Zdravje > Aktualno
1265 ogledov

Prebivalci zgroženi protestirajo: "Urgence ne damo!"

rešilec Saša Despot reševalno vozilo na nujni vožnji
V Kamniku protest zaradi napovedane reorganizacije nujne medicinske pomoči, državni sekretar odgovarja, da ničesar ne ukinjajo.

Na ministrstvu za zdravje so danes predstavili reorganizacijo mreže nujne medicinske pomoči, ki predvideva 15 satelitskih urgentnih centrov. Poskusi reorganizacije sicer segajo že v leto 2015, ko je predlog podobno kot sedem let pozneje naletel na ostre kritike. Najbolj glasni so v Kamniku, ki je izpadel tudi tokrat, zato bodo tamkajšnji občani in občanke danes znova protestirali. Sicer so pred dnevi župana Kamnika in Komende Matej Slapar in Jurij Kern ter direktor Zdravstvenega doma (ZD) Kamnik Sašo Rebolj ministrici za zdravje Valentini Prevolnik Rupel poslali dopis. "Občina Kamnik bo z občankami in občani Kamnika ter Komende uporabila vse oblike pravnih sredstev ter oblik javnega izražanja, da se sprejeta uredba, ki ukinja kamniško enoto nujne medicinske pomoči, nemudoma prekliče," so zapisali. 

Kordež: V Kamniku ne ukinjamo nujne medicinske pomoči, pač pa jo krepimo

Državni sekretar na ministrstvu za zdravje Denis Kordež je danes poudaril, da med satelitske urgentne centre ZD Kamnik ni bil vključen, ker sosednji ZD Domžale pokriva še enkrat več prebivalcev in je zato predviden za satelitski urgentni center. Sicer po njegovem uredba Kamniku ne jemlje nujne medicinske pomoči, pač pa jo krepi. "Nikogar ne ukinjamo, dežurna služba ostaja in jo krepimo z dodatnim diplomiranim zdravstvenikom," je pojasnil državni sekretar.

Novost: Srečevalni sistem

Po 1. aprilu bodo namreč ekipe NMP nekoliko spremenjene. Uvaja se tako imenovan srečevalni sistem, s katerim bo zagotovljen takojšen, hiter odziv nujnih reševalnih vozil, hkrati pa bo po navedbah ministrstva razbremenjen dežurni zdravnik, ki bo odslej na teren odšel le takrat, ko bo to zahtevalo stanje pacienta. Intervencije bo zdravnik izvajal skupaj z diplomiranim zdravstvenikom v vozilu urgentnega zdravnika.

Na podlagi prejšnji teden sprejete vladne uredbe o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja pa bo za letošnje leto ZD Kamnik za delovanje službe nujne medicinske pomoči (NMP) prejel dodatnih 300.000 evrov, je še poudaril Kordež. Sicer bodo tudi tamkajšnji zdravniki še vedno nepretrgoma delovali v nujni medicinski pomoči zdravstvenega doma.

Na vprašanje, ali bi se lahko v kasnejših fazah prenove NMP zgodilo, da v Kamniku ostanejo brez dežurnih zdravnikov v NMP, pa je Kordež odgovoril, da to ni predvideno. Ob tem je poudaril, da predvidena mreža NMP ni dokončna.

Kordež: "Težko razumem"

Na vprašanje, zakaj se na ministrstvu glede na pretekle odpore Kamničanov do sprememb v NMP niso odločili za sklic sestanka, je Kordež odgovoril, da so bila izhodišča za prenovo NMP predstavljena maja lani, prisotni pa da so bili predstavniki vseh zdravstvenih domov. "V pripravo izhodišč so bili vključeni tudi zdravniki iz ZD Kamnik," je poudaril Kordež in dejal, da zato težko razume za 17. uro napovedan protest v Kamniku v podporo tamkajšnji urgenci.

15 satelitskih centrov po Sloveniji

Vlada je na predlog ministrstva za zdravje v četrtek sprejela uredbo o programih storitev obveznega zdravstvenega zavarovanja za letošnje leto. Ta na področju nujne medicinske pomoči prinaša podlago za vzpostavitev 15 satelitskih urgentnih centrov, ki bodo tako kadrovsko kot tudi tehnično opremljeni za takojšnjo obravnavo akutno bolnih. Njihova vzpostavitev je predvidena do leta 2027, trenutno pogoje za vzpostavitev satelitskega urgentnega centra izpolnjujejo le v ZD Kočevje, je danes pojasnil Kordež. Za njihovo vzpostavitev bodo namreč potrebne investicije v prostore, opremo in dodatne kadre.

Predvideni satelitski urgentni centri:

- ZD Kočevje
- ZD Postojna
- ZD Tolmin
- ZD Sežana
- ZD Idrija
- ZD Ilirska Bistrica
- ZD Šmarje pri Jelšah
- ZD Sevnica
- ZD Kranj
- ZD Velenje
- ZD Litija
- ZD Črnomelj
- ZD Škofja Loka
- ZD Domžale
- ZD Ivančna Gorica in ZD Grosuplje

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 17:54 19.februar 2024.

    Naj Rebolj in Ravnikar nehata paniko zganjati. Gre samo zato ker direktor ZD ne bo dobil višje plače ker ne bodo satelitski center. Iz Kamnika do Domžal prideš hitreje kot iz enega konca Ljubljane na drugega. A potem bi morali ...prikaži več imeti v Ljubljani pet satelitskih centrov.?

  • Nevica 17:03 19.februar 2024.

    Normalno, da ljudje nočejo dati urgence. Urgence bi morale biti širše zastavljene in precej bolje opremljene. Lep del čakanja odpade na čakanje na krvne izvide, kar je neodpustno. V lj to traja 3 do 4 ure!!!! zadnje čase se je ...prikaži veče na internitično pomoč za hudo bolne čakalo po 20 ur!!!! Je to normalno? Ker je preveč pacientov na eno urgenco. Delala sta pa 2 zdravnika. Da ne omenjam kakšen oderuh je Jankovič. Parkirišče Meksiko človeka za eno urgentno obravnavo odere za 20 do 30 EUR. Za bruhat.!!!