Zdravje > Aktualno
9297 ogledov

Prebolele v Sloveniji zanima, kaj se dogaja z njihovo krvjo

Profimedia
Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino so od začetka julija pa do 19. oktobra opravili 118 odvzemov krvi /plazme pri ljudeh, ki so preboleli covid-19.

Vsi, ki ste preboleli covid19, imate v krvi edinstveno zdravilo, zato vas vabimo, da sodelujete pri zdravljenju bolnikov s covid 19, se glasi poziv, ki ga je poleti na prebivalce Slovenije naslovila vlada. "Ideja temelji na tem, da se protitelesa iz plazme prenesejo na bolnika; podobno kot materina protitelesa ščitijo otroka v prvem letu življenja," je na eni od novinarskih konferenc pojasnjevala infektologinja Mateja Logar z Infekcijske klinike UKC v Ljubljani. 

Plazma se zbira, na osnovi protokolov pa bodo zdravniki poskušali ugotoviti, kateri bolniki bi o tega imeli največjo korist, je še povedala strokovnjakinja z Infekcijske klinike v Ljubljani. Klinika za infekcijske bolezni UKCLJ je sicer koordinator opazovalne študije "Zbiranje in uporaba hiperimunske prebolevniške plazme COVID-19 v Sloveniji."

Protitelesa se prenese na bolnika

V krvni plazmi obolelih za novim koronavirusom se nahajajo protitelesa, s katerimi se je imunski sistem bori proti okužbi. Protitelesa se pojavijo štiri do šest dni po okužbi, metoda, ki so jo ponekod po svetu že uporabljali pa predvideva, da se bolnikom, ki bi protitelesa prejeli že prej, skrajša čas tega specifičnega odgovora proti virusu. Višek teh protiteles sicer nastopi četrti do šesti teden, takrat je prebolevniku tudi smiselno vzeti to s protitelesi bogato krvno plazmo, so pokazale raziskave.

Plazmo darovalo 118 ljudi

 | Avtor: Profimedia Profimedia
Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino so od začetka julija pa do 19. oktobra opravili 118 odvzemov krvi /plazme pri ljudeh, ki so preboleli COVID-19. "Z odzivom ljudi smo zadovoljni, vendar žal vsi, ki so nas kontaktirali ne izpolnjujejo pogojev za darovanje krvi/plazme oziroma za zdravljenje bolnikov nimajo dovolj protiteles anti-SARS – CoV2 v odvzeti enoti," nam je pojasnila Polonca Mali, vodja programa zbiranja hiperimunske prebolevniške plazme (HP). Pravi, da je zbiranje hiperimune plazme za transfuzijsko službo sicer reden in utečen postopek, priprava krvnega pripravka pa standardna storitev, zato se tudi ta plazma hrani v skladu z vsemi standardnimi operativnimi postopki.

Med 118 shranjenimi plazmami prebolelih za covid-19 je tudi krvna plazma Igorja Jurišiča, mariborskega mestnega svetnika, ki je okužbo nevede prebolel najverjetneje že v začetku marca, avgusta pa izvedel, da se v njegovi krvi nahajajo protitelesa za covid-19. 

Plazmo za zdravljenje pacientov s težjim potekom je daroval konec septembra. Takrat je tiste, ki so koronavirus prav tako preboleli, pozval, naj tudi oni pomagajo. Zdaj ga zanima, ali so metodo zdravljenja, za katerega so "prostovoljci preživeli več kot pol ure z iglo v roki in upanjem za tiste, ki sami ne razvijejo protiteles," pri tudi uporabili. 

Maske na prostem | Avtor: Saša Despot Saša Despot
V pismu, naslovljenem na ministra za zdravje, je Jurišiča zanimalo, kolikšen delež izmed umrlih v drugem valu so zdravili s protitelesi prebolevnikov oziroma koliko jih zdravijo trenutno. "Zavedam se, da je uspešno zdravljenje odlična alternativa restriktivnim ukrepom, ki so katastrofalni za gospodarstvo, javno zdravje (zaradi prepoznega zaznavanja sicer ozdravljivih bolezni,…) in lahko ob morebitni ponovitvi trajno zaznamujejo otroke, pri katerih so že ob prvih ukrepih zaznali 20% prirast predebelih otrok in zmanjšanje gibalnih sposobnosti pri 2/3 otrok v povprečju za 13%. S to obliko zdravljenja bodo bolniki prej zapustili intenzivno nego in bo na voljo več postelj, hkrati pa bo število umrlih manjše, kar si seveda vsi želimo," je vprašal ministra Gantarja. 

Če so na ministrstvu odgovorili, da se ne morejo in ne smejo opredeljevati do načina zdravjenja katerekoli bolezni, "saj gre za strokovno vprašanje, do katerega se mora v prvi vrsti opredeliti medicinska stroka," iz ljubljanskega kliničnega centra sporočajo, da plazme še niso uporabili.

UKC LJ: Plazme še nismo uporabili

Covid-19, UKC Ljubljana | Avtor: Matej Povše za UKC LJ Covid-19, UKC Ljubljana Matej Povše za UKC LJ
Na Kliniki za infekcijske bolezni UKCLJ, ki je koordinator opazovalne študije v sklopu katere bo zdravljenje tudi potekalo, pojasnjujejo, zakaj hiperimunske prebolevniške plazme pri covid bolnikih še niso uporabili. "Večina bolnikov je namreč hospitaliziranih v bolnišnico, ko bolezen traja že dalj časa in uporaba plazme ni smiselna. Vsekakor jo bomo pri bolniku uporabili ob ustrezni indikaciji, pomanjkanju drugih dokazano učinkovitih zdravil ali vključitvi v raziskavo," so zapisali. 

Čeprav je odziv za darovanje te plazme dober, velja dejstvo, da vsi ne razvijejo dovolj nevtralizacijskih protitelest. Na Zavodu RS za transfuzijsko medicino zato vabijo vse prebolevnike, ki se počutijo dobro, da jim pišejo na plazma@ztm.si ali pokličejo na telefon 030 485 510  vsak delovnik od 8. do 13. ure. Več si lahko preberete na http://www.ztm.si/krvodajalstvo/posebni-odvzemi/covid-plazma/.

dezurni @zurnal24.si

Komentarjev 4
  • marsal22 14:32 21.oktober 2020.

    ko bodo zboleli ministi , predsednik vlade , Pahor , pa Fajonka , ki se tega seveda zaveda , bodo serum uporabili ! Ostali se bomo morali sami boriti , tudi do smrti !

  • vera23 11:15 21.oktober 2020.

    Se samo meni poraja vprašanje, za koga jo hranijo?