Zdravje > Aktualno
2414 ogledov

Rak in še covid: Kako poteka zdravljenje in kaj je s cepljenjem

Covid-19, UKC Maribor UKC Maribor Covid-19, UKC Maribor
Pri številnih bolnikih, ki so med zdravljenjem raka zboleli za covidom-19, so morali prekiniti onkološko zdravljenje. Stroka tem bolnikom priporoča cepljenje.

Na Onkološkem inštitutu v Ljubljani pojasnjujejo, da sta glede na razpoložljivo literaturo mRNK cepivi proti covidu-19, ki sta ga razvili podjetji Pfizer in BioNTech in podjetje Moderna in sta v uporabi tudi v Sloveniji, učinkoviti in varni, zato cepljenje priporočajo tudi za onkološke bolnike. "Zagotovo cepljenje priporočamo pri onkoloških bolnikih, ki niso na aktivnem onkološkem zdravljenju. Pri njih v raziskavah ni bilo zaznati nobenih posebnih zapletov."

Cepivo za covid-19 | Avtor: Epa Epa
Za onkološke bolnike, ki so na aktivnem onkološkem zdravljenju - na kirurškem, sistemskem zdravljenju ali obsevanju ,stroka še nima dostopnih podatkov, saj v raziskave niso bili vključeni. "Glede na empirično znanje ne predvidevajo drugačne učinkovitosti ali varnosti cepiva v primerjavi z drugimi kroničnimi bolniki. Zato se tem bolnikom cepljenje priporoča. Edina kontraindikacija za cepljenje proti covid-19 je znana preobčutljivost na cepiva," dodajajo na inštitutu. Onkološkim bolnikom, ki imajo zaradi zdravljenja ali sočasnih bolezni kljub temu pomisleke svetujejo, da se pogovorijo z osebnim zdravnikom in lečečim onkologom. 

Iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor so medtem sporočili, da so morali zaradi epidemije covida-19 reorganizirati tamkajšnji oddelek za onkologijo, zato je prišlo do nekaterih sprememb pri obravnavi teh bolnikov. "Sicer ne toliko drastične, da bi omejili dostopnost zdravljenja na našem oddelku, ampak generalno na področju celotne onkologije - dostopnosti do diagnoze, prihoda do prve obravnave ali do osebnega zdravnika," je danes povedala predstojnica oddelka Maja Ravnik.

Prednostna skupina

Kljub epidemiji je delo z onkološkimi bolniki tudi pri njih potekalo nemoteno. "Bolniki z rakom so prednostna skupina, ki jih ne smemo zanemariti in prilagajati potrebam drugih bolnikov, ampak mora to zdravljenje potekati nemoteno, saj bi odtegnitev tega zdravljenja pomenila večjo smrtnost bolnikov," je dodala mariborska onkologinja. 

Maja Ravnik :"Pomladi lani je bila največja težava prenehanje delovanja presejalnih programov Zora, Dora in Svit, zaradi česar je bilo 30-40 odstotkov manj diagnosticiranih rakov. Kaj to pomeni, bomo šele zdaj pričeli videvati.

Okuženim bolnikom običajno prekinejo zdravljenje

Kar se okužbe onkoloških bolnikov tiče, na oddelku niso zaznali veliko okužb, čeprav je do vdorov prišlo, so jih hitro omejili. Onkološki bolniki so namreč še bolj občutljivi, imajo močno oslabljen imunski sistem, kar pomeni, da so bolj dovzetni za komplikacije.

"Pri številnih bolnikih, ki so med zdravljenjem raka zboleli za covidom-19, smo morali prekiniti onkološko zdravljenje. Rakava bolezen tako ni pod nadzorom in smo se srečevali z višjo smrtnostjo," je pojasnila predstojnica mariborske onkologije, ki prav tako priporoča cepljenje. "Cepljenje je varno, tudi v skupini onkoloških bolnikov. Na to opozarjajo tako evropske kot ameriške smernice in temu smo se pridružili tudi v Sloveniji," je dejala Ravnikova.

Oddelek za radiologijo na UKC Maribor | Avtor: UKC Maribor Oddelek za radiologijo na UKC Maribor UKC Maribor
Med prvimi so se novembra lani srečali z bolnikom s covidom-19 na radioterapiji.

"V veliko pomoč nam je bil protokol, ki smo ga spisali pred začetkom epidemije. Po tem protokolu se bolnike s covidom-19 obseva zadnje, torej za ostalimi bolniki. Imajo ločeno dvigalo, po obsevanju pa celoten prostor razkužimo," je povedala vodja radioterapije oddelka za onkologijo Tamara Petrun.

Sicer zdravljenje poteka enako, kot če človek ne bi bil okužen z novim koronavirusom. Od novembra obsevajo povprečno dva do tri bolnike s covidom-19 na dan, v vseh primerih gre za asimptomatske bolnike.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • vera23 20:27 03.februar 2021.

    Denar, sveta vladar