Zdravje > Aktualno
658 ogledov

Prepoved kajenja tudi pred stanovanjskimi bloki?

Kajenje Profimedias
Ne, tega nov predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov ne bo zajel. Lahko pa stanovalci, v kolikor se jim kajenje pred vhodom v večstanovanjsko zgradbo zdi moteče, to storijo sami, s hišnim redom.

"Naše stanovanje je v prtličju, okno otroške sobe in spalnice pa sta čisto zraven vhoda v stanovanjski blok," na spletnem portalu Predlagam.vladi.si opisuje stanovalec, ki predlaga prepoved kajenja pred vhodom v stanovanjske bloke. "Skoraj vsak večer pred vhodom kadi vsaj ena, dostikrat pa tudi več sosed. Kadar jih je več, sedijo na stopnicah, se pogovarjajo in kadijo tudi več kot uro."

PREBERITE ŠE: 

Kajenje | Avtor: Profimedias Profimedias
Kot poudarja, sedenje in pogovor nista tako moteča. "Zelo moteč pa je cigaretni dim, ki "prileze" v naše stanovanje skozi okna, ki jih imamo v toplejših mesecih delno odprta," pravi predlagatelj, ki pove tudi, da je sosede že večkrat prosil, naj ne kadijo neposredno pred vhodom, vendar pri tem nibil uspešen. 

Na ministrstvu za zdravje, ki ga vodi Milojka Kolar Celarc, pripravljajo nov predlog zakona o omejevanju uporabe tobačnih izdelkov, ki bo uvedel dodatne prepovedi kajenja na javnih krajih, npr. pred zdravstvenimi domovi, bolnišnicami in šolami, a ne pred stanovanjskimi stavbami.

Možna je ureditev s hišnim redom

"Prepovedi kajenja na vhodih, oknih, balkonih in terasah zasebnih večstanovanjskih objektov novi predlog zakona ne bo uvedel, saj bi bil nadzor nad takšno prepovedjo v praksi zelo težko izvedljiv," pojasnjujejo na ministrstvu. "Od pristojnih inšpektorjev bi se zahtevalo nadziranje privatnih zemljišč, stavb in stanovanj, v katera pa je vstop mogoč le na podlagi odločbe sodišča, saj so le ta skladno z ustavo nedotakljiva."

Dodajajo pa, da lahko prepoved kajenja pred in v zasebnih objektih lastniki stanovanj uredijo sami v hišnem redu in na ta način določijo pravila, ki bodo veljala za njihovo stavbo.

Pasivno kajenje je škodljivo

Predlagatelju pritrjujejo, ne le, da je dim moteč, ampak, da je pasivno kajenje tudi dokazano škodljivo. "Ni količine tobačnega dima, ki bi bila še varna," pravijo na ministrstvu. "Vedeti je tudi treba, da so nekateri ljudje alergični na posamezne sestavine tobačnega dima in je za njih ta še posebej moteč in škodljiv. Tega se kadilci premalo zavedajo in so včasih neupravičeno nestrpni do ljudi, ki jih prosijo, naj ne kadijo v njihovi bližini."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 26
  • Boris Odreitz 12:56 23.november 2016.

    kliknil sem to povezavoNi zanimanja 53 tisoč jih prejema socialno pomoč, a računov ne odpirajo a mi je to odprlo

  • b3180966 09:47 23.november 2016.

    Poleti je zunaj običajno bolj vroče kot znotraj. Če torej odpreš okno zgoraj vstopa topel zrak v stanovanje spodaj pa izstopa hladen zrav ven. Dim kadilca se dviga od spodaj navzgor, torej bi ga moral izstopajoči zrak iz stanovanja odpihniti ...prikaži več stran od okna in ne povleči v stanovanje.Domnevam, da takšni vonjajo bolj placebo cigaretni dim. Ko vidijo nekoga s čikom jih zagrabi fobija in vsaka vonjava postane cigaretni dim. Na njihovem mestu bi poiskal pomoč strokovnajaka zdravstveno stroke. A ni se jim treba bati raka ali bolezni dihal ali srčno žilnih težav zaradi škodljivosti cigaretnega dima.PS- pa nisem kadilec in vsakemu odsvetujem kajenje. A manijake kateri pretiravajo pri čemerkoli je treba prozemljiti čim prej, drugače zrasejo prek glave.

  • kapibara 08:59 23.november 2016.

    OOOO o našem upravniku, bi pa tudi jest imel sočno za povedat... pa ni glede kajenja..