Zdravje > Aktualno
1805 ogledov

Pojav epidemije, ki prizadene predvsem razvitejše države

profimedia
Mnoge države poročajo o epidemiji osamljenosti, strokovnjaki so zaskrbljeni.

V Združenih državah Amerike že kar četrtina prebivalstva živi samih, zaradi tega močno upada število porok, naravni prirastek pada, tukaj je osamljenost.

Na problematiko je na nedavni letni konvenciji opozorilo ameriško združenje psihiatrov. Njihovi podatki namreč kažejo, da osamljenost še kako povečuje tveganje za prezgodnjo smrt.

Julianne Holt-Lunstad, profesorica psihologije na univerzi Brigham, je predstavila obširno raziskavo, v kateri je sodelovalo več sto tisoč ljudi. Na tem velikem vzorcu se je izkazalo, da imajo ljudje z boljšimi socialnimi povezavami za polovico manjše tveganje za prezgodnjo smrt.

Osamljenost, izolacija in samsko življenje imajo enak učinek na zdravje kot debelost in predstavljajo veliko tveganje za prezgodnjo smrt, je dejala znanstvenica:

Obstajajo trdni dokazi, da se s socialno izolacijo in osamljenostjo močno poveča tveganje za prezgodnjo umrljivost, pravzaprav je obseg tega tveganja celo večji od mnogih vodilnih kazalnikov zdravja.

Znanstvenica priporoča, da bo treba tej grožnji za javno zdravje nameniti veliko več pozornosti. Nujne so dodatne raziskave, precej več pozornosti bi bilo treba posvetiti usposabljanju socialnih veščin v šolah, zdravnike pa je treba spodbujati, da na zdravniških pregledih opozarjajo na pomen socialne povezanosti. Poleg tega je treba ljudem pomagati, da bi se lahko čimbolje pripravili na upokojitev, saj so številne družbene vezi povezane prav z delovnim mestom, je poudarila strokovnjakinja: "S staranjem prebivalstva se bo javno zdravje samo še poslabšalo. Iz mnogih razvitejših držav namreč poročajo o epidemiji osamljenosti. Pred nami je velik izziv, zato bo treba nekaj ukreniti," je pozvala. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.