem delu trebuha in težav pri uriniranju. Sledil je ultrazovk trebuha in zdravniki so imeli kaj videti. 

Med medenico in trebuhom so namreč ugledali ogromen kamen, v velikosti grenivke, ki se je nesrečnežu naredil v mehurju. Zanimivo, da so Američanu pred desetimi leti zaradi raka odstranili mehur in mu presadili umetnega, vzgojenega iz delov njegovega črevesja.

 | Avtor:
 

Kot je za strokovno revijo New England Journal of Medicine poročala ekipa kalifornijskih zdavnikov, je operacija uspela, pacienta pa bodo sedaj zelo pozorno spremljali in ga redno pozivali na ultrazvok sečil.

Tako nastane kamen

Kamni v tem delu telesa so sicer pogosti, nastanejo zaradi zapore mehurja, ker urin nima pretoka in stoji. Nastanejo kristali, ki se lahko razvijejo v trde kepe.

Kamni so lahko zelo majhni, tudi kot pesek, lahko pa so tako veliki, da zapolnijo celotni zbiralni sistem ledvice. Kamen rekorderja iz Kalifornije je tehtal 770 gramov, velik pa 12 krat 9,5 centimetra.

Svetovni rekorder je Brazilec

Čeprav je kamen ogromen, pa nikakor ni največji, ki so ga zdravniki videli do sedaj. Brazilcu Pedru Assafu so po padatkih iz Guinnessove knjige rekordov leta 2003 odstanili 1,9 kg težek kamen.

V začetku tega leta so nekemu moškemu v Indiji odstranili kamen v velikosti kokosa in je tehtal kar 1,4 kg: "Pregledali smo različne zapise in z gotovostjo lahko rečemo, da je to največji posnetek kamna mehurja v Indiji in drugi največji na svetu." je takrat dejal indijski kirurg.

Komentarjev 1
  • c4bd683d7c5158c937448d2f9cbff95a44c1fd18 11:13 08.september 2017.

    Hmmm... kdo je zdaj rekorder, tisti s 7770 g ali tisti z 1.9 kg? Samo za informacijo, Žurnal24, 7770 g je 7.7 kg :-) nekaj ne razumete tam pri vas...

Sorodne novice