Zdravje > Aktualno
42 ogledov

Prenehajte takoj zdaj

Kajenje Profimedias
Na dolžino življenja poleg starosti, pri kateri posameznik začne kaditi, vpliva tudi starost, pri kateri opusti to razvado. Prenehanje kajenja dobro vpliva na zdravje ne glede na starost.

Nikoli nismo prestari, da prenehanje kajenja ne bi imelo pozitivnih učinkov na zdravje, je pokazala raziskava, objavljena v American Journal of Preventive Medicine. 

V študiji so Nashova in kolegi pod drobnogled vzeli podatke 160.000 moških in žensk, starih 70 in več. Sodelujoči so na začetku, med letoma 2004 in 2005, morali izpolniti vprašalnik o kadilskih navadah; smrtnost med njimi pa so raziskovalci spremljali do konca leta 2011.

Manj možnosti za smrt

“Sodelujoči v raziskavi, ki so prenehali kaditi v svojih 60. letih, so imeli 23 odstotkov manj možnosti, da umrejo med nadaljnjim spremljanjem v primerjavi s tistimi, ki so kadili tudi v svojih 70. letih,” je dejala vodja raziskovalcev Sarah Nash z Ameriškega državnega institute za raka. 

Na dolžino življenja in pojav s kajenjem povezanih bolezni poleg starosti opustitve kajenja vpliva tudi starost, ko posameznik začne s to zdravju škodljivo razvado, je pokazala raziskava.“Kadilci, ki so začeli kaditi zgodaj v življenju, in tisti, ki na dan pokadijo več cigaret, imajo višje tveganje za smrt po 70. letu starosti,” je izpostavila Nashova. Ob tem je dodala, da so imeli vsi kadilci – ne glede na starost – koristi od opustitve razvade. 

“Tudi kadilski vzorci zgodaj v življenju lahko vplivajo na smrtnost celo 50 do 60 let kasneje. Torej, je pomembno podpirati prizadevanja za preprečevanje kajenja med mladostniki,” meni Nashova.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.